Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Beuc upozorava

Ne postoji "ugljično neutralna" hrana

Autor: Portal ZL

27.04.2023. 16:06
Ne postoji

Foto: iStockEuropska organizacija za zaštitu potrošača BEUC pozvala je nadležna tijela Europske unije da zabrani korištenje tvrdnji poput “ugljično neutralan” na svim proizvodima, uključujući hranu i piće. Smatraju da ove, kako navode, lažne poruke raširene u prehrambenom sektoru zbunjuju potrošače.


“Carbon neutral”, “carbon dioxide neutral”, “carbon certified” samo su neke od oznaka koje je čak 10 potrošačkih organizacija iz EU prijavilo kao problematične, jer kupci ne razumiju što one znače, ali ipak biraju proizvode koji ih nose jer su proizvedeni pod posebnim uvjetima. Ističu da se takve etikete mogu vidjeti na svim prerađevinama, od svinjetine do banana.


Prilika za reakciju


Postojeća regulativa dopušta intervenciju tek nakon što je potrošačima nanesena šteta. BEUC smatra da je ovo prilika za reakciju jer se kupci dovode u zabludu. Stoga su pozvali na potpunu zabranu takvih tvrdnji o neutralnosti ugljika jer nisu znanstveno utemeljene te da će proizvodnja sve hrane i pića uvijek zahtijevati emisije ugljika. (Maja CELING CELIĆ/ Agroklub)