Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

nadomjestak kavi

Vrijeme je za berbu maslačka - otkrijte njegovo bogatstvo

Autor: Karmen Škara

18.04.2023. 18:49
Vrijeme je za berbu maslačka - otkrijte njegovo bogatstvo

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićKada ste zadnji put zaželjeli želju puhajući u maslačak? I jeste li razmišljali ikada o tome zašto maslačak koji pušemo i onaj žuti zovemo istim imenom? Ja moram priznati da mi je mama objasnila razliku tek nedavno. Naime, taj maslačak koji ispunjava želje nastaje nakon onog žutog, u fazi rasplođivanja. To je razlog zašto maslačka ima svugdje, njegovo lagano sjeme lako se raspršuje vjetrom.


Ova sveprisutna, naizgled obična biljka prepuna je iznenađenja. Maslačak je višegodišnja biljka iz roda Taraxacum iz obitelji glavočike, porijeklom iz Euroazije, ali rasprostranjena je u krajevima s umjerenom i hladnom klimom. Raste na livadama, parkovima, uz puteve, ali uspijeva i u visokim planinama te mu se izgled mijenja ovisno o staništu. Najpoznatija vrsta je T. officinale. Cvate od travnja do listopada, a nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme koje izgledao kao prozirna lopta.


Zanimljivo je to da je ova biljka jako zdrava i jestiva. Maslačak sadrži visoke količine vitamina A ,C i E, magnezija, željeza, fosfora, kalija i natrija. Kao snažan  antioksidans cvijet maslačka djeluje i kao diuretik. Tinkturom ove biljke beta-karoten pomaže rješavanju problema masnog tjemena.
Maslačak također dokazano reducira količinu kolesterola u krvi te ublažava upalne reakcije u tijelu.


Njegovi listovi koriste se kao salata, cvjetovi se koriste za pripremu sirupa koji je okusom sličan medu, a od sušenog prženog korjena priprema se nadomjestak za kavu. Napitak koji ne sadrži kofein, ali ima bogati okus tamne boje koji je jako sličan kavi.


Iskoristite lijepo proljetno vrijeme i provedite ga na otvorenom u berbi maslačka. Savjetujemo da odete što dalje od ceste i uberete što manje zagađene cvjetove kako bi njegovo djelovanje bilo što učinkovitije.


Uživajte!