Petak, 24. siječnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

plodna godina

Vlasnik uljare u Podstrani Frane Ivanišević: 'Nije samo rodila, maslina je prerodila'

Autor: Marja BAJAJ/ Agroklub

05.12.2024. 20:10
Vlasnik uljare u Podstrani Frane Ivanišević: 'Nije samo rodila, maslina je prerodila'

Foto: Uljara Ivanišević



»Ove godine maslina nije samo rodila, nego rekao bih’ i prerodila«, govori nam kroz smijeh Frane Ivanišević.


Njegova obiteljska uljara postoji od 2001. godine te marljivo svake godine obrađuje tone i tone maslina. Prije godinu dana otvorili su vrata i novouređene uljare u Mutograsu pored Podstrane.


Ivanišević je inače pomorski strojar pa ne čudi da su ga zainteresirali i strojevi za preradu maslina. Valja spomenuti kako se potrudio za svoju uljaru ugraditi novi separator otpadnih i parking voda.




»To je zahtijevalo dosta sredstava, ali poštovali smo sve zakone struke, prikupili odgovarajuću dokumentaciju i uspjeli u tome«, objašnjava nam vlasnik uljare.


Obitelj je ove godine krenula s preradom maslina ranije nego inače. Uz sve to, nije im problem potegnuti koji kilometar više za klijente, pa tako u njihovu uljaru stižu masline iz Drvenika, Šolte, Splita, Makarske i okolice. Ivanišević ističe kako uživa radeći ovaj posao. Gleda na to više kao zadovoljstvo nego kao korist.


Cilj je, kako nam je rekao, da njihova uljara svoja vrata drži otvorena tijekom cijele godine.


»Nastojimo se bazirati na kušanje i prodaju našeg vrhunskog ulja te autohtonih specijaliteta Dalmacije. To nam je svakako osnovni cilj, sama uljara ne može financijski biti održiva. Udarni termin je ove godine dulji, a za iduću nismo sigurni«, otkriva planove.


Baza Ivaniševićeve cjelogodišnje trgovine bila bi maslinovo ulje, ali bi uz to dodali i sve proizvode vezane za njega.


»Imam svakakvih ideja, možda bi ubacili i ulje smilja u to, zatim sireve, soparnike i slično«, nije nam dalje otkrivao planove, budući da ih još uvijek izrađuju. S obzirom na to, svi zainteresirani će se morati malo strpjeti.


U obiteljskoj uljari bit će svakako ulja, kako nam govori vlasnik, i u budućnosti.


»Moj sin Bartul ima dosta volje, mlad je, pun znanja i nadam se da bi mogao ovaj posao nastaviti nakon mene«, kaže.


Da bi obiteljski posao mogao još dugo biti održiv govori i činjenica kako je čest gost u uljari i najmlađi član ove obitelji, unuk Nikola.