Foto: ARHIVA ZL
Na prostranim ravnicama Ravnih kotara, gdje se kamen i crvenica susreću pod jarkim dalmatinskim suncem, stvorena je priča o upornosti, strasti i ekološkoj osviještenosti. Poljoprivredna zadruga MasVin, čije ime nastaje kao spoj masline i vina, zapravo je simbol tradicije. No, MasVin nudi puno više no što mu ime sugerira. Zajedno s nepreglednim maslinicima, vinogradima i voćnjacima nalazi se u neposrednoj blizini Tinja, na položaju Vitković. Tri gracije Dalmacije, loza, maslina i smokva, stoje u samom srcu ove iznimne zadruge, koja je od svog osnutka 2006. godine zapravo pionir ekološkog plantažnog vinogradarstva i maslinarstva u sjevernoj Dalmaciji.
Povratak na zemlju
MasVin nije obična poljoprivredna zadruga. Ona je ponikla iz pepela i to doslovno. Na ratom razorenom i miniranom području lokaliteta Vitković dvojica vizionara, Radoslav Bobanović i Željko Uzelac, udahnuli su novi život u kamen ovog krškog kraja, pretvorivši opustošena područja u plodne vinograde i maslinike. Ono što je započelo kao ambiciozan projekt revitalizacije, danas je sinonim za kvalitetu i održivost.
Bobanović, jedan od vlasnika i predsjednik zadruge, opisuje MasVin kao mjesto gdje sinergija između čovjeka, prirode i životinja igra ključnu ulogu. U MasVinu svaka maslina, svaki trs vinove loze i svaka smokva dio su složenog ekosustava koji ovisi o pažljivom promišljanju i brižnom rukovanju.
Radoslav Bobanović, mnogima poznatiji kao Rade, osoba je čija životna priča obuhvaća nevjerojatan raspon iskustava, od ratnih strahota do stvaranja uspješnih poljoprivrednih projekata. Njegov poslovni put čeličio ga je na poziciji saveznog inspektora u bivšoj Jugoslaviji, gdje je nadzirao namjensku potrošnju sredstava za nerazvijene regije. No ratne godine promijenile su mu život. Nakon što je pretrpio torturu u kninskom zatvoru, Bobanović se vratio kao tadašnji načelnik Općine Polača u prognanstvu, s odlučnošću da obnovi razrušeno područje i trasira novi uspješniji put za svoje sumještane. Njegov povratak u Polaču simbolično je izvršio ušavši na konju, čime je naglasio njegovu posvećenost zajednici i njezinom oporavku. Rade je takav i danas, čovjek koji je život posvetio općem dobru i čovjek koji ne mari za stereotipe, već gazi svojim putem, koji je možda težak, ali je uvijek pravedan.
Na konju ujahao u Polaču
Ljubav prema konjima i poljoprivredi usađena mu je u ranom djetinjstvu, te se kasnije pretvorila u temeljnu odrednicu njegova života. I danas su konji dio plantaže MasVin, a posjetitelji vinarije redovito se razvesele ugledavši konja. Pod Radinim vodstvom MasVin se razvila u jednu od vodećih poljoprivrednih zadruga u državi. Njegova vizija nije bila usmjerena samo na poljoprivredu, već i na razvoj turizma kroz povezivanje poljoprivrede i vinskog turizma. Danas MasVin nije samo sinonim za vrhunska maslinova ulja, fina vina i slasne smokve, već prednjači kao mjesto očuvanja kulturne baštine, koja uključuje tradicionalne zanate i ruralni način života.
Bobanović je i dalje aktivan i omiljen u zajednici. Često je viđen kako jaše svog konja. Njegova strast prema konjima, ljubav prema rodnoj grudi i neumorna želja za očuvanjem tradicionalnih vrijednosti učinili su ga jedinstvenim likom hrvatskog društva. Svojim radom i postignućima Radoslav Bobanović postavio je čvrste temelje za buduće generacije, ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti Dalmacije.
Željko Uzelac također je vlasnik i partner, a mnogi ga poznaju kao legendarnog zadarskog menadžera i poduzetnika. Željko predstavlja tihu, ali ključnu figuru u partnerstvu s Radoslavom Bobanovićem u njihovoj zadruzi. Dok je Bobanović dinamičan, razgovorljiv i strastven, Uzelac je njegova potpuna suprotnost, samozatajan, ali iznimno organiziran i s nepokolebljivim stavom. Njegova karijera u metalskoj industriji ostavila je dubok trag u poslovnom svijetu Dalmacije, a posebice ona koju je ostvario u zadarskom »Bagatu«, gdje je obnašao funkciju direktora proizvodnje. Obavljao je i funkciju glavnog menadžera u renomiranom pogonu »LTH Metalni lijev« u Benkovcu. Uzelac se kroz svoju dugu i uspješnu poslovnu karijeru pokazao kao izuzetno sposoban lider, spreman transformirati izazove u prilike i postaviti temelje za dugoročni uspjeh.
Nakon uspješne karijere u industriji, Uzelac se povukao u mirovinu, ali njegova strast za stvaranjem nije nestala. Udružio je snage s Bobanovićem te su zajedno kreirali MasVin, impozantnu poljoprivrednu zadrugu. Željko Uzelac bio je ključan u organizaciji i realizaciji ambicioznog projekta podizanja plantaže od ukupno 60 hektara, od čega je većina pod maslinama, dok je 11 ha pod vinogradima te tri ha pod smokvama. Željko, iako kao čovjek koji voli biti izvan svjetla reflektora, svojim je znanjem, iskustvom i organizacijskim sposobnostima osigurao stabilnost i održivost zadruge, pretvarajući MasVin u vodeći poljoprivredni projekt u regiji.
Suživot velikog broja sorti u ekološkom okružju
MasVin vina nose u sebi esenciju dalmatinske prirode. Svaka boca priča svoju priču, ističući posebnosti vinogradarskog terroira, utjecaj mikroklime Vranskog jezera, ali i Velebita te nepokolebljivu predanost ekološkim principima.
Maraština iz 2023. godine donosi jednostavan, ali privlačan profil. S toplim i za maraštinu tipičnim aromama žutog voćnog spektra, vino mirisom podsjeća na dalmatinsku obalu, gdje se slanost zraka prožima s mirisima aromatičnih divljih biljaka.
Chardonnay iz 2023. godine privlači svojim kremastim, no i tipičnim neutralnim aromama. Aromatiku predvodi blaga gorčina badema uz osvježavajuće note limuna. Ovo vino posjeduje ugodnu toplinu koja dodaje karakter samom vinu.
Rosé iz 2023. godine eksplozija je voćnih aroma, lubenice, jagode, maline i note ruže. Njegova zagasito crvena boja reminiscencija je na opol. I ponovno kvaliteta roséa, kao i kod ostalih vinara sjeverne Dalmacije, ukazuje kako se nalazimo u najboljoj regiji Hrvatske za ružičasta vina. Ovo vino savršen je izbor za vruće ljetne večeri.
Vino Babić Plavina upravo je ono što mu ime govori; kombinacija te dvije sorte. Berba 2020. fino balansira ove dvije sorte i to arome zrelog crvenog voća, ponajviše maraske, i blage natruhe šljiva i crnog ribiza. S 14 posto alkohola i punim tijelom, ovo vino idealno je kako za ugodna popodnevna, ležerna druženja, tako i za svečanije večernje prigode.
Crljenak iz 2021. godine dolazi u magnum boci, donoseći snažne tanine, višnju marasku i kavu. Sa 16 posto alkohola ovo vino je moćno i toplo, no istovremeno ugodno. Prethodnik ove berbe osvojio je ocjenjivače na londonskom Decanteru te donio kući srebrno odličje, no 2021. godište je podjednako dobro.
Dux Croatorum je, pak, vino koje spaja snagu tribidraga i karakter cabernet sauvignona. Kasno brano grožđe daje ovom vinu rustikalnu koncentraciju okusa. Note kupine i višnje obogaćene su aromama suhica. Ovo vino odabrat će oni koji preferiraju moćna poluslatka vina.
Muškat žuti, pjenušac razine Brut iz 2021. godine, predstavlja prvo pjenušavo vino kuće, a proizvedeno je klasičnom metodom. Prepoznatljive arome žutog muškata daju vinu sortni karakter, a pjenušac će biti izbor za one koji preferiraju nešto mekša i voćnija pjenušava vina.
Od muškata žutog MasVin proizvodi i poluslatko vino istoimenog naziva, Muškat Žuti. Iz 2022. godine je, nudi prepoznatljive grožđane arome karakteristične za ovu sortu. Poveći sadržaj šećera daje elegantan slador sortnim notama.
Također, važno je napomenuti da su nove tri etikete u pripremi. Izrazito široka paleta sorti, a samim time i vina prisutna je u ovoj vinariji.
Shiraz iz 2019. – perjanica elegancije
Shiraz iz berbe 2019. predstavlja odličan primjer kako se neka internacionalna vinska sorta može prilagoditi dalmatinskom terroiru, a da pritom zadrži svoju prepoznatljivu eleganciju. Ovo vino stvoreno je za one koji traže duboke, kompleksne okuse koji se razvijaju i traju na nepcu. Vino se diči elegancijom, a opet istovremeno bogatim i uravnoteženim karakterom.
Prva stvar koja osvaja kod ovog vina je njegov intenzivni bouquet, prepun crne aromatike. Note kupine, borovnice i brusnice stapaju se s nijansama tamne čokolade, stvarajući osjećaj topline i sofisticiranosti.
Ono što također izdvaja ovo vino je njegova pikantnost. Papreni tonovi, u kombinaciji s naznakama katrana, dodaju mu složenost koja će zadovoljiti i zahtjevnija nepca. Ovo vino može se također pohvaliti perzistentnim taninima koji pružaju strukturu i trajnost. S 14 posto alkohola ovo vino fino balansira snagu i eleganciju.
Fermentiranjem u inoxu vino je zadržalo svježinu i izražajnost voća. Savršeno je za pairing s bogatijim jelima, poput pašticade, ali je i idealan partner mekanijim, zrelim sirevima.
MasVin više je od mjesta proizvodnje vina. To je destinacija koja privlači zaljubljenike u prirodu, vino i hranu. Uz kušaonicu koja može primiti do 120 ljudi, MasVin nudi i degustacije, uz prethodnu najavu, s hladnim narescima i dalmatinskim specijalitetima.
Unatoč velikim uspjesima i ponekad napornom putu koji je iza, ali i ispred njih, MasVin ne planira stati. Planovi uključuju kapitalizaciju, modernizaciju upravljačke strukture zadruge te uvođenje novih linija vina i etiketa. Cilj im je također proširiti kapacitete i dograditi kušaonicu na punu restoransku uslugu. Ova vizija budućnosti samo dodatno potvrđuje odlučnost i strast koja stoji iza MasVin vinarije.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
Danas u 17.30
Zrakoplov prisilno sletio u zadarsku Zračnu luku, doznajemo što se dogodilo
Županija
stalno se ulaže u bolji život
DAN OPĆINE RAŽANAC Na prigodnoj svečanosti načelnik Jordan istaknuo brojne projekte
KK Zadar
Premijer liga, 2. kolo
Košarkaši Zadra bez stresa do trijumfa u Zaboku
Tenis
PAR
Dodig i Bopanna u 2. kolu ATP turnira u Šangaju
Tenis
HRVATSKI TENISAČ
Prižmić u polufinalu u Francuskoj, poraz Ajdukovića u Španjolskoj
Zadar & Županija
Danas u 17.30
Zrakoplov prisilno sletio u zadarsku Zračnu luku, doznajemo što se dogodilo
Zadar
APLIKACIJA ODUŠEVLJAVA
Zadranin Ivan Tokić ponudio odgovore na tisuće pitanja: Uz Kwizard djeca bolje, lakše uče…
Zadar
POZNATI KNJIŽEVNIK
Ante Gregov Jurin osvojio prvo mjesto na natječaju: Nagrada ‘Zoranić’ za roman ‘Razina uma’
Zadar
PRVE TRI
Magistre digitalnog komuniciranja otišle s faksa – na posao: ‘Tržište je prepoznalo stručnjake…’
Zadar
povećano zamućenje