Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

VINSKE KRONIKE

Vinska simfonija divljih šparoga i Sauvignon Blanca

Autor: Manuela Plohl

21.03.2024. 20:15
Vinska simfonija divljih šparoga i Sauvignon Blanca

Foto: PRIVATNA ARHIVADok proljetno sunce nježno miluje zemlju, iz nje izranjaju neodoljivi darovi prirode, divlje šparoge. Ne, ovo nije još jedan tekst o cijenama ove zelene delicije. Ovaj članak je oda prekrasnoj aromatici ove izuzetne i vrlo zdrave biljke koja svojom vitalno zelenom bojom donosi svježinu i buđenje iz zimskog sna. Šparoge izazivaju uzbuđenje u svijetu kulinarske umjetnosti, a upravo u spoju s vinom divlje šparoge pokazuju svoju pravu moć. No, s kojim vinom?


Kada govorimo o savršenom spoju s ovim zelenim blagom, Sauvignon Blanc se nameće kao neosporna zvijezda. Ovaj bijeli kultni kralj vinograda sa svojim intenzivnim aromama i svježinom savršeno se nadopunjuje s divljim šparogama, stvarajući nezaboravno gastronomsko iskustvo. Ali, zbog čega je baš Sauvignon Blanc idealan partner za ove ukusne šparoge? Naime, u samoj srži Sauvignona krije se karakteristična herbalna aromatika same šparoge. Da, dobro ste pročitali, ova sorta grožđa sadrži miris i aromu šparoge. Kombinacija herbalnih nota i osvježavajuće pitkosti ovog vina dodatno ističe okus divljih šparoga, čineći ih još privlačnijima nepcu.


Šparoge su niskokalorične i bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ih čini izuzetno zdravim izborom. Njihova diuretička svojstva potiču detoksikaciju tijela, dok antioksidansi pružaju zaštitu od slobodnih radikala. Također, šparoge podržavaju zdravlje mozga, očiju i srca. U kombinaciji s osvježavajućim Sauvignon Blancom dobivate ne samo užitak za nepce, već i poticaj vitalnosti i zdravlja.
Važno je istaknuti da vino od sorte Sauvignon Blanc najbolje dolazi do izražaja kada je svježe. Ova sorta vina namijenjena je brzoj potrošnji, te je preporučljivo uživati u njoj dok je još mlada, tj. unutar godinu dana od berbe. Iako je to općenita preporuka, neki od najboljih primjeraka Sauvignona mogu se održati i po nekoliko godina, ali svježina i intenzitet aroma najviše dolaze do izražaja u mladim vinima. Stoga, nemojte oklijevati, otvorite bocu svježeg Sauvignona i uživajte u čaroliji koju pruža u svom najboljem obliku.


Sauvignon Blanc svjetske slave


Neke od najcjenjenijih vinskih regija svijeta proizvode ovu izuzetnu sortu s posebnim sjajem. Hladnija područja obično pružaju idealne uvjete za uzgoj ovog vina, a neke od najboljih regija za proizvodnju Sauvignon Blanca su regije poput Sancerrea i Pouilly-Fuméa u Francuskoj. Vina ovih regija okarakterizirana su svježinom, mineralnošću i pitkom elegancijom. Novi svijet se, pak, proslavio nešto aromatičnijom stilistikom Sauvignon Blanca, posebice Marlborough s Novog Zelanda koji nudi neke od najmirisnijih i najaromatičnijih primjeraka ove sorte na svijetu.


Ove regije predstavljaju samo vrh ledene sante kada je u pitanju proizvodnja kvalitetnog Sauvignona, ali svaka od njih nosi svoj jedinstveni pečat koji se odražava u vinima iz njezinih vinograda. Bez obzira na preferencije, ovi primjerci Sauvignona sigurno će vas očarati svojom raznolikošću i kvalitetom.


Izdvajamo za vas tri elegantna strana Sauvignon Blanca koja je moguće dobaviti u Hrvatskoj putem distributera.


1. Pascal Jolivet, Attitude, Sauvignon Blanc, Francuska


Distribucija: Akrobat, Zagreb


Vino izražene loirske elegancije, divne svježine i nježne teksture te odličnog omjera cijene i kvalitete.


2. Domaine Roc de l’Abbaye, Florian Mollet, Tradition, Sancerre, Francuska


Distribucija: Enozoik, Zagreb


Vjerojatno jedan o najpotpunijih primjera sancerreovske elegancije i aromatike, a ujedno iskazuje pravu terroirsku pripadnost najboljoj vinskoj regiji svijeta za Sauvignon Blanc, Sancerreu.


3. Tinpot Hut, Sauvignon Blanc, Marlborough, Novi Zeland


Najbolje je ovo ocijenjeni Sauvignon Blanc u povijesti natjecanja Decanter. Izuzetno je prihvatljive cijene i izražene novozelandske aromatike.


Hrvatski Sauvignon Blanc


Hrvatska, kao zemlja bogate vinske tradicije, obiluje izvrsnim Sauvignon Blancom koji će zasigurno očarati vaše osjetila. Dok hladnija područja poput Međimurja i Plešivice pružaju idealne uvjete za uzgoj ove čudesne bijele sorte, mnogi hrvatski vinari proizvode vrhunska vina koja se ističu i na globalnoj sceni. Iako su vinari u Hrvatskoj skloni uzgajati ovu sortu i u južnim područjima, valja imati na umu da će tom vinu, iako je pitko i elegantno, nedostajati one tipične i poželjne svježine i herbalnosti koju samo hladnija područja mogu dati.


Evo prijedloga nekih od najboljih hrvatskih Sauvignona koje svakako trebate kušati.


1. Korak, Sauvignon Blanc, Klemenka, Plešivica


Ovo vino odražava eleganciju i svježinu, s izraženim notama citrusa i šparoga, te specifičnom mineralnošću. Mali je to dragulj s Plešivice.


2. Štampar, Sauvignon Blanc, Međimurje


Vino obiluje svježim voćnim aromama i živahnom kiselošću te savršeno uravnoteženim i izraženim završetkom.


3. Bora, Sauvignon Blanc, Sjeverna Dalmacija


Vino, iako sa sjevera Dalmacije, svojom specifičnom mikrolokacijom koja je izložena hladnim velebitskim strujanjima, daje odličan Sauvignon Blanc koji nudi nešto drugačiju voćnu aromatiku, te pomalo tropskih aroma koje ugodno prate vino.


Dok uživate u ovoj jedinstvenoj harmoniji divljih šparoga i Sauvignona Blanca, zapamtite da su najbolja vina ona koja se uživaju u dobrom društvu i uz ukusnu hranu. Zato ne oklijevajte, otvorite bocu nekog od ovih vrhunskih Sauvignona i prepustite se užitku koji samo vino može pružiti. Živjeli!