ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Najulov

Velika lignja iz malog mora

Autor: Boris Bulić

03.03.2023. 08:03
Velika lignja iz malog mora

Foto: Osobna arhivaIz Maslenice nam se javio Darko Bradač, ribolovac koji je dolaskom zime svoje ribolovne alate zamijenio lignjolovnim. A u jednom od zadnjih izlazaka na more užitak je bio poseban. Osim što je na barci bio sa svojom kćeri, ruka mu je u pola skosa stala kad je zakačio svog ‘krakena’.


Danju drift, noću feral


– Godinama, zapravo cijeli život, bavim se ribolovom. U početku sam se bavio slatkovodnim, a zadnjih tridesetak godina isključivo morskim. Lovim posvuda gdje me put i posao nanesu, a posljednjih desetak godina, otkad imamo kuću u Maslenici, najviše i najradije lovim u malom Novigradskom moru, priča nam Darko.


– Kao i većina sportskih ribolovaca na moru otprilike u studenom, a ponekad i prije, nakon sezone ribolova prebacujemo se isključivo na glavonošce.
Po danu se u laganom driftu love sipe muzgavci i pokoja lignja, budući da hobotnica baš i nema, valjda zbog bočate vode, a noću se pale ferali, nastavlja Darko svoju priču.


U pola skosa


Posebni je gušt ta noćna atmosfera koja se dobije osvjetljavanjem mora oko sebe. Takve su večeri prekrasne. Još ako nije hladno i kad je potpuna bonaca bez kurenta…


A te je večeri bila i mjesečina, što i nije baš poželjno ako svijetliš. Ali te večeri ništa nije smetalo. Bilo je čarobno i posebno naročito jer mi se pridružila kćer Lana, što i nije baš često koliko bih ja htio. Naročito zadovoljstvo je bilo vidjeti Lanu ozarena lica kad bi ulovila svoju lignju. Vrhunac večeri je bio kad mi je u jednom skosu lignja doslovno zaustavila ruku i krenula s poznatim pumpanjem. Odmah sam znao da je ‘kraken’ i uz puno pažnje i malo straha da nešto ne pođe po krivu, na pajole je izašla prekrasna lignja od 1,1 kilograma težine. Divili smo se njenoj veličini i pulsirajućoj crvenoj boji. Uslijedilo je veselje, slikanje i čestitanje. Neprocjenjivo!


DARKO BRADAC SA SVOJOM LIGNJOM ? Lignja je bila teska 1,1 kilogram