Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

Najulov 2023.

Mokar naspram vitru

Autor: Boris Bulić

19.01.2023. 10:10
Mokar naspram vitru

Foto: Boris BulićVjetar je često presudan faktor u ribolovu ponajviše stoga što zbog jačine može u potpunosti onemogućiti rukovanje priborom ili boravak na moru. Sam uspjeh u ribolovu i nije toliko ovisan o smjeru vjetra koliko o tlaku zraka, ali jedan dobar dio ribljih vrsta, interesantan sportskim ribolovcima, reagira na promjenu smjera vjetra.


Brancini vole jugo


Vjetrove iz sjeveroistočnog kvadranta ribe uglavnom ne vole. Izuzetak su iglice koje se dobro love za lagano burnog vremena, u jesensko–zimska popodneva i večeri, sitnim varalicama s obale ili laganim panulavanjem.


Po bonaci se uspješno mogu loviti picevi, a noću ovčice. Dok jugo tuče u kraj, danju se uspješno love ušate, pod uvjetom da ribolovac ostane neprimijećen.
Mutno, kišno i valovito vrijeme uz lagane južne vjetrove dobro je za lov brancina i špara.


Kad jači zapadni vjetrovi uzbibaju i zapjene more, mogu dovesti do udice škrpuna, šaraga (lov u pjeni) i najveće primjerke bugvi (suton i noć).


Inače, bugve vole lagani vjetar i mirno more, baš kao i cipal, kantar, batoglavac, kavala, pauk, glavoč i knez.


Nakon nevere


Za laganog maestrala ili po tišini dobro se love podlanice, pici, zubaci, ušate, pirge i fratri.


Za salpe vrijedi pravilo ‘što je more mirnije, to su i ulovljene ribe sitnije’. A zimi se tune uspješnije love po mirnom, nego po vjetrovitom moru.


Odlični rezultati u udičarenju se postižu i nakon što se more smiri od mrtvih mareta izazvanih jugom, lebićadom ili jačom tramuntanom, jer je more tad izvaljano i hrane ima napretek, a riba je zbog duljeg boravka u zaklonu gladna.


Općenito gledano ribe sklone vješanju o udice ne vole dugotrajne tišine, ali ni neverine. Većina riba se dobro lovi za relativno lijepog vremena i umjereno jakog vjetra. Malobrojne su vrste koje zahtijevaju bonacu ili izrazito uzburkano more.


A budući da od idućeg četvrtka startamo s Najulovima, pripremite predveze, prekrojite panule, posložite jigove i ulovite i fotografirajte svoje najulove pa nam ih pošaljite i tako uđite u ‘bubanj’


Koji krije zanimljive i vrijedne nagrade.