Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

"Gospa od šuma"

Sve tajne breze, višegodišnje biljke vrlo cijenjene u biljnoj medicini

Autor: Šarlota Brnčić

24.02.2024. 08:08
Sve tajne breze, višegodišnje biljke vrlo cijenjene u biljnoj medicini

Foto: Pixabay

Otkrijte drenirajuća, pročišćavajuća i antibakterijska svojstva ovog stablaMeđu brojnim svojstvima ove biljke ističu se ona pročišćavajuća, drenirajuća, protuupalna i analgetska.


Ova svojstva zajamčena su prisustvom važnih aktivnih sastojaka kao što su: tanin, flavonoidi, eterična ulja, vitamin C, triterpenski saponini, betulinska kiselina, monoterpenski glikozidi, kafeinska kiselina i proantocijanidini.


Ovi elementi prisutni su u lišću, kori i pupoljcima te biljku čine izvrsnim prirodnim lijekom za liječenje raznih bolesti.
Listovi se najviše koriste u fitoterapiji zbog svog diuretičkog djelovanja, koje pospješuje liječenje mnogih kožnih nepravilnosti, poput celulita.


Također se koristi za patologije koje zahvaćaju mokraćni sustav kao što su cistitis, kandida i druga stanja za koja ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje.


Nadalje, stimulirajući diurezu, često se bira kao osnovni sastojak mnogih dodataka prehrani za mršavljenje.


Prednosti breze za tijelo


Zahvaljujući prisutnosti brojnih aktivnih sastojaka, konzumacija ove biljke ima brojne dobrobiti:


  • reumatizam: čini se da lišće može ublažiti bolove u zglobovima, imajući analgetsko djelovanje
  • koža i kosa: kontrolira proizvodnju sebuma, djeluje protiv opadanja kose i također je dobar zacjeljivač rana. Postoje i dobre implikacije za borbu protiv prhuti. Umjesto toga, brezov katran se koristi za liječenje parazitskih oblika, poput šuge
  • kolesterol: održava razinu kolesterola na niskoj razini, poboljšavajući razrjeđivanje krvi
  • kamenci i giht: sprječava stvaranje kamenaca i gihta

Najprirodniji način uzimanja breze je infuzija. Jednostavno ostavite 1 žlicu osušenih listova da odstoji 10 minuta u šalici kipuće vode i pijte dva puta dnevno između obroka.


Breza: nuspojave


Prije nego što uzmete lijekove na bazi breze, uvijek morate obratiti maksimalnu pozornost na interakciju s drugim lijekovima, posebno antitrombocitnim i antikoagulansima.


Ne preporučuje se davanje ovog prirodnog lijeka trudnicama i dojiljama, kao ni djeci.


Alergija na brezu


Ako ste alergični na salicilate (sadržane u aspirinu) morate apsolutno izbjegavati konzumaciju. Neki su ispitanici doživjeli kožne reakcije, mučninu i povraćanje.


Nadalje, ne smijete zaboraviti da biljka u proljetnom razdoblju proizvodi pelud koja izaziva iritaciju očiju i simptome vrlo slične onima kod obične gripe.