Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

UKRASNI GRMOVI

Lijepo »podšišani« privlače poglede

Autor: Jelena Sedlak

22.02.2024. 17:17
Lijepo »podšišani« privlače poglede


Ukrasni grmovi su u vrtu oni koji prvi privuku pogled posjetitelja, ali diviti im se može samo ako su njegovani i lijepo »podšišani«, a evo i prijedloga kako, kada i u kojoj mjeri to učiniti:


Mahonija (Mahonia aquifolium) brzo raste, pa je jednom godišnje orezujemo kako bi joj ograničili rast. Početkom ljeta joj treba odrezati svaku treću stabljiku inače će se doimati zapuštenom.


Mirta (Myrtus communis) se može jače orezati, jer dobro tjera i iz starog drva. Orezuje se u proljeće.
Sveti bambus, lažni bambus (Nandina domestica) krasi vrt svojim crvenkastim tonovima ujesen. Ima crvene plodove koji dozrijevaju u kasno ljeto i održe se cijelu zimu. Orezuje se tek u proljeće, kada se ukloni svaka treća stabljika do zemlje.


Oleandar (Nerium oleander) se orezuje tako da mu se nakon cvatnje na polovicu skrati ovogodišnji izrast, no ako želimo smanjiti cijeli grm, možemo ga svakih nekoliko godina porezati do baze. Ako ga njegujemo u obliku stabla, iz njegove baze će stalno izbijati postrani izboji, pa ih treba uklanjati dok deblo ne ojača.


Mirisnica (Osmanthus) se može oštro rezati, jer se lako obnavlja, što je preduvjet i za živicu. Ako se formira kao grm, ne treba redovito orezivanje, osim ako ga ne želimo smanjiti, a tada se u rano ljeto odrežu dvije trećine svakog novog izbojka.


Pajasmin (Philadelphus coronarius) se mora redovito orezivati. Ali, kako cvate na prošlogodišnjem drvu, orezuje se sredinom ljeta, nakon cvjetanja i to tako da se odreže svaka treća stabljika. Time će se potaknuti rast novih izbojaka, koji će obilno cvjetati.


Zeleniku (Phillyrea) je teško ograničiti orezivanjem, ali oštar rez u rano proljeće pomaže. Lako se obnavlja.


Fotinija (Photinia serulata) Glogić ne zahtijeva orezivanje svake godine, ali može se podrezati u rano proljeće. Ako iz tla niknu nove mladice, mogu se odstraniti. Fotinija se može uzgajati i kao slobodnorastuća živica.


Bambus (Phyllostachys) se ne reže svake godine. Stare stabljike su potpora mladim krhkim stabljikama. Međutim, ako je grm pregust, periodično, sredinom proljeća ga treba prorijediti. Treba paziti i na podzemne izbojke koji se znaju nekontrolirano širiti.


Pitospor (Pitosporum) se može uzgajati kao soliterni grm, kao živica ili može narasti poput stabalca, a neki varijeteti i kao pokrivači tla. Dobro podnosi rez i izbija iz starog drva. Orezuje se krajem proljeća.


Trolisnu naranču (Poncirus trifoliata) ne treba orezivati osim ako se odstranjuju uvele i oštećene grane. Karakterističan joj je gust i isprepleten rast, pa se uzgaja i kao neprohodna trnovita živica.


Prunus (Prunus) Samo nekoliko grmova iz ove porodice treba redovno orezivati. Primjerice kinesku grmoliku trešnju Prunus glandulosu treba orezati nakon cvatnje i to svaku treću stabljiku, a pritom i ukloniti divlje izbojke čim niknu.


Lovor višnja podnosi oštro podrezivanje i to krajem ljeta. Ako raste kao slobodan grm može se u kasnu zimu oštro prikratiti.


Ukrasne šljive tamnog lista mogu se oblikovati i čak upotrijebiti kao visoka živica.


Vatreni trn (Pyracantha coccinea) se malo orezuje ako je posađen kao samostalan grm i to u kasnu zimu. Ako raste kao živica, orezuje se i tri puta godišnje.


Krkavina (Rhamnus alaternus) raste kao veliki grm ili manje stablo, ali ima i patuljastih vrsta, koje se mogu uzgajati u kamenjaru. Zimzelene vrste mogu se oblikovati sredinom ljeta, tako da mu se svi izboji prikrate za jednu trećinu.


Ruža (Rosa) Izbojke ispod cijepljenog mjesta treba odmah ukloniti. Inače, ruže se mogu orezivati od jeseni do proljeća, najbolje u kasnu zimu i rano proljeće.


Skimija (Skimmia japonica) stvara muške i ženske cvjetove na odvojenim biljkama pa ako želimo imati bobice, moramo uz ženske biljke imati barem jednu mušku. Ocvale muške cvjetove treba ukloniti odmah nakon cvatnje. Ženski cvjetovi se ne smiju skidati. Ako je grm prevelik može se u proljeće prikratiti blizu tla, pa će potjerati mladice iz baze.


Pomoćnica (Solanum rantonetii) treba jaču rezidbu u proljeće, na oko jednu trećinu. Kod starijih grmova prošlogodišnje izboje treba skratiti na oko 15 cm od starih stabljika.


Brnistru, žuku (Spartium junceum) treba rezati samo ako je treba smanjiti i to grane ne starije od godinu dana. Da bi se potaknuo grmolik rast dok je još mala, treba podrezati prošlogodišnje stabljike na pola.


Suručica (Spiraea) Vrstama koje cvjetaju u proljeće na starim granama orezuje se svaka treća stabljika nakon cvatnje. Vrstama koje cvatu ljeti na starim granama, ne treba redovita rezidba, ali može im se odrezati svaka treća stabljika nakon cvatnje da bi ljepše izgledale. Vrste koje cvjetaju ljeti na ovogodišnjim granama mogu se orezivati kao i prethodne, ali se mogu podrezati na 5 – 10 cm od tla početkom ili sredinom proljeća.


Biserak (Symphoricarpos albus) se orezuje sredinom ljeta i to tako da se odreže svaka treća stabljika da bi se potakao rast novih izbojaka. Može se posaditi i kao neformalna živica. Da ne podivlja, treba mu ograničiti rast mladih izbojaka iz tla.


Jorgovan (Syringa vulgaris) voli redovito orezivanje. Zimi se odrežu jako stare i tanke stabljike. Svake godine treba ukloniti oko četvrtine starih grana. Čim završi cvatnja, ocvale cvjetove treba odrezati do prvog para listova ispod cvjetne glavice. Ako se treba pomladiti stara biljka, može se otpilati na visinu od pola do jednog metra. Cvatnja će izostati naredne dvije-tri godine.


Tamaris (Tamarix) ljepše izgleda ako se redovito podrezuje. Kad se uzgaja kao stablo treba redovito uklanjati izbojke iz debla. Vrste koje cvatu ljeti treba orezati sredinom proljeća tako da se oštro podreže prošlogodišnji izrast na 5 – 8 cm od starog drva. Vrstama koje cvatu u proljeće reže se ovogodišnji izrast sredinom ljeta, čime će se dobiti zbijeniji izgled.


Tuja (Thuja) dobro podnosi rez, ali nije ju neophodno redovito orezivati.


Viburnum, lemprika, bekovina (Viburnum) može biti listopadne i zimzelene vrste. Povremeno orezivanje mu potiče novi rast i sprječava da grm previše naraste. Mirisne lemprike koje cvatu u proljeće ne smije se orezivati. Ako se moraju odrezati oštećene grane, onda se to radi sredinom proljeća. Zimzelenu vrstu koja cvjeta zimi, može se, ali nije neophodno redovito orezivati i to krajem zime ili u proljeće nakon cvatnje, svaku treću stabljiku ili se cijeli grm jako podreže. Vrste koje se uzgajaju zbog plodova ne treba rezati svake godine, samo se svakih nekoliko godina uklone najstarije grane. Velikolisnim zimzelenim vrstama svakih pet godina treba ukloniti svaku treću stabljiku. Zapuštenu biljku može se odrezati na oko 30 cm od tla, pa će pustiti nove izbojke. Vrsta V. lucidum ima sjajne listove i može se uzgajati kao formalni grm ili živica. Vrsta V. opulus može se pustiti da prirodno raste. Samo svakih od tri do pet godina treba odrezati svaku treću stabljiku.


Vajgelija (Weigela) cvjeta na prošlogodišnjim granama. Pomaže ako joj se sredinom ljeta odreže svaka treća stabljika, čime ćemo spriječiti da biljka prerano odrveni.


Juki (Yucca) treba rezati uvele cvatove i sredinom proljeća uvele i oštećene listove.