Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

vinske kronike

Sommelier sa svojom titulom mora živjeti, raditi, rasti i učiti iz nje

Autor: Manuela Plohl

09.05.2024. 21:38
Sommelier sa svojom titulom mora živjeti, raditi, rasti i učiti iz nje

Foto: Privatna arhiva



Sommelier. Riječ koja često zvuči kao simbol uglađenosti i velikog vinskog znanja, ali što zapravo nosi ta titula. Iza glamuroznog svijeta vina i fine gastronomije krije se specijalizirani profesionalac, često idealiziran do stereotipa.


Sommelier, kako ga često shvaćamo, nije tek običan konobar. To je osoba čija je stručnost u vinu i ostalim napicima iznimna. Ta osoba često je obučena za stvaranje bogatih vinskih karata i savjetovanje gostiju o najboljim odabirima pića uz njihova jela. No, postoji dublji sloj u cijeloj priči.


Dok se uloga sommeliera površinski glamurizira, ona zahtijeva ne samo stručnost, već i strast te predanost. Nije dovoljno samo puko posjedovanje titule, morate je živjeti, raditi s njom, rasti i učiti iz nje. Tu leži suštinska razlika između onih koji se prestižno prozivaju sommelierima ili kako ih danas skraćeno zovemo »sommovima« i onih koji to doista jesu. Iako je postalo iznimno cool reći da ste sommelier, ta titula ne bi trebala biti tek simbol prestiža ili autoriteta bez pokrića.


Stjecanje znanja i praksa




U svijetu u kojem su najpopularnije televizijske emisije one o kuhanju, nije iznenađujuće što se i uloga sommeliera uzdiže iznad svojih zapravo jednostavnih počela na kojima počiva sama funkcija. Ali to ujedno znači i da se ne bi svatko tko prođe kroz tečaj ili dva trebao automatski kititi ovom titulom. Pravi sommelier stvara se s godinama iskustva, nakon puno pročitanih knjiga, uz mnogo kušanih vina te uz brojne posjete vinogradima slavnih vinskih regija. Sve to zajedno s postojećim završenim vinskim tečajevima stvaraju pravog, iskusnog sommeliera. Ne zaboravimo da postoji i više razina završenog sommelierskog tečaja koje se drastično razlikuju u smislu traženog znanja i iskustva.


Certificiranje sommeliera nije tek formalnost. To je proces koji zahtijeva ozbiljno obrazovanje, iskustvo i kušanje vina. I dok se titula može koristiti kako bi se sugerirala stručnost ili autoritet, nemojmo zaboraviti da ona nosi i odgovornost prema gostima, hrani, piću i kulturi gastronomije kao takvoj.


Nedavno sam gledala jednu od mnogih emisija posvećenih vinu te sam čula izjavu jednog vinara koji je ponosno objavio kako je završio »prvu razinu Master of Wine«. Iako je vjerojatno mislio na prvu razinu sommelierskog ili nekog drugog sličnog početnog vinskog tečaja, njegova zbunjenost je samo još jedan primjer kako nepoznavanje titula, škola i ostalih aspekata vinske edukacije može stvoriti zbrku i nedoumice u svijetu vina, a posebice ako dolazi iz redova ljudi koji rade u vinskom sektoru. Ovaj incident vrlo jasno ilustrira koliko je važno razlikovati različite titule i stupnjeve obrazovanja u vinskom svijetu. Nepoznavanje osnovnih pojmova i terminologije može dovesti do nesporazuma i pogrešnog tumačenja, kako među profesionalcima u industriji vina, tako i među širom javnosti.


Razlikovanje stručnjaka


Stoga, dok se svijet vina nastavlja razvijati i rasti, važno je ulagati u obrazovanje i informiranje o vinskoj kulturi kako bi se izbjegle takve situacije. Bez jasnog razumijevanja različitih titula, škola i certifikacija, podjednako je teško razlikovati prave stručnjake od onih koji se samo predstavljaju kao takvi.


Sommelierstvo, kao umijeće i znanje koje se stoljećima njeguju, predstavljaju duboku povezanost s vinom, gastronomijom i gostoprimstvom. Kroz evoluciju društva i kulturnih promjena, uloga sommeliera postaje sve složenija i višestruka, zahtijevajući ne samo tehničko znanje o vinima i drugim pićima, već i senzibilitet za umjetnost sparivanja hrane i pića.


Danas su sommelieri kustosi okusa, stručnjaci koji ne samo da poznaju vinske sorte i regije, već razumiju i kontekstualiziraju njihovu povijest, tradiciju i kulturu. Njihov posao nije samo odabir vina za goste, već stvaranje iskustva, putovanja kroz okuse i mirise koji obogaćuju gastronomski doživljaj.


Sommelierstvo, kao zvanje koje obuhvaća širok spektar znanja i vještina, predstavlja spoj stručnosti, umjetnosti i gostoprimstva. Dok se tradicionalno povezuje s vinom, uloga sommeliera danas se proteže na različite napitke i aspekte ugostiteljstva, od vode, piva, destilata i koktela do kave i duhana.


Dok se svijet vina i ugostiteljstva neprestano mijenja i razvija, uloga sommeliera ostaje konstanta. U svijetu gdje se često cijeni brzina i praktičnost, sommelieri nas podsjećaju na važnost pažljivog promišljanja i uživanja u svakom trenutku. Njihova stručnost i entuzijazam čine ih nezamjenjivim članovima svake ugostiteljske ekipe, a njihova sposobnost da inspiriraju i educiraju goste čini ih istinskim majstorima svog zanata.


Sommelierske škole širom svijeta


Upravo zbog onih koji žele započeti svoj životni put u sommelierstvu slijedi popis sommelierskih škola širom svijeta u kojim se to može učiniti neovisno o tome krećete li od početka ili nastavljate svoje započeto obrazovanje.


Hrvatski sommelier club (HSK) je krovna hrvatska sommelierska udruga kojoj je cilj napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića, poglavito vina te edukacija profesionalaca kao i građanstva. HSK ujedno promovira hrvatsko vinarstvo i Hrvatsku, također i uz proučavanje važnijih vinskih regija svijeta.


WSET (Wine and Spirit Education Trust) globalna je organizacija koja organizira tečajeve i ispite iz područja vina, žestokih pića, piva i sakea. WSET je osnovan 1969. godine, sa sjedištem u Londonu i općenito se smatra jednim od vodećih svjetskih pružatelja edukacije o pićima. Prisutan je i na hrvatskom tržištu. Molim imajte na umu da WSET nije program za sommeliere, već stvara visoko obrazovane stručnjake u usko specijaliziranim poljima (WSET in Wines, WSET in Spirits, WSET in Sake i WSET in Beers).


Court of Master Sommeliers osnovan 1977. godine, najpoznatija je sommelierska organizacija na svijetu. Fokusirana je na Ameriku i Europu. Testovi su im internacionalni, a ispiti su im gotovo uvijek na engleskom jeziku.


Association de la Sommellerie Internationale, osnovan u Reimsu 1969., također je internacionalan s mnogo lokacija za polaganje ispita koje su navedene na njihovoj mrežnoj stranici. Ispiti se provode na engleskom, španjolskom i francuskom jeziku.


Nužnost učenja


Associazione Italiana Sommelier (Talijanska asocijacija sommeliera) osnovana je u Milanu 1965. Bazirana u Italiji i kao što se i očekuje, svi tečajevi i ispiti su na talijanskom jeziku, ali za svakoga tko ga govori otvoreni su.


Iako je Cordon Bleu Paris Sommelier Certification sada službeno svugdje, ovo je certifikacija koja se specifično provodi na njihovoj lokaciji u Parizu u Francuskoj.


Dakle, za one koji se upućuju u svijet vina ili nastavljaju svoje obrazovanje u tom području važno je prepoznati vrijednost kontinuiranog učenja i prakse. Svijet vina nudi neiscrpnu dubinu znanja i iskustva koje se može otkriti kroz širok spektar sommelierskih programa i škola diljem svijeta. Važno je naglasiti da obrazovanje nije važno samo za one koji aktivno teže postati sommelierima, već i za širi spektar svih ljudi u vinskoj industriji i šire.


Vinari, konobari, turistički vodiči, zaposlenici turističkog sektora te mnogi drugi imaju jednako važnu ulogu u promicanju vinske kulture i obogaćivanju iskustva gostiju. Poznavanje osnovnih pojmova o vinu, regijama, sortama grožđa i tehnikama proizvodnje omogućava im da pruže kvalitetnu uslugu i dodatnu vrijednost gostima.


Osim toga, kontinuirano obrazovanje u ovom području osnažuje njihovu stručnost i samopouzdanje u poslu, što rezultira boljim iskustvom za goste i unaprjeđenjem cjelokupne turističke ponude. Ono što je možda i najbitnije, ulaganje u obrazovanje finalno doprinosi promicanju vinske kulture na hrvatskoj i globalnoj razini.