Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

UPRAVLJAČI CGO-A

Toni Kozina izabran za novog direktora tvrtke Eko Zadar

Autor: Goran Šimunov

20.05.2024. 14:03
Toni Kozina izabran za novog direktora tvrtke Eko Zadar

Foto: LUKA JELIČIĆDosadašnji savjetnik direktora županijske tvrtke Eko d.o.o. Zadar, koja upravlja Centrom za gospodarenje otpadom (CG) u Biljanima Donji, Toni Kozina, jednoglasno je na sjednici Skupštine ove tvrtke izabran za novog direktora. Na tome mjestu naslijedit će Dina Perovića, koji je vodio Eko Zadar od njenog osnivanja. Grad Zadar u ovoj tvrtki ima poslovni udio u visini 51 posto temeljnog kapitala društva, Grad Benkovac udio od 26 posto, a Zadarska županija 23 posto. Za izbor direktora potrebno je da dobije glasove onih koji predstavljaju najmanje 75 posto udjela društva.


Dino Perović je na mjestu direktora proveo četiri mandata, tijekom kojih je uspješno proveo dug i težak proces od osmišljavanja projekta do dobivanja EU sredstava i same izgradnje CGO-a, u što je uloženo 87,2 milijuna eura, a radi se o najvećem od postojeća četiri CGO-a u Hrvatskoj. Još od prosinca 2023. u njemu traje probni rad koji će potrajati do kraja lipnja 2024.


U CGO-u ostaje još kratko


– Htio sam otići s dužnosti direktora Eko Zadra još od 2020. godine. Istrošio sam se na mjestu direktora, zbilja sam zahtijevao da me netko zamijeni, puno je 16 godina. Centar za gospodarenje otpadom je napravljen, cilj je ostvaren, kaže još uvijek aktualni direktor Eko Zadra Dino Perović dodajući kako nije pristalica toga da netko cijelog života do mirovine bude direktor ovakve tvrtke.
– Ostat ću do daljnjeg u Eko Zadru kao tehnolog, dok se od izvođača radova, slovenskog konzorcija Rika, koji je odgovoran dok traje probni rad, ne preuzme Centar i uskladi rad. Pomoći ću, dakako, novom direktoru Kozini, neću pobjeći iz firme. Kozina, koji je dosad bio na mjestu savjetnika direktora, a prije toga je bio član Nadzornog odbora, je bio moj prijedlog za preuzimanje mjesta direktora te je, mislim, bio jedini kandidat. Dobro je da će me zamijeniti netko iz sustava, netko tko pozna stvari, ističe direktor ove tvrtke koji je najavio kako sigurno do mirovine neće ostati u Eko Zadru.


I dok su Peroviću, koji je diplomirao na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije bliski sami tehnološki procesi koji se odvijaju u CGO-u, njegov nasljednik Toni Kozina je diplomirani ekonomist. U trenutku kada je iza njega bila prva godina mandata kao HDZ-ova vijećnika u Gradskom vijeću Zadra, je 2014. preko svoje tvrtke Ultima ulaganja dokapitalizirao tvrtku Zvečevo s 40 milijuna kuna, čime je stekao 19,5 posto udjela. No fokus mu je već godinama u tvrtki koja upravlja CGO-om..


Toni Kozina nam je kazao kako je zadovoljan time što mu je Skupština Eko Zadra ukazala povjerenje te ga izabrala za direktora, a posebice zahvaljuje gradonačelnicima Dukiću i Buliću te županu Longinu.


Zna dobro situaciju


– U Eko Zadru sam već deset godina, što kroz Nadzorni odbor, što u upravi čiji sam član zadnje četiri i pol godine, tako da je ovo neki logičan slijed stvari. Mislim da sam bio deveti ili deseti zaposlenik Eka, a sad nas ima više od 50. Znam dobro situaciju iznutra. Očekujem da u sljedećem razdoblju Centar za gospodarenje otpadom profunkcionira i da se sustavno rješava problem odlaganja otpada u županiji, naglašava Kozina koji nam je potvrdio kako je dogovoreno kako će cijena po toni miješanog komunalnog otpada koji se primi u CGO-u biti oko 170 eura, uz moguće neznatno smanjenje cijene. Dodao je kako misli da je ta cijena prihvatljiva komunalnim poduzećima koja prevoze otpad.


– Za sada nema poteškoća u radu CGO-a, još uvijek smo u fazi ispitivanja funkcionalnosti opreme. Očekujem da se posao u Centru odvija kako je to predviđeno projektom. Količine miješanog komunalnog otpada koje trenutačno zaprimamo su sasvim dovoljne da se ispita funkcionalnost opreme, a očekujemo u sezoni dodatno opterećenje te ćemo vidjeti kako se naša oprema ponaša na tom opterećenju, kaže budući direktor Eko Zadra otkrivajući kako su dosad imali sreću pri pronalasku radnika, te ih imaju optimalan broj u ovoj fazi projekta. Dodao je kako im još nedostaju vozači, a raspisivanje tog natječaja njihovu tvrtku tek očekuje.