Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

FAO-ov indeks

Cijene hrane blago porasle u travnju

Autor: Hina

09.05.2024. 19:28
Cijene hrane blago porasle u travnju

Foto: Arif SitnicaCijene hrane blago su porasle u travnju, budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).


FAO-Ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u travnju za 0,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost za ožujak i iznosio je u prosjeku 119,1 bod. To znači da su na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto.


U ožujku košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je na mjesečnoj razini prvi puta od rujna 2023. godine, i to za 1,2 posto, pokazuju FAO-Ovi podaci.
U odnosu na prošlogodišnji travanj cijene su bile niže za 9,6 posto.


Najviše je u travnju na mjesečnoj razini poskupjelo meso, za 1,6 posto u odnosu na ožujak, odražavajući više cijene mesa peradi, govedine i ovčetine.


Blago su poskupjele i žitarice i biljna ulja, za 0,3 posto u odnosu na ožujak. Cijene pšenice stabilizirale su se u travnju, budući da je jaka konkurencija glavnih izvoznika ublažila zabrinutost zbog nepovoljnih uvjeta uzgoja u pojedinim dijelovima Europske unije, Rusije i SAD-a.


Poskupio je i kukuruz, budući da se snažna potražnja poklopila s logističkim problemima u Ukrajini zbog oštećene infrastrukture, uz zabrinutost za brazilsku proizvodnju. Riža je pak pojeftinila za 1,8 posto, uglavnom zahvaljujući dobroj žetvi indice.


Šećer je, pak, pojeftinio za 4,4 posto u odnosu na ožujak uglavnom zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji i na Tajlandu i boljim vremenskim uvjetima u Brazilu. U odnosu na prošlogodišnji travanj cijene su mu niže za 14,7 posto.


Mliječni proizvodi pojeftinili su za 0,3 posto u odnosu na ožujak, odražavajući slabu uvoznu potražnju za obranim mlijekom u prahu i niže cijene sira pod pritiskom jačeg dolara. Maslac je pak poskupio zbog kontinuirano snažne uvozne potražnje.


U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je ponovno, marginalno, podigao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2023/2024., na 2,846 milijardi tona. To bi značilo da je u odnosu na prethodnu sezonu porasla za 1,2 posto.