Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZDRAVA HRANA

Proizvodi obrta "Smočnica" sve omiljeniji kod ljubitelja istinskih eko-namirnica

Autor: Marin Smolčić

27.04.2023. 17:33
Proizvodi obrta

Foto: MARIN SMOLČIĆOvih danas su u Lici procvjetale mnoge divlje i pitome biljke. Najprije je krenuo dren, a onda divlje trešnje, kruške, jabuke, mukinje, trn, glog i tek zatim pitome voćke. Prohladnih dana ovoga pomalo sumornog proljeća oprašivanje cvjetova obavljaju vjetar i poneka kap kiše. Iz svojih staništa tek pomalo stidljivo izlaze bumbari, još rjeđe pčele. Kao da sve čeka svoj trenutak biološke eksplozije sunčanih dana i većih temperatura zraka.


Nikolina Perša iz Mušaluka gotovo svakog dana priprema pošiljke svojih eko-proizvoda. Šalje ih u trgovine zdrave hrane u Zagrebu, Rijeci i Zadru. Dio robe proda na kućnom pragu, dio kroz pošiljke pouzećem stalnim kupcima. Njezin obrt »Smočnica« uvijek je krcat proizvodima. Zatekli smo je u pripremi jedne veće količine različitih granola i energetskih pločica koje će ujutro biti poslane za Zagreb.


Čeka se prvo cvjetanje voćki u Lici


Za razliku od nižih i toplijih dijelova Hrvatske, u Lici proljeće uvijek pomalo kasni. Jedan od osnovnih sastojaka i temelja proizvoda Smočnice je med.
– Moje pčele su trenutačno u okolici Zadra gdje su bile na zimovanju. Ondje je znatno toplije, vegetacija kreće puno, puno prije negoli kod nas i ovih dana ih vraćamo natrag. Nas su u Lici tek prije nekoliko dana napustili mrazevi i hladnoća, a takve su vremenske prilike pčelama pogibeljne. Zbog toga smo ovdje u Lici ove godine imali velikih gubitaka, ostalo mi je 70-ak košnica koje su zimovale izvan Like. Sada čekam prvo cvjetanje voćki u Lici, a onda pčele opet selimo na ispašu od bagrema, lipe i ostalih sastojaka koje pčele obožavaju i proizvode vrhunski med, pripovijeda Nikolina s puno strasti i pokazuje nam trenutačni medni hit, kremasti med koji se prodaje po Hrvatskoj na 20-ak prodajnih mjesta zdrave hrane.


Protekle jeseni svjedočili smo prvoj seriji sušenja šljiva i prerade jabuka u čips koji su realizirani u postrojenjima Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Upravo su ti proizvodi obogatili sadržaj nove linije granola obrta »Smočnica«.


Voćnjaci u Čanku i Mušaluku


– Uz spomenuti i vrlo traženi kremasti med, proizvodim i četiri vrste granola i dvije vrste energetskih pločica. Važno je reći da kupci diljem Hrvatske vrlo rado prihvaćaju sve što je provjereno domaće, uz pripremu od ekoloških namirnica i uz poštivanje visokih higijenskih standarda.


U novim linijama granola svoje su mjesto našli čips od jabuka i suhe šljive. Tako su se okusi i sastavi ovih proizvoda znatno obogatili, a kupci su ih vrlo brzo prihvatili. Pitate me za plasman, može li se od svojega rada živjeti? Ako volite ono što radite i to činite kvalitetno, svakako da može. Ljudi to lako prepoznaju i ubrzo stječu povjerenje u vaš rad i proizvode, govori nam ova mlada ekonomistica iz Mušaluka pored Ličkog Osika.


Nikolina nije u potpunosti željela otkriti sastav i tehnologiju kremastog meda, novog proizvoda koji djeca obožavaju. Nastaje dugotrajnim miksanjem tekućeg i kristaliziranog meda kojemu se dodaje nekoliko supstanci. Budući da se u sadržaju nalaze mnoge ugodne prirodne arome i čokolada, kremasti med pogodan je za namaze i palačinke.


Ova obitelj ima mnogo zemlje i veliki voćnjak u Čanku nedaleko Perušića. Ondje je stotinjak stabala šljiva sadio Nikolinin djed, a nešto šljiva i jabuka ima u Mušaluku. Najvažnije ju ovoj priči je da se uzgojene šljive i jabuke kemijski ne tretiraju.