Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

INTERNATIONAL WINE CHALLENGE

Pet zlatnih medalja za Hrvatsku, čak dva zlata za zadarsku regiju

Autor: Manuela Plohl

25.05.2023. 22:03
Pet zlatnih medalja za Hrvatsku, čak dva zlata za zadarsku regiju

Foto: Osobna arhivaSvake godine u travnju, već 39 godina zaredom održava se International Wine Challenge (IWC), britansko vinsko natjecanje te jedno od najstrožih i najutjecajnijih natjecanja vina na svijetu. Otprilike 52 zemlje, svake godine, sudjeluju na ovom istaknutom, međunarodnom natjecanju. Sam princip ocjenjivanja zamišljen je kao kušanje vina »na slijepo« te se ocjenjuje vino kroz vjernost stilu, vinskoj regiji i godini berbe.


Unutar IWC-ovog ocjenjivačkog tima prisutno je nekoliko stotina stručnjaka i utjecajnih osoba iz međunarodne vinske industrije, a posebno vrijedi istaknuti prisutnost Master of Wine stručnjaka (MW). Riječ je o nositeljima najprestižnije vinske titule na svijetu. Svi oni zajedno svake godine ocjenjuju oko 13.000 uzoraka vina.


Sva vina koja osvajaju medalju prolaze kroz iskusna nepca najmanje osmero kušača. Vina se finalno rangiraju sukladno zaslugama, a kako bi vino dobilo zlatnu medalju mora zadovoljiti minimalno 95 bodova od mogućih 100.
Rezultati se objavljuju u vinskom časopisu Harpers, vodiču za najbolja svjetska vina i na mrežnoj stranici IWC-a.


Iz Hrvatske je od ukupno pristiglog broja vina medaljom ili pohvalom nagrađeno 20 vina, no samo pet vina zaslužilo je nagradu, onog najvišeg, zlatnog sjaja. Zlatom su se okitila vina vinarije Bora, Krajančić, Belje i Franković, s tim da je vinarija Bora odnijela čak dvije zlatne medalje za svoja vina i time postala najuspješniji hrvatski vinar na ovom prestižnom natjecanju.


Vinarija Bora iz Podgradine


Vinarija Bora mlada je vinarija zadarske regije, no već od samog početka svojim perfekcionističkim pristupom vinogradarstvu i vinskoj tehnologiji uvrstila se među perjanice zadarske regije. Vlasnik vinarije je obitelj Žuža, koja vrlo disciplinirano prati naputke struke, a samim time i kupi plodove vlastitog uspjeha. Cijela obitelj involvirana je u vođenje vinarije. Osnivači i supružnici Zdravko i Nada Žuža te sinovi Domagoj i Antonio, uz mnogo rada, truda i strasti pokazuju priču o zasluženom uspjehu.Široj javnosti ova vinarija postala je poznata osvajanjem zlatne medalje za svoj Pošip iz 2019. godine na Decanter World Wine Awards. Da situacija bude zanimljivija, to im je bilo prvo značajno natjecanje na kojem su prisustvovali, te se može ustvrditi kako su prošli vatreno krštenje, a trud je odmah prepoznat i nagrađen zlatnom medaljom.


Neposredno nakon toga njihova Svrdlovina, također po prvi puta izbačena na tržište, okitila se titulom jednog od najboljih debitantskih vina u Hrvatskoj po odabiru Vinart Petit Tastinga.


Unatoč uvriježenom mišljenju da samo Pošipi južne Dalmacije mogu ponuditi onaj pravi »okusni kick«, pošipi sjeverne Dalmacije nude drugačiju, ali podjednako zanimljivu vrstu aromatike te vrlo ugodnu svježinu. Po opisu vina, kako piše IWC, vidi se da je Pošip iz 2021. godine ostavio popriličan utisak, s obzirom da ga se uspoređuje s vrlo elegantnim Condrieuom. Baš kao što se Condrieu ističe mirisnom notom i punim tijelom, i Borin Pošip iz 2021. istaknuo se svojom floralnošću, bogatim tijelom i izvrsnim balansom.


Izvrsna Maraština


No to nije sve za ovu uspješnu vinariju… Oni su se okitili zlatom i za Maraštinu iz 2022. godine. U opisima IWC-a istaknuta je njena tropska okusna aromatika i mineralnost. a upravo mineralnost jedna je od osobina koja ostavlja dubok trag na ocjenjivače. Ova Maraština ostavila je najveći utjecaj i na autoricu ovog članka. Iako se Maraština kao sorta ne diči prevelikom svježinom, ova Maraština ima ono što bismo mogli nazvati »sve u kompletu«. Ima i ugodnu svježinu, bogatu aromatiku, mineralnost i kompleksnost, a finalno i balans. Ono što se dodatno ističe jest voštana struktura ovog vina. Sve u svemu to je vino za posebne trenutke!


Glavna enologinja vinarije je Nikolina Paleka koja se među vinskim znalcima već istaknula kao renomirana enologinja te je svako vino s njezinim potpisom pod posebnim povećalom javnosti. Podsjetimo, Nikolina je napravila neka od najboljih vina sjeverne Dalmacije i prije dolaska u vinariju Bora. Posljednjih nekoliko godina radi za vinariju Bora gdje ima odriješene ruke te može u potpunosti iskoristiti svoj enološki potencijal.Vlasnik vinarije, Zdravko Žuža nakon dva osvojena zlata ne skriva oduševljenje i kaže kako se »osjećaju doista ushićeno i počašćeno«.


– Ponosni smo što je naš pristup i angažman nagrađen na najbolji mogući način. Sve ovo opravdava naš cilj te cijeli naš rad napokon dobiva smisao. Sretni smo što će ove nagrade dodatno pozicionirati i našu regiju kao visoko potentno vinogradarsko područje, govori Žuža koji je najavio i buduće projekte.


– Ovu priliku koristimo za najavu otvaranja nove zgrade vinarije s kušaonicom, što planiramo kroz nekoliko tjedana. U novu vinariju uložena su znatna sredstva, kako europskih fondova, tako i naša vlastita. Vinarija je opremljena najsuvremenijom tehnološkom i vinarskom opremom, priča vlasnik ove vinarije.


Ostaje nam zaključiti kako zadarska regija može i mora iskoristiti međunarodne uspjehe svojih ponajboljih vinara. Na ovakve događaje ujedno treba gledati kao na pozitivni poticaj i vjetar u leđa onima koji su tek na početku. Jasno je također da taj uspjeh znači mnogo i za prepoznatljivost zadarske vinske regije koja se svake godine uspinje na ljestvici kvalitete.


Ostali dobitnici zlatnih medalja iz Hrvatske


Što se tiče ostalih dobitnika iz Hrvatske na IWC-u, vinarija Krajančić dobila je nagradu za svoj Pošip Sur Lie iz 2021. godine. Riječ je o vrhunskoj vinariji kolijevke Pošipa, otoka Korčule, a tvorac vinarije Luka Krajančić smatra se jednim od najutjecajnijih dalmatinskih vinara i ekspertom za sortu Pošip. Upravo iz tog razloga ne čudi zlato za ovaj pošip. Vino je izrađeno metodom odležavanja na finom talogu, a diči se svojim citrusnim i aromama jasmina te herbalnim završetkom.


Mnogima dobro znana vinarija Belje osvojila je veliko zlato s 96 bodova za svoju odležanu Graševinu iz 2006. godine. Manje je znano da je Belje nositelj vinske tradicije u Hrvatskoj te su njegovi utemeljitelji bile najslavnije ličnosti Europe tog vremena, poput princa Eugena Savojskog, kraljice Elizabete te carice Marije Terezije.Graševina je, inače, među vinskim znalcima smatrana najpotentnijom bijelom sortom Hrvatske, no nažalost, pomalo joj je ukaljan ugled koji su pokvarili vinari i to visokim prinosima, nekvalitetnom proizvodnjom i sličnim te su tako srozali ugled ove fenomenalne sorte. Upravo iz tog razloga veseli međunarodno priznanje ovoj sorti, a 2006. godište ovog vina potvrđuje ono što već odavno znamo, kako je potencijal odležavanja graševine iznimno velik.


Vinarija Franković iz Istre također se okitila velikim zlatom s 96 bodova za svoje slatko vino od sorte Muškat bijeli; Luna d`Oro iz 2021. godine. Upravo ta sorta na flišnim područjima Momjana daje redom najbolje muškate Hrvatske, zaštićene oznake izvornosti i naziva Muškat momjanski odnosno Moscato di Momiano. Opisivano citrusnim i cvjetnim aromatskim karakteristikama, ovo vino izrađeno je passito metodom tj. prosušivanjem grožđa na slamnatoj postelji.