Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

brojne prijetnje

Treba zaštititi poljoprivredne kulture od napada

Autor: Marijan Tomac

25.05.2023. 17:05
Treba zaštititi poljoprivredne kulture od napada

Foto: Marijan TomacNakon dugog i iznimno kišnog razdoblja pred nama je vrijeme bez oborina i s primjerenijim temperaturama za godišnje doba. Brojni su poljoprivredni radovi koje treba obaviti, ali prvenstveno treba zaštititi poljoprivredne kulture od napada bolesti i štetnika jer uvjeti za njihov rast i razvoj gotovo su idealni. Peronospora prijeti vinogradu koji će za nekoliko dana početi cvasti. Sada ga treba poprskati jer staro vinogradarsko pravilo je da se za vrijeme cvatnje ne ulazi u vinograd.


– Između dviju kiša vinograd sam oplivio i večeras planiram obaviti prskanje, ali se bojim da od toga neće biti ništa. Nedjeljni pljusak je namočio i ovako raskvašeno tlo, tako da mi neće dozvoliti da s prskalicom uđem u vinograd. Ukoliko se lišće osuši do večeri neću odustati od prskanja, a ukoliko se ne osuši prskat ću sutra, govori Ivan iz Raštana Gornjih kod kojeg smo svratili da vidimo jedino stablo rogača posađeno u Ravnim kotarima.


Nema samo Ivan problem sa zaštitom vinove loze. Brojna su pitanja zbog čega je upravo ovih dana plamenjača najveća prijetnja vinogradima?

Kasni razvoj ljetnog povrća


Većina vinogradara zna koji su uvjeti potrebni da se pojavi plamenjača na vinovoj lozi, ali da ih ipak na to podsjetimo. Kad srednja dnevna temperatura dostigne 11°C i kada nastupi dulji kišni period s najmanje 10 mm oborina, oospore klijaju stvarajući makrokonidiju iz koje se zatim oslobađaju zoospore.


Zoospore koje su prenesene kapima kiše na prizemno vlažno lišće loze stvaraju primarne zaraze koje se očituju u stvaranju uljanih pjega. Vrijeme koje je proteklo između zaraze i pojave uljanih pjega naziva se inkubacija koja ovisi o temperaturi, a u našim krajevima u lipnju traje obično 7 – 10 dana.


Zbog hladnog i kišovitog svibnja dobrano kasni rast i razvoj ljetnog povrća. Znatan broj povrćara tek je ovih dana posadio lubenicu, dinju i rajčicu.– Lubenica se gotovo nije pomakla s mjesta. U ovo doba plodovi su trebali biti krupniji od šake, a oni su se tek počeli zametati. Što je još veći problem, nakon zametanja ovi plodovi se počinju sušiti i otpadati. Bojim se da će ovog ljeta ravnokotarska lubenica kasniti najmanje desetak i više dana, a kada nemaš robu u pravo vrijeme ne možeš se nadati nekoj zaradi, govori Joso iz Tinja kojeg smo zatekli na putu u Baru gdje planira obaviti prskanje povrća.


– Meteorolozi najavljuju vruće i suho vrijeme do kraja tjedna, a kako je tlo vlažno stvoreni su uvjeti za razvoj bolesti. Vinograd sam poprskao protiv plamenjače, a sada su na redu lubenice i pomidori. Bojim se da će biti problema s krumpirima, ali pokušat ću ih izvaditi ovog tjedna jer je dobra potražnja na mladom krumpiru, a i cijena je solidna, priča Joso.


Bolesti prijete maslinama


Biti u ravnokotarskom prostoru, a ne vižitati masline isto je kao biti u Rimu, a ne vidjeti Papu. Masline ovih dana počinju cvasti. Izgleda da će se nekoliko povoljnih dana poklopiti s periodom cvatnje, a to su toplo i suho vrijeme s povišenom relativnom vlažnosti zraka bez vjetra. Kakva će biti maslinarska godina još je prerano govoriti, ali sve ukazuje da će biti puno gora od prošle. Masline su šaroliko resale, od onih koje su se bogato okitile cvjetovima do onih koje nisu stvorile niti jedan cvijet. Razlozi tome su različiti, od prošlogodišnje suše do obilate rodnosti.Masline su također zbog obilnih kiša i povoljnih temperatura oboljele od bolesti paunovog oka, prvenstveno sorta oblica. Napad paunovog oka je veći kod maslina gdje nije obavljena zaštita odmah nakon rezidbe. Kako je vrijeme pojave prve generacije maslinovog moljca, s njegovim suzbijanjem treba prskati masline i protiv paunovog oka. Preporuka je rabiti sistemične fungicide jer osim preventivnog imaju i kurativno djelovanje.


Čitajući ovih dana dugoročne prognoze vremena čeka nas vruće i suho ljeto. Nakon hladnog i kišovitog proljeća eto još jedan problem za poljoprivrednike. Trebamo biti svjesni da dolazi do promjene vremenskih prilika i njima se treba prilagoditi agrotehničkim mjerama, što za krajnji cilj ima skuplju proizvodnju, a time i veće cijene poljoprivrednih proizvoda.