Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ČOVJEK U MORU

Pad u more nikad nije bezazlen. Evo što napraviti u tom slučaju

Autor: Boris Bulić

03.01.2023. 07:49
Pad u more nikad nije bezazlen. Evo što napraviti u tom slučaju

Foto: PixabayPad s broda u more nikada nije bezazlen, pogotovo ako je brod u pokretu. Osim što je izložen mehaničkim povredama tijekom pada, neželjeni kontakt s morem je za organizam uvijek, pa i ljeti kada je more toplo, temperaturni šok. Pad u odjeći je posebno problematičan jer se većina odjeće, pogotovo zimske, lako natopi, čime održavanje na površini postaje znatno teže. Osim toga, kod pada s brodice u pokretu postoji sasvim realna opasnost od kontakta s elisom motora, što za posljedicu uvijek ima teške fizičke povrede.


Posebno je opasan pad s brodice u pokretu kad je na brodu samo jedna osoba. Preventiva može svakako biti elastična vezica vezana za kontakt-ključ motora, a koja se može omotati oko zapešća. U slučaju pada ključ će se izvući iz brave, a motor ugasiti. Naravno, to je moguć scenarij za jedan dio plovila kod kojih takav sistem osiguranja postoji, pri čemu, čak i u takvim slučajevima, taj sistem nije uvijek moguće primijeniti. Naime, u situaciji u kojoj ribolovac lovi ribu u pokretu, kakav je slučaj primjerice u panuli, malo će tko htjeti imati bilo kakvu vezicu oko ruke bez obzira na potencijalnu opasnost od pada u more.


Vrlo je opasan i pad s brodice koja ima visoku bandu, a nema nikakve ljestve za ulazak i izlazak iz mora, što je posebno čest slučaj u zimskom periodu kad se montažne ljestve, do nove sezone, mahom uklanjaju s brodica.
Osim slučajnim pokliznućem, do pada u more može doći tijekom ribolova. U big game fishing ribolovu, kod stand up tehnike zamaranja, ribolovac stojeći zamara svoju lovinu. Pritom je pad u more povlačenjem velike ribe itekako moguć zbog čega većina ribolovaca, predostrožnosti radi, borbeni pojas postavljen oko struka vezuju za neko čvrsto uporište na palubi.


U radu s parangalima moguće je da krupnija lovina povuče parangal, ili da kurenat zanese brod pa da neka od slobodnih udica zakači odjeću ili dio tijela ribolovca zbog čega on može završiti u moru. Praktično je stoga pri ruci, najbolje u prikladnoj futroli uz tijelo, imati nož kojim se vrlo jednostavno može presjeći opasna struna na čijem je kraju zapeta udica.


Prva pomoć kod pada u more se, naravno, u prvom redu sastoji od što je moguće bržeg i sigurnijeg izvlačenja unesrećenog iz mora. Ukoliko je osoba tijekom pada povrijeđena, povredu treba u skladu s pravilima pružanja prve pomoći sanirati.Mokru odjeću treba skinuti i zamijeniti je suhom, a unesrećenog po potrebi ugrijati. Topli napitak može biti od velike pomoći.


Ukoliko je unesrećeni u nesvjesti, potrebno ga je postaviti u ležeći bočni položaj te odmah obavijestiti hitnu pomoć.


Naravno, sve je puno kompliciranije kada se pad dogodi po ružnom vremenu i na otvorenoj barci zbog čega opreza nikada dosta.