Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Ušutkao glasine

James Cameron znanstveno dokazao da je Jack na kraju "Titanica" morao umrijeti

Autor: L. S.

30.12.2022. 14:05
James Cameron znanstveno dokazao da je Jack na kraju

Foto: Reuters

Izgleda da ipak nisu oboje mogli stati na plutajuća vrata...Poznati redatelj James Cameron proveo je znanstveno istraživanje koje je konačno dokazalo da je Jackovo utapanje na kraju filma “Titanic” bilo neizbježno.


U filmu se glavni likovi Jack i Rose bore za život u ledenom oceanu dok Titanic tone, a glavna šansa koju imaju su plutajuća vrata na kojima je, barem kako je u filmu prikazano, bilo mjesta samo za jednoga od njih…


Dok su se držali za taj komad drvene krhotine kako bi se spasili od utapanja i hipotermije u hladnom oceanu, Jack je shvatio da je jedini način Roseinog preživljavanja taj da on uđe u more i njoj prepusti mjesto na plutajućim vratima, što je i učinio, a ostatak priče znamo.
Ova scena godinama nakon “Titanica” bila je predmet mozganja i razmišljanja te teorija koje su tvrdile da su oboje mogli stati na vrata da se Rose samo malo pomaknula.


Ovaj misterij bio je čak svojedobno tema jedne epizode “Razbijača mitova”, te su došli do zaključka da su i Jack i Rose mogli plutati dovoljno dugo da budu spašeni da su samo zavezali prsluk za spašavanje na dno vrata.“Uza sve što smo saznali, mislimo da je Jackova smrt bila nepotrebna”, izjavili su onda, prenosi IFLScience.


Tako je mislila i glumica koja je utjelovila Rose, Kate Winslet, koja je 2016. na Jimmy Kimmel Live! showu izjavila: “Mislim da je mogao stati na ta vrata”.


James Cameron nije bio očito zadovoljan opetovanim šuškanjima, te unatoč tome što je jasno dao do znanja da je “Jack morao umrijeti” jer je priča bila o žrtvi, redatelj tvrdi kaže da su njegov tim i on proveli znanstvenu analizu dotične scene s vratima.


“Napravili smo znanstvenu studiju kako bismo cijelu ovu stvar zaustavili i zabili joj kolac u srce jednom zauvijek”, rekao je Cameron, dodajući da su napravili forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju, što će biti emitirano u veljači iduće godine.


“Uzeli smo dvoje kaskadera koji su bili iste tjelesne mase kao Kate i Leo i stavili smo senzore po njima kao i unutar njih te smo ih stavili u ledenu vodu i testirali da vidimo jesu li mogli preživjeti pomoću različitih metoda. Odgovor je bio da nije bilo šanse da su oboje preživjeli“, rekao je,  te zaključio: “Samo je jedan mogao preživjeti”.