Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

IVAN BURČUL

Herojski podvig pilota HRZ-a: Kod otoka Krka spasio čovjeka od utapanja

Autor: Hina

30.12.2022. 17:44
Herojski podvig pilota HRZ-a: Kod otoka Krka spasio čovjeka od utapanja

Foto: Mladen Trinajstić/MORHPripadnik 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera i pilot na helikopteru Mi-171Sh natporučnik Ivan Burčul izvan radnog vremena, odnosno redovnog dežurstva Hitne zračne medicinske pomoći zbog koje je boravio na otoku Krku u ponedjeljak, 26. prosinca 2022. godine, spasio je Zagrepčanina D. (50) od utapanja, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske.


Prema riječima natporučnika Burčula, po uočavanju muške osobe u moru, u pratnji još jedne osobe odmah se uputio prema mjestu događaja gdje su zatekli muškarca koji nije bio u mogućnosti popeti se na svoj brod jer mu je oko nogu bio zapetljan flaks ribičke opreme.


Nakon što je presjekao flaks i unesrećenog muškarca izvukao iz vode, natporučnik Burčul utoplio ga je te pozvao Hitnu medicinsku pomoć.
– Čovjek je bio u šoku, pri svijesti, ali je progovorio tek poneku riječ. Objasnio sam mu samo da se više ne mora brinuti i da će uskoro biti na toplom.


Po dolasku do obale, iskrcali smo se i ušli u obližnji restoran gdje smo mu skinuli mokru odjeću i utoplili ga, kaže Burčul.


Nedugo nakon utopljavanja i pregleda medicinskog osoblja spašeni se muškarac uputio kući. Srećom ova priča ima sretan kraj, a i dokaz je kako su nesebično pomaganje i pravovremena reakcija pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva još jedan pokazatelj da hrvatski vojnici, između ostalog, posjeduju i vrlo visoke moralne vrline.