Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VINSKE KRONIKE

Od tragova prošlosti do okusa budućnosti

Autor: Manuela Plohl

04.04.2024. 17:17
Od tragova prošlosti do okusa budućnosti

Foto: PIXABAY



U vinskom svijetu, kao i u životu, često se susrećemo s izazovima i odlukama koje nas mogu iznenaditi, čak i šokirati. Nedavno sam imala priliku čuti priču mojeg prijatelja, zaljubljenika u vrhunska vina koji je odlučio započeti svoju vinsku avanturu kupnjom vinograda. S obzirom na njegovu strast prema vinu, očekivala sam da će njegova odluka biti u skladu s tradicijom kraja i autentičnošću.


Međutim, što sam više saznavala o njegovom planu, to sam više osjećala nelagodu. Savršeno funkcionalni vinograd sa starim lozama Grenache Noira, grmolikog uzgoja, bio je na meti njegovih planova za sadnju Cabernet Sauvignona i Merlota. Osjećaj nelagode nije dolazio samo iz čistog respekta prema starim lozama Grenache Noira, a koje su duboko ukorijenjene na području sjeverne Dalmacije. Nelagoda je također dolazila iz spoznaje da je takva odluka potpuno suprotna duhu vremena i trendovima koji oblikuju suvremeni svijet vina.


U srcu tog vinograda, snažno ukorijenjenog starim lozama Grenache Noira, ležala je priča o neprolaznoj ljepoti i izdržljivosti. Kao svjedok vremena taj vinograd donio je plodove mnogim generacijama, njegujući tradiciju i kulturu koja je iznjedrila neka od najfinijih vina. Stoga je bilo teško zamisliti da će se njegova sudbina promijeniti u trenutku kada cijeli svijet teži prema tradicijskim i jedinstvenim stilovima vina.


Odricanje od dijela povijesti




Odluka da se odrekne starih loza Grenache Noira bila je kao da se odriče dijela povijesti, ispričane u svakoj bobici grožđa. Možda bih razumjela takvu odluku da se dogodila prije nekoliko desetljeća kada su Cabernet Sauvignon i Merlot bili u zenitu svjetske popularnosti te su ih tada vinari masovno sadili. No danas, u doba kad se ističu rijetke i nekonvencionalne sorte, čini se gotovo nevjerojatnim da netko odabire put koji je već toliko puta isproban i pomalo otrcan.


U prvom trenutku pomislila sam kako je motivacija za takvu promjenu osobna želja za proizvodnjom vina za vlastite potrebe, te je on odabrao zasaditi svoje omiljene sorte. No, iznenađujuće je bilo saznati da je plan bio puno ambiciozniji, prodavati vina, a radi se o koraku koji je iz mojih usana izmamio tišinu.


Grenache Noir predstavlja esenciju Mediterana u čaši. Ova sorta, iako svoje korijene vuče iz Španjolske, postala je sinonim za francusku vinarsku tradiciju, osobito duž obala Sredozemlja. Njezine kvalitete leže prvenstveno u voćnosti i punom tijelu vina koje oplemenjuju svaki gutljaj.


No, zašto je Grenache Noir baš ta sorta koja zaslužuje poštovanje i čuvanje sredozemne tradicije sadnje ove sorte na našem području? Za početak treba reći kako ta duga tradicija sadnje svjedoči o njegovoj prilagodljivosti i prosperitetu u ovom dijelu svijeta. Osim toga, njegov grmoliki uzgojni oblik nije samo neki puki izbor vinogradara, već je rezultat stoljetnog prilagođavanja na specifične uvjete tla i klime te provjereno daje najbolje rezultate u vinu. Uz to, Grenache Noir posjeduje izvanrednu sposobnost akumulacije šećera, čineći ga idealnim za proizvodnju visokokvalitetnih, pa čak i desertnih vina.


Riječ, dvije o Grenacheu…


Nastao na suncem okupanim vinogradima Španjolske, Grenache Noir, poznat je i kao Garnatxa, Garnacha ili Cannonau. Ova sorta brzo se proširila po sredozemnim krajobrazima, postajući jedna od najzasađenijih sorti grožđa globalno.


Koristi se vrlo često za proizvodnju svijetlih, vrlo voćnih ružičastih vina, a također se miješa i s drugim sortama kako bi se proizvela pikantna crvena vina s mekim taninima, vrlo ugodnim za piće.


Tipična aroma Grenache Noira je slatka crna trešnja, a prisutne su i arome sladića, smokve, kave, bijelog papra, katrana, crne masline i mediteranske makije. Dvije glavne karakteristike ove sorte su snaga i punoća, što vinima daje zaobljenu, blagu strukturu tanina.


Potencijal Grenache Noira opada s visokim prinosima, a također mu opada i boja kada su prinosi veći. Izvan mediteranske klime Grenache ne može sazrijevati.


Proizvodnja Grenache Noira u svijetu u stalnom je porastu, a najtraženiji je onaj iz sredozemnih područja Europe.


Grenache Noir izuzetno je snažna, uspravno rastuća sorta koja dobro odolijeva nasilnim vjetrovima. Kao što smo napomenuli, Grenache Noir daje najbolje rezultate s niskim prinosima, što je često slučaj u mediteranskim područjima gdje suša i tlo prirodno ograničavaju produktivnost.


Grenache Noir dobro se prilagođava lagano kiselom, šljunčanom, kamenitom i vrućem tlu koje reflektira sunčevu svjetlost, što mu omogućava dugo razdoblje sazrijevanja. Tla s visokim sadržajem vapna i niskim pH ne odgovaraju ovoj sorti.


Ovo je sorta prikladna samo za strogo mediteransko područje, gdje su sunčano vrijeme i akumulirana toplina zajamčeni dugo vremena, posebno tijekom razdoblja sazrijevanja. Upravo iz tog razloga u Francuskoj ga nalazimo isključivo na mediteranskoj obali.


Grenache se proteže od Španjolske, preko Francuske, Portugala, Sardinije, Grčke, Meksika do Južne Afrike, Kalifornije, Čilea i Australije.


Grenache Noir daje topla vina s višim postotkom alkohola, punog tijela, i nešto nižih kiselina. Aromatičnost mu obiluje zrelim crnim voćem i fenomenalnom strukturom koja omogućuje optimalno starenje. Često se u blendovima miješa sa Syrahom, Carignanom i Mourvèdrom.


U osnovi Grenache Noir simbolizira otpornost, prilagodljivost i duboku povezanost s terroirom, s obzirom na to da je sposoban u svakom terroiru ponuditi jedinstvenu stilistiku. Njegovo putovanje od španjolskih obala do globalnih vinograda svjedoči o njegovoj trajnoj privlačnosti i bogatom naslijeđu, obogaćujući vinsku kulturu diljem kontinenata sa svakim novim urodom.


Grmoliki uzgoj vinove loze


Grmoliki uzgoj vinove loze najtradicionalniji je i najstariji način sadnje vinove loze. Raste bez potporne armature te se orezuje na glavu kako bi se formirao oblik grma. Grmoliki uzgoj idealan je za topla i suha područja, budući da se može uzgajati bez navodnjavanja. Međutim, taj način zahtijeva veliku površinu i vješte ruke pri obrezivanju loze. Također, onemogućava mehanizaciju u vinogradu.


Ovaj sustav široko je rasprostranjen u Španjolskoj i Australiji, a prisutan je i po cijelom Sredozemlju.


Iako neki vinari ovaj sustav smatraju staromodnim i zahtjevnijim za oblikovanje, ovaj sustav je iznimno cijenjen. Po tvrdnjama mnogih, upravo ovaj sustav proizvodi vina s više osobnosti i karaktera.


Iako sorta Grenache nije autohtona, udomaćena je na našem području, posebice u sjevernoj Dalmaciji, te je postala simbolom sredozemnog bazena kojem Dalmacija itekako pripada.


Dakle, u svijetu gdje je jedinstvenost postala rijetkost, Grenache Noir predstavlja autentičan izbor svakog mediteranskog područja te odražava duh vremena i tradiciju. Umjesto da bježimo od svojih korijena u potrazi za trendovima koji dolaze i prolaze, možda je vrijeme da se vratimo svojim počecima i cijenimo ono što je već odavno na našim područjima dokazano i voljeno.


U službi očuvanja sorte


U svrhu očuvanja ove sorte oformljene su i neke svjetske asocijacije, a jedna od njih je i Grenache Association. To je naime asocijacija koju čini globalna mreža vinara, sommeliera, novinara i entuzijasta čija je misija zaštita i promocija sorte Grenache, diljem svijeta. Ova asocijacija okuplja stručnjake iz različitih regija s ciljem dijeljenja znanja, razmjene iskustava te promoviranja kulturne i vinske baštine povezane s Grenacheom. Kroz brojne aktivnosti, članovi zajednice mogu poboljšati svoje razumijevanje vinogradarskih praksi i ampelografsko znanje povezano s Grenacheom.


Asocijacija također radi na promociji svjetske prepoznatljivosti sorte putem različitih inicijativa, a najpoznatija je Međunarodni dan Grenachea. Osim toga, Grenache Association promiče raznolikost i zabavu kroz organizaciju raznih evenata, te umjetničko i kulturno stvaralaštvo kroz projekt Grenache & Umjetnost.


U konačnici je odluka mog prijatelja o izboru sorti grožđa, dakako, samo njegova. No poštivanje tradicije i nastavak njegovanja vinograda sa starim lozama Grenache Noira ne bi bio samo čin ljubavi prema vinu i kraju, već duboko ukorijenjen izraz odanosti prema našoj vinskoj baštini.


Kroz očuvanje tradicijskih sorti poput Grenachea, ne samo da njegujemo bogatu povijest vinogradarstva, već i čuvamo neprocjenjivo blago koje nas povezuje s našom prošlošću. Svaki gutljaj vina od Grenachea nosi sa sobom priču stoljetnih vinograda i obiteljskih tradicija koje su njegovane generacijama. To je vino koje nas vraća korijenima, podsjećajući nas na vrijednost jednostavnosti i autentičnosti u svijetu koji sve brže teži ka modernizaciji.


Očuvanje ovako duboko ukorijenjenih sorti poput Grenachea nije samo puko očuvanje prošlosti, već i stvaranje mosta između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti vinogradarstva. To je investicija u nas same i u buduće generacije, budući da u tim vinima pronalazimo ne samo jedinstvene okuse i arome, već i duboke veze s našim identitetom i kulturnom baštinom.