Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nagrade

Nove nagrade čekaju nove Najulove

Autor: Boris Bulić

29.12.2022. 15:54
Nove nagrade čekaju nove Najulove

Foto: Privatna arhivaProšlog je tjedna svečanim proglašenjem najuspješnijih ribolovaca zatvoren osamnaesti natječaj Najulov 2022.


Ove su se godine natječaju odazvala 44 natjecatelja koji su prijavili 54 ulova ukupne težine 332,429 kilograma. Od toga su 324,184 kilograma bile ribe, dok su 8,245 kilograma bile lignje.


Svijet voli pobjednike


U ovoj tradicionalnoj akciji Plodova zemlje i mora Zadarskog lista nagrađeni su pobjednici Najulova, najuspješniji ribolovci koji su uspjeli uloviti najvećeg zubaca, arbuna, podlanicu, brancina, licu i najtraženijeg glavonošca, lignju. Tih šest ribolovaca je nagrađeno prikladnim peharima i plaketama, dok su u apsolutnoj kategoriji prva tri mjesta odnijeli ribolovci s apsolutno najvrjednijim ulovima. Tako je Luka Mrvičić osvojio treće mjesto s tabinjom teškom 3,5 kilograma i vrijednom 1944,444 boda. Drugo mjesto je osvojio Stanko Medić s paukom teškim 1,7 kilograma i vrijednim 2266 bodova, dok je prvo mjesto s ulovom tabinje teške impresivnih 4,4 kilograma i vrijedne 2444,44 boda osvojio Dino Bajlo koji je uz Grand Prix priznanje i pehar osvojio i vanbrodski motor Yamaha, dar Zadarskog lista, vrijedan više od 12.000 kuna.


Posebna priznanja
Naravno, podijeljene su i nagrade Ribarsko srce i Najpothvat.


Ulov kojim je osvojena nagrada Ribarsko srce nije bila jedna već cijeli niz riba i to ne bilo kakvih, vmeđu kojima su i ugroženi i zaštićeni sklatovi. A razlog za dodjelu ove nagrade je činjenica da svi ti sklatovi još uvijek plivaju. Ribar kojem se nađu u mrežama pažljivo ih oslobađa i vraća u more, no prije toga ih izmjeri i te podatke, kao i poziciju ulova bilježi i dostavlja Institutu, čime ostvaruje izniman doprinos očuvanju podmorja. Taj ribar koji nesebično vraća sklatove u more je Nikola Kosanović.


A nagrada Ribarsko srce je osvojena ulovom zubaca krunaša teškog 12,3 kilograma. Riba je ulovljena s obale trodijelnim četiri metarskim Sportexom, rolom Shimano Ultegra na kojoj je bio najlon promjera 0,28 mm. Udice su bile Hayabusine, dvije vezane u nizu, ješka srdela, a sve to namontirano na plovak. Taj iznimno spretni i sretni ribolovac koji je uspio nasukati ovu ribu je bio Đuro Dragičevič.


Dakle, prijava na Najulov nije uopće komplicirana. Na vama je samo da ribu ulovite, fotografirate se s ulovom, te nam fotografiju pošaljite putem e-maila. Naravno, ako je u pitanju nepoznata vrsta ribe glavonošca, raka ili pak nekog drugog organizma, kontaktirajte nas čim prije, a takav ulov pokušajte održati ili živim ili ga pak duboko zamrznite. Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo će biti jako sretni i zahvalni zbog takvih ulova, što vama može donijeti osim slave u znanstvenim krugovima i vrijednu nagradu koja vas čeka krajem iduće godine.