Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Tradicionalna akcija

Nagrađeni najbolji zadarski amaterski ribolovci u sklopu akcije "Najulov"

Autor: Nikolina Lucić

21.12.2022. 11:53
Nagrađeni najbolji zadarski amaterski ribolovci u sklopu akcije

Foto: Arif SitnicaOsamnaesta akcija „Najulov”, koju svake godine organiziraju Plodovi zemlje i mora te Zadarski list ove je godine na božićnom domjenku i dodjeli vrijednih nagrada okupila najbolje zadarske amaterske ribolovce, koji su se natjecali u kategorijama Grand Prix i Najpothvat za ulov najvećih riba: zubaca, arbuna, podlanice, brancina, lice i najtraženijeg glavonošca – lignje, te dobitnika trofeja Ribarsko srce i Najpothvat.


Ove su se godine natječaju odazvala 44 natjecatelja. Ukupno su ostvarena 54 ulova ukupne težine 332,429 kilograma od čega je 324,184 kilograma bila riba, a 8,245 kilograma su bile lignje. Pa iako su neki ulovi već polovicom natječaja iskočili u prvi plan, neizvjesnosti je bilo do posljednjeg trena.


Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista kratko je istaknula kako su ponosni nastaviti tradiciju koja traje 18 godina.
– Slavimo i 24. rođendan Zadarskog lista kao dnevne novine što možemo zahvaliti svim novinarima Zadarskog lista. Čast nam je nastaviti ovu tradiciju i slavlje ribarstva i dalmatinskog načina života, poručila je Kruljac, dodavši kako su najvažniji dio ove akcije upravo ribolovci koji su se sve ove mjesece prijavljivali na akciju podlistka Plodovi zemlje i mora.


Tabinja odnijela najvrjedniju nagradu


Ocjenjivački sud je analizirajući bodovnu listu utvrdio kako je u kategoriji Najulov, treće mjesto s ulovom tabinje teške 3,5 kilograma i vrijedne 1944,444 boda, osvojio je Luka Mrvičić. Drugo mjesto osvojio je Stanko Medić ulovom pauka teškog 1,7 kilograma i vrijedan 2266 bodova. Prvo mjesto u kategoriji Najulov s ulovom tabinje teške impresivnih 4,4 kilograma i vrijedne 2444,44 boda osvojio je Dino Bajlo. Njemu pripada i Grand Prix priznanje i vanbrodski motor Yamaha, dar Zadarskog lista, vrijedan 10.421 kunu.


Šampion ovogodišnjeg Najulova Bajlo nam je kratko kako bez mora i ribolova ne može živjeti.


– Teško mi je i otputovati iz Zadra na samo par dana i biti daleko od našeg lipog mora. Ribolov je moj život i prva ljubav. Stoga mi nagrada Zadarskog lista neizmjerno mnogo znači, jer slavi štovatelje mora i dalmatinske tradicije, poručio je Bajlo.


18 godina tradicije


Ocjenjivački sud u sastavu profesor Ante Kolega, dr. Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, meštar od panule Joško Radman, stručni suradnik Boris Bulić, te osnivač i pokretač priloga Plodova zemlje i mora Nedjeljko Jusup imali su pune ruke posla u pažljivom selektiranju, još pažljivijem bodovanju i formiranju plasmanskih lista. Jusup je na dodjeli istaknuo kako je punoljetnost ove akcije veliki korak u povijesti Zadarskog lista.


– U osamnaest smo godina nagradili mnoge vrijedne ribolovce. Kada smo je pokrenuli u prilogu Plodovi zemlje i mora nismo mogli ni zamisliti da će trajati ovako dugo. Njome odajemo počast našim ribolovcima i ribljem bogatstvu našeg mora. U akciju se uključuje sve više mladih ribolovaca iz cijele županije, a ribolov je sve popularnija razbibriga, kazao je Jusup, dodavši kako je u ovih 17 godina vidio sve impresivne ulove Jadrana.


Foto


Najulov 2022.


avatar

Snimio: Arif Sitnica


21.12.2022. 11:27


Foto: Arif Sitnica


– Zadarska je županija najribarskije područje u cijeloj zemlji, kako u ulovima, tako i u marikulturi, ali i u sportskom ribolovu. Nastavljamo njegovati tu tradiciju i nastavljamo nagrađivati pojedince koji njeguju našu tradiciju, zaključio je Jusup.


Ribolov je zadarska tradicija koja traje stoljećima. Stoga je pokretanje ove inicijative prije 18 godina označila novi početak u tradiciji i važnosti zadarskog ribolova.


U čast najribarskijoj županiji


Toni Perinić, novoimenovani izvršni urednik Zadarskog lista pozdravio je okupljene istaknuvši kako ova hvalevrijedna akcija našeg Lista i priloga Plodovi zemlje i mora traje čak osamnaest godina.


– Ovom akcijom i dodjelom nagrada odajemo priznanje vama, ljudima koji živite uz more i s morem. Danas, nažalost, takvi poslovi iščezavaju, životni ritam je ubrzan i svima nam je lakše otići do ribarnice ili trgovine po ribu. Ribolov je djelatnost koja je dio našeg identiteta i na ovakav i slične načine trebamo raditi na njegovu očuvanju. I zato, dragi prijatelji hvala vam što ste sudjelovali u ovogodišnjem natječaju, a nadam se vašem odazivu i iduće godine. Čestitam svima koji su danas nagrađeni, a koristim ovu priliku da vam u ime cijele redakcije jedine zadarske dnevne novine zaželim sretan i blagoslovljen Božić te zdravljem, mirom i srećom ispunjenu nadolazeću 2023. godinu, istaknuo je Perinić.


Zadarski gradonačelnik Branko Dukić kratko je istaknuo kako Zadarski list živi zadarsku tradiciju u svojoj punini.


– Naša je regija najpotentnije ribarsko područje u zemlji na što smo vrlo ponosni. A ova akcija samo je dokaz da ta tradicija još uvijek živi, kazao je Dukić, dok je župan Zadarski Božidar Longin kazao kako je vrijeme Adventa prepoznatljivo po dodjeli nagrada za Najulov.


– Na čast nam je i ponos biti najribarskijom županijom u Hrvatskoj. Na tim dobrim valovima nastavljamo raditi na realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata, te poticati daljnji uzgoj ribe, kako bi zadržali tu laskavu titulu najribarskije regije, koju s ponosom držimo dugi niz godina, poručio je Longin.


Ovogodišnji dobitnici nagrada


NAJZUBACA – ribljeg cara teškog impresivnih 11,20 kg kojeg je ocjenjivački sud bodovao sa  1723,077 bodova, panulom je nasukao TONI PAŠETA.


  • NAJBRANCINA – lukavog princa mora od 9,455 kg kojeg je ocjenjivački sud bodovao sa 1454,615 boda nastrijelio je naš poznati podvodnjak  IVICA SMOLIĆ.
  • NAJLICU – morsku ratnicu, pravog gladijatora mora tešku 19 kg koju je ocjenjivački sud bodovao sa 1266,67 bodova nastrijelio je HRVOJE OLIĆ.
  • NAJPODLANICU – kraljicu mora tešku 4,15 kg koju je ocjenjivački sud bodovao sa 1037,5 bodova ulovio je JOSIP ŽIGO.
  • NAJARBUNA – tog neumrlog borca do zadnjeg trena teškog 1,25 kg kojeg je ocjenjivački sud bodovao s 1136 bodova, ulovio je ANDRIJA MARAŠ.
  • NAJLIGNJU – tu poslasticu mora tešku čak 1,8 kg koju je ocjenjivački sud bodovao s 1200 bodova, ulovio je ĐURO DRAGIČEVIĆ.

Ribarsko srce i Najpothvat


Ulov kojim je osvojena nagrada Ribarsko srce nije bila jedna već cijeli niz riba i to ne bilo kakvih, već ugroženih i zaštićenih sklatova. A razlog za dodjelu ove nagrade je činjenica da svi ti sklatovi još uvijek plivaju. Ribar kojem se nađu u mrežama pažljivo ih oslobađa i vraća u more no prije toga ih izmjeri i te podatke kao i poziciju ulova bilježi i dostavlja Institutu čime ostvaruje izniman doprinos očuvanju podmorja. Taj ribar koji nesebično vraća sklatove u more je NIKOLA KOSANOVIĆ.   Nagrada u kategoriji Najpothvat je osvojena ulovom zubaca krunaša teškog 12,3 kg. Riba je ulovljena  s obale trodijelnim četiri metarskim Sportexom, rolom Shimano Ultegra na kojoj je bio najlon promjera 0,28 mm. Udice su Hayabusine, dvije vezane u nizu, ješka srdela a sve to na montirano na plovak! Taj iznimno spretni i sretni ribolovac je ĐURO DRAGIČEVIĆ