Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VINSKE KRONIKE

Neodoljivi vinski par jagoda i pjenušca izaziva veliko zadovoljstvo

Autor: Manuela Plohl

06.07.2023. 21:26
Neodoljivi vinski par jagoda i pjenušca izaziva veliko zadovoljstvo

Foto: Pixabay



Dok su temperature u porastu čak ni ljetne večeri ne nose osvježenje. Postoji jedno piće koje izdvajamo kao neizostavni pratitelj tog savršenog ljetnog trenutka, pjenušac. Dok većina ljudi pjenušce povezuje s posebnim prilikama ili proslavama, krajnje je vrijeme da se pjenušce stavi u njihov pravi okvir i namjenu te bi trebali postati omiljeni izbor za opuštanje i uživanje u svakodnevnim trenucima. Tržišta su preplavljena pjenušcima različitih cjenovnih, ali i rangova kvalitete, kako bi svaki korisnik mogao pronaći savršen pjenušac za svoje potrebe.


U današnjoj kolumni donosimo razmišljanja o jedinstvenoj kombinaciji jagoda i pjenušaca koja donosi neodoljivu slatkoću i osvježavajući šarm u vašu čašu. Ovo vinsko putovanje vodit će nas kroz bijele i ružičaste pjenušce, s posebnim naglaskom na kultni Champagne, ali i na pjenušava vina rađena Charmat metodom.


Neki će reći: Kako Dépassé! Ili kako je to frivolan užitak! Oni skloniji praćenju modnih trendova reći će da je riječ o totalno OUT pairingu, no činjenice su na strani masa, koje još uvijek u velikim količinama uživaju u spoju ove dvije poslastice.


Kraljevska kombinacija uz Champagne




Sama riječ regije i istoimenih pjenušaca Champagne danas su sinonim za eleganciju i profinjenost. Ova francuska regija proizvodi neka od najprestižnijih, najpoznatijih, ali i najboljih pjenušaca na svijetu. Kombinacija tla u ovoj regiji s hladnom klimom donosi najbolji terroir na svijetu za proizvodnju pjenušaca. Champagne, posebice ako je riječ o nekom kompleksnijem primjerku, neizostavan je pratitelj jagoda.


Kombinacija svježih jagoda i Champagnea stvara sklad okusa koji će osvojiti vaše nepce. Bijeli Champagne s diskretnim notama agruma i mineralnosti idealan je suputnik sočnim, slatkim jagodama. Kada je riječ o razini sladora u pjenušcu, bilo bi dobro kada bi pjenušac imao nešto više ostatka šećera, npr. Demi-sec pjenušac je idealan.


Ova kombinacija donosi savršenstvo ravnoteže između slatkoće i kiseline, dok se mjehurići pjenušca igraju na jeziku i pojačavaju senzaciju jagode. Uživajte u svakom zalogaju i svakom gutljaju, jer ovaj spoj odiše čistom raskoši i hedonizmom. Ujedno svaki pravi Champagne ima aromatske karakteristike brioša te je pairing tih aroma s jagodama izrazito senzualan doživljaj.


Ružičasti pjenušci s druge strane donose još veći izazov i zavodljivost u kombinaciji s jagodama. Ovaj elegantan spoj nudi nježnu boju i sofisticiranu aromu koja će vas očarati već pri prvom susretu. Ružičasti pjenušci pružaju kompleksne arome crvenog voća i floralnosti te se savršeno nadopunjuju s bogatom slatkoćom jagoda.


Ova kombinacija pruža vam osvježavajući, slatki i voćni doživljaj, uz nijansu profinjenosti i senzualnosti. Ljeti ne žudimo previše za desertima, a ako ih i želimo, onda je to nešto jednostavno, voćno i osvježavajuće te se upravo ova kombinacija pokazuje kao savršen ljetni desert.


Naravno ukoliko nemamo pri ruci Champagne, dobro će nam doći i neki drugi pjenušac napravljen klasičnom metodom, posebice ako taj pjenušac ima naglašen autolitičan karakter.


Pristupačnije varijante omiljenog spoja s jagodama


S druge, pak, strane ležernost i jednostavnost Charmat metode, osim što daje jednostavnija i manje kompleksna vina, garantira i bolju cijenu pjenušca, s obzirom da nema dugotrajnih odležavanja u podrumu. Ova metoda proizvodnje daje vina sa živahnim mjehurićima i vrlo svježim voćnim aromama. Ova vina nemaju famozni autolitični karakter, kao što je to kod pjenušaca napravljenih klasičnom metodom.


No to nikako ne znači da se takvi pjenušci ne mogu uklopiti dobro s jagodama. Dapače, Prosecco je pjenušac izrađen Charmat metodom te veliki broj Prosecca obično ima više ostatka šećera nego Champagne, što čini savršenu kombinaciju sa zrelim jagodama. Podjednako tako Moscato d’Asti izvrstan je pairing partner jagodama.


Riječ je o jedinstvenom slatkom pjenušcu koji je je izrađen uz pomoć samo jedne fermentacije. Izrazito je floralnog karatera te su mu najjači forte svježina i voćnost. Pravi spoj je čaša ovih mjehurića s komadom kolača od jagoda, gdje se pahuljasti biskvit s maslacem susreće sa slatkim šlagom i zrelim crvenim jagodama.


Brojne vinarije u Hrvatskoj i svijetu proizvode pjenušce Charmat metodom te i za njih vrijede podjednaka pravila kao i za pjenušce klasične metode, a to je da uz jagode možemo kombinirati i bijele i ružičaste pjenušce podjednako dobro, no također je bitan nešto veći ostatak šećera u tim pjenušcima kako bi pairing bio pogodan.


Neodoljiva kombinacija koju žene obožavaju!


Ne treba puno maštovitosti da se ženama pruži idealno opuštanje ili pak savršen romantičan trenutak. Spoj pjenušaca i jagoda jedan je od onih neodoljivih vinskih parova koji izazivaju uzbuđenje i zadovoljstvo kod mnogih ljubitelja vina. Međutim, postoji poseban razlog zašto su žene često te koje posežu za ovim slasnim spojem.


Treba istaknuti da je pjenušac sam po sebi elegantan, sofisticiran i prožet osjećajem proslave. Za mnoge žene čaša pjenušca predstavlja simbol posebnosti i slavlja, bez obzira na prigodu. U kombinaciji sa sočnim jagodama, koje simboliziraju romantiku i senzualnost, taj dojam ekskluzivnosti i uživanja još se više pojačava.


Ujedno žene često uživaju u spoju pjenušaca i jagoda zbog palete okusa koju ova kombinacija pruža. Žene su često senzibilnije na suptilne note voća, cvijeća i slatkoće, koje pjenušci i jagode zajedno nude. Ova kombinacija ženama donosi nježno iskustvo koje može probuditi i naglasiti ženstvenost i unutarnju ravnotežu.


Također, jagode mogu biti savršen dodatak salatama, desertima ili čak sastojak u slanim jelima. Kreativnost u gastronomiji često je neodvojivi dio ženske osobnosti, pa nije čudno što su žene očarane spojem pjenušaca i jagoda.


No, najbitnija je ona društvena dimenzija ovog spoja. Pjenušci i jagode često se doživljavaju kao piće proslava i sastanaka s prijateljima. Dakle ovaj slasni duo često izaziva osjećaj povezanosti, radosti i proslave, a kako su žene po prirodi sklone stvaranju i njegovanju socijalnih veza, spoj pjenušaca i jagoda može samo dodatno pojačati dojam sreće i ugode kod žena.


Pjenušci za savršeni pairing s jagodama


Billecart-Salmon, Champagne, Demi-sec – ovaj elegantan non vintage Champagne, s izraženom aromatikom jabuke i brioša, fenomenalna je kombinacija uz sočne zrele jagode ili pak uz odvažnije kombinacije tarta od jagoda ili čokolada u kombinaciji s jagodom. Primjer prave francuske elegancije i tradicije u proizvodnji šampanjaca. TOP odabir!


Kopjar, Muscat, Demi-sec – Osvježavajući pjenušac klasične metode iz bregovite Hrvatske, izraženog muškatnog mirisa, voćnog i cvjetnog aromatskog spektra. Odlično će se nadopunjavati s raznim desertima od jagoda, posebice u kombinaciji jagoda s drugim voćem.


Misal, Rouge, Demi-sec – Istarski pjenušac napravljen klasičnom metodom od tri sorte, Terana, Muškat Ruže i Malvazije. Ružičasto je to pjenušavo vino, izražene voćnosti i prepoznatljive aromatike crvenog bobičastog voća. U kombinaciji s jagodama užitak je dvostruko uvećan za ljubitelje aromatike crvenog voća.


Jeruzalem Ormož, Muškatna Penina, Demi-sec – Vrlo aromatično pjenušavo vino iz Slovenije. Proizvedeno je Charmat metodom od sorte muškat ottonel. Ležerno, pitko i trendi, ljetno polu-slatko vino. Odlično se nosi s jagodama i raznim jednostavnijim desertima s jagodama.


Massolino, Moscato d’Asti – Delikatni slatki pjenušac iz Pijemonta iz Italije, tipičnih grožđanih aroma, s natruhama kadulje. Zbog velikih količina sladora u pjenušcu fenomenalno se slaže s kompleksnijim jelima od jagoda, poput slatkih biskvita sa jagodama, kombinacijama agruma i jagoda te raznih krema s vanilijom.