Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

VIŠE VRSTA RIBA

Osamnaesti natječaj Plodova zemlje i mora: Najulov 2023.

Autor: Boris Bulić

05.01.2023. 20:58
Osamnaesti natječaj Plodova zemlje i mora: Najulov 2023.


Premda su nas i kiša i vjetrovi pustili da dočekamo Nova Godinu na otvorenom, vremenski uvjeti se osim prva dva tri dana u ovoj godini i ne mogu smatrati idealnima za ribolovne pothvate. Zapravo samo oni najzagriženiji ribolovci izlaze na more u porazi za trofejima.


Dio tih trofejnih ulova će svakako završiti na ovim stranicama, no veliki dio bi mogao ostati nezabilježen ili neobjavljen, ponajprije zbog neinformiranosti.


Naime, ocjenjivački sud devetnaestog natječaja za Najulov je i ove godine u natječaj uključio gotovo sve vrste ribe, a što je svakako novost koja će obradovati većinu ribolovaca koji bi se htjeli uključiti u ovaj natječaj.


Igraju skoro sve ribe
Dakle, natječaj za Najulov ove godine je proširen na gotovo sve vrste riba Jadranskog mora teže od pola kilograma. Izuzetak su jedino hrskavičnjače, morski psi, mačke, golubovi i raže koje Zakon o prirodi ionako štiti, te bugve koje zbog svoje nezasitne proždrljivosti težinom često probijaju težinski utvrđene granice, a koje se iznimno lako i često love, te vrste koje su u zakonskoj zaštiti.


Osim dvadeset ribljih vrsta koje nose posebne koeficijente, a koji su u svakom prilogu istaknute u posebnom okviru, sve ostale ribe će se bodovati na način da se težina ulovljene ribe podijeli s maksimalnom zabilježenom te vrste u Jadranu, te da se tako dobivena razlika pomnoži s fiksnim koeficijentom 2000. Referentni podaci za utvrđivanje maksimalne težina određene vrste će se uzimati iz knjige Jadranska ihtiofauna Ivana Jardasa.


Pravedna konkurencija


Izračun koji se dobije na ovaj način je zapravo broj bodova koje donosi ulov, a koji omogućuje maksimalnu konkurentnost.


Naime, ovakav način bodovanja je vrlo pravičan jer omogućuje da se ulovom i sasvim obične, manje ribe koja svojom maksimalnom kilažom u startu ne može konkurirati velikim ribama, ipak može postići dovoljno velik broj bodova kojim se može osvojiti i Grand prix uz koji ide i najvrjednija nagrada ovog natječaja, Yamahin vanbrodski motor, a što je uostalom potvrdio i netom okončani natječaj u kojem su ulovi tabinja i pauka iskočili daleko ispred puno većih težih riba.


Stoga ne oklijevajte, već lovite, svoje ulove snimite i šaljite nam fotografije i priče o vašim ribama života.


I ne zaboravite, to ne mora biti zubatac od 14 kilograma ili gof od 40. I špar od 40 deka može ozbiljno konkurirati. Na vama je samo da ga ulovite i da nas o tome obavijestite na što će naša ekipa za verifikaciju doći da verificira ulov i tako službeno potvrdi vaše pravo na nagradu.