
Foto: PICTURETHISAI.COM
Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta »Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja«, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.
Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.
Maksimalan sadržaj ulja krajem studenog
Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 4. rujna i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 25. studenoga, a ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih sedam dana, na devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.
Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatsko obilježeno je za sada dovoljnim količinama vlage tj. kiše. Pokazatelj je i dobar početni razvojni ciklus masline (fenofaze), razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova, što se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje zametaka. Kroz ljetni dio godine radi visokih temperatura, dubinske evaporacije tla, kao i suše, došlo je do otresanja krošnje i rijeđenja zametnutog ploda.
Ukupna situacija u prinosu je nejednolika. Moguć razlog tome je provođenje slabe agrotehnike.
Očekuje se nagla promjena pigmenta
Poteškoće u narednom vremenu dodatno stvara i nagla promjena pigmenta, što će dodatno buniti maslinare, a razlog će biti nagla promjena temperatura, s toplog na hladnije, niže noćne temperature. Također, već sad se javljaju poteškoće zbog napada štetnika (muhe). To bi dodatno moglo zakomplicirati situaciju i ubrzati reakciju maslinara na berbu.
Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.
Tomislav FILIPOVIĆ/ Agroklub
najnovije
najčitanije
Zadar
Četverodnevno druženje
Na dan planeta Zemlje započinju i Eko dani, a tema je »Sol života«
Plodovi zemlje i mora
Slabe karike u lancu
Dobavljači se boje prijavljivati nepoštene trgovačke prakse
Plodovi zemlje i mora
Znanstvenici iz rovinjskog CIM-a
U Jadranskom moru događa se nešto važno – može utjecati i na cijeli ekosustav!
Feelgood
Od 1. do 4. svibnja
Uskoro starta četverodnevno biciklističko – Plitvice Valleys Bike Weekend
Hrvatska
Potvrđeno iz bolnice
Dijete koje je udario kombi na Trgu bana Jelačića izvan životne opasnosti
Zadar
nastavak priče
Mjesec dana nakon smrti Mate Žagara, radnja je i dalje otvorena
Zadar
SNAŽAN VJETAR
[FOTO] Jugo odnijelo dio krova trgovinskog centra
Županija
Najavio kandidaturu
Lovre Klanac kandidat je HDZ-a za načelnika Posedarja: Ne obećavam čuda, obećavam rad!
Zadar
USUSRET SEZONI
Nakon blagdana kreće uređenje zadarskih plaža. Evo što je sve u planu
Zadar
Sporna cesta