Uručenjem priznanja ljudima zaslužnim za afirmaciju maslinarstva te prigodnim riječima čelnih ljudi organizacijskog tima jutros su započeli 21. Dani masline 2019.
Otvaranje je održano u Gradskoj loži, a program je nakon Lože nastavljen na Narodnom trgu gdje je održan „Maslinarski marendin“, humanitarna akcija prikupljanja sredstava za kupnju aparata za zračenje Općoj bolinici Zadar.
Pod nadzorom profesora kulinarstva Renata Kraljeva učenici Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremili su oko 600 porcija variva od leće, čičvarde i orza, a novac se prikupljao donacijama ljudi koji su jeli.
Program je u Loži vodila Ivana Vukić, a prvi je govorio predsjednik organizacijskog odbora Dana masline Benito Pucar koji je, između ostalog, upoznao prisutne kako su malinari puno napredovali u odnosu na početke manifestacije kada ni izbliza nije bilo tako puno ekstra djevičanskog ulja.
– Danas je 85 posto malinovog ulja koje proizvode naši maslinari ekstra djevičansko, s ponosom je naglasio Pucar i pozvao sve maslinare da se obrate struci dodavši kako Hrvatska ne može konkurirati na svjetskom tržištu kvanititetom, no kvalitetom itekako.
Nakon njegovog govora uslijedila je dodjela priznanja.
Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“ dobio je dr. sc. Frane Strikić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, a dodjelio mu ga je Željko Lončar. Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru dobio je OPG-u Budislav Mađerić iz Pašmana, a dodijelila mu ga je Dubravka Šuica. Priznanje „Maslinarsko srce“ dobio je OPG Nele Čirjak, a dodjelio im ga je Nedjeljko Jusup. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobila je urednica poljoprivredne emisije „Agrosvijet“ Katja Šimac, a uručio joj ga je Marijan Tomac. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ pripalo je Mati Duševiću iz Ljupča, a dodijelio mu ga je Branko Dukić.
Manifestaciju je službeno otvorio Božidar Longin, obrativši se okupljenima s par prigodnih riječi dok je u zabavnom dijelu programa nastupila klapa Ponistra iz Crnog.
Događanje je nastavljeno u JK Uskok gdje je na programu bio Okrugli stol vezan za aktualne teme iz maslinarstva i uljarstva kao što su izazovi u procesu zaštite maslina od štetnih organizama, najčešće pogreške kod rezidbe maslina na rod te tema vezana za ekološku proizvodnju: „Kako suzbijati maslinovu muhu u ekološkoj i integriranoj proizvodnji“. Program prvog dana događanja je uključivao i predstavljanje brošure “Identifikacija sorata masline Zadarske županije” autora prof. dr. sc. Đanija Benčića i suradnika sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru. Mladen Lucin, maslinarski entuzijasta iz Preka na Ugljanu predstavio je prezentaciju modela “Zaštite izvornosti ekstra djevičanskih maslinovih ulja zadarske županije“, a u večernjim satima održat će se i svečana dodjela priznanja i nagrada za kvalitetu ovogodišnjih maslinovih ulja.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
petero osumnjičenih
Nova uhićenja USKOK-a, ponovno u pitanju droga
Nogomet
Zadrani u Europi
Modrić začarao Gironu, Prtajin konačno debitirao
Zadar
obavijest vodovoda
Dio Dikla većinu petka bez vode
Moda
originalno
Niste sigurni kako zavezati šal? Donosimo četiri načina
Ostali sportovi
Druga malonogometna liga
Smiljevačko čudo, derbi UN Tornado
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju
Divljao po ambulanti na zadarskom području, liječnici prijetio smrću
Gastro
za svako nepce