Foto: Arhiva NL
Salata u plasteniku uskoro će biti spremna za berbu. I dalje je obavezno provjetravanje plastenika neovisno od dnevnih i noćnih temperatura, a samo trajanje provjetravanja ovisi od trenutačne temperature. Najjednostavnije rečeno, kada je niža tempetarura provjetravanje je kraće, i obrnuto.
Zaštita salate u ovom razdoblju, kako navodi Živko Šašić, savjetodavac u PSSRS, je bazirana na zaštiti protiv plamenjače i truleži. Povoljni uvjeti za razvoj plamenjače su visoka relativna vlažnost zraka i visoka vlažnost tla, kao i niske temperature.
»Prvi simptomi se pojavljuju kada je infekcija već počela, tako da treba provoditi preventivna tretiranja prema planu tretiranja i kada se ostvare povoljni uvjeti za razvoj infekcije«, ističe Šašić, dodavši kako se provjetravanjem također maksimalno smanjuje vlaženje lista. Istovremeno će se smanjiti mogućnosti stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj infekcije.
Vodotopiva NPK gnojiva
U ovoj fazi razvoja tretiranje salate treba provoditi fungicidima s malom karencom. Protiv plamenjače salatu treba tretirati fungicidima na bazi metalaksila, fosetila i drugih, ovisno od dostupnosti pesticida. Tretiranje salate protiv truleži provodi se fungicidima na bazi ciprodinila, piraklostrobina i drugih.
Gnojidba salate u ovoj fazi obavlja se vodotopivim NPK gnojivima formulacije 1:2:3 ili 1:2:4 u količini do 60 kg/ha/fenofazi i kalcijevim nitratom u količini do 20 kg/ha/fenofazi.
»Za smanjenje stresnih uvjeta treba izvršiti prihranu aminokiselinama u količini do 0,30 posto. Prihranu i navodnjavanje treba obavljati u toplim i sunčanim danima i paziti na vlažnost tla, a norme i intervale navodnjavanja treba prilagoditi fazi razvoja biljke i trenutačnim vremenskim uvjetima«, podsjeća ovaj stručnjak.
Premazati jabučnom ili limunskom kiselinom
Rezanje i pakiranje salate planira se za desetak dana, točnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja. Uzorkovanje i vaganje biljaka je važno jer na taj način možemo vidjeti prirast biljke i efekte primijenjene formulacije gnojiva.
»Salata se reže oštrim nožem odmah uz malč foliju te se odstranjuju prvi listovi, ako je to potrebno. Pakira se u kartonske kutije pravilno složena s korijenom okrenutim prema gore ako se ne provodi zamotavanje salate«, navodi Šašić.
Razlog ovakvog slaganje je, kako pojašnjava, da prašina i prljavština ne dospiju između listova. Korijen salate je jako osjetljiv i već poslije nekoliko sati počinje crnjeti i propadati, a da bi se ovo spriječilo korijen treba premazati jabučnom ili limunskom kiselinom.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!