Foto: Arhiva NL
Salata u plasteniku uskoro će biti spremna za berbu. I dalje je obavezno provjetravanje plastenika neovisno od dnevnih i noćnih temperatura, a samo trajanje provjetravanja ovisi od trenutačne temperature. Najjednostavnije rečeno, kada je niža tempetarura provjetravanje je kraće, i obrnuto.
Zaštita salate u ovom razdoblju, kako navodi Živko Šašić, savjetodavac u PSSRS, je bazirana na zaštiti protiv plamenjače i truleži. Povoljni uvjeti za razvoj plamenjače su visoka relativna vlažnost zraka i visoka vlažnost tla, kao i niske temperature.
»Prvi simptomi se pojavljuju kada je infekcija već počela, tako da treba provoditi preventivna tretiranja prema planu tretiranja i kada se ostvare povoljni uvjeti za razvoj infekcije«, ističe Šašić, dodavši kako se provjetravanjem također maksimalno smanjuje vlaženje lista. Istovremeno će se smanjiti mogućnosti stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj infekcije.
Vodotopiva NPK gnojiva
U ovoj fazi razvoja tretiranje salate treba provoditi fungicidima s malom karencom. Protiv plamenjače salatu treba tretirati fungicidima na bazi metalaksila, fosetila i drugih, ovisno od dostupnosti pesticida. Tretiranje salate protiv truleži provodi se fungicidima na bazi ciprodinila, piraklostrobina i drugih.
Gnojidba salate u ovoj fazi obavlja se vodotopivim NPK gnojivima formulacije 1:2:3 ili 1:2:4 u količini do 60 kg/ha/fenofazi i kalcijevim nitratom u količini do 20 kg/ha/fenofazi.
»Za smanjenje stresnih uvjeta treba izvršiti prihranu aminokiselinama u količini do 0,30 posto. Prihranu i navodnjavanje treba obavljati u toplim i sunčanim danima i paziti na vlažnost tla, a norme i intervale navodnjavanja treba prilagoditi fazi razvoja biljke i trenutačnim vremenskim uvjetima«, podsjeća ovaj stručnjak.
Premazati jabučnom ili limunskom kiselinom
Rezanje i pakiranje salate planira se za desetak dana, točnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja. Uzorkovanje i vaganje biljaka je važno jer na taj način možemo vidjeti prirast biljke i efekte primijenjene formulacije gnojiva.
»Salata se reže oštrim nožem odmah uz malč foliju te se odstranjuju prvi listovi, ako je to potrebno. Pakira se u kartonske kutije pravilno složena s korijenom okrenutim prema gore ako se ne provodi zamotavanje salate«, navodi Šašić.
Razlog ovakvog slaganje je, kako pojašnjava, da prašina i prljavština ne dospiju između listova. Korijen salate je jako osjetljiv i već poslije nekoliko sati počinje crnjeti i propadati, a da bi se ovo spriječilo korijen treba premazati jabučnom ili limunskom kiselinom.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Premijer liga, doigravanje
ZADAR POVEO U POLUFINALU S 1-0: Obrana u nastavku presudila Dinamu
Crna Kronika
UŽAS U RIJECI
Stradali muškarci stanovali u objektu za nužni smještaj
Scena
POBJEDNIK DORE
Sea Star Festival zaokružio svoj program – u Umagu nastupa i Baby Lasagna
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: Manjine će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC
Budimir se oporavio od ozljede rebara
Crna Kronika
Tragedija
U retencijskom bazenu na Sfingi utopila se starija žena
Zadar
neugodan miris
Zadrani se jutros probudili u smradu dima, evo što je uzrok
Nogomet
1. ŽNL
Show na utakmici Hajduka i Zemunika! Sudac dobio šaku u glavu, susret prekinut!
Crna Kronika
sudar triju vozila
DOVRŠEN OČEVID U prometnoj nesreći u Poljicima ozlijeđeno čak sedam osoba, jedna se bori za život
Crna Kronika
Tragični slučaj