Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

INOVACIJE

I Fendt traktorima moglo bi se upravljati bez vozača

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

08.02.2024. 18:01
I Fendt traktorima moglo bi se upravljati bez vozača

Foto: TRACTORNEWS.INFendt se pridružio brendovima kao što su John Deere, Kubota i Case IH, a koji koriste tehnologiju upravljanja traktorom pomoću pametnog telefona ili osobnog računala. Dakle, bez vozača.


Razvila ju je njemačka tvrtka Arnold NextG i predstavlja značajan korak prema autonomnom upravljanju u poljoprivredi.


Tehnologija koristi Steer-by-Wire sustav, što znači da nema mehaničkih veza između virtualnog volana ili joysticka i mehanizma za upravljanje traktorom, a prikazana je na modelu Fendt 942 Vario koji ima 409 konjskih snaga i težak je gotovo 12 tona.
Sustav omogućava da položaj volana na uređaju za upravljanje (npr. pametnom telefonu) odgovara stvarnom kutu skretanja prednjih kotača traktora. To je važno kako bi vozač imao pravi osjećaj upravljanja, čak i kada vozilom manevrira na daljinu putem virtualnog sučelja, navode u svom priopćenju. Također, korisnik dobiva povratne informacije o uvjetima vožnje i karakteristikama tla.


Ima i dopuštenje za upravljanje traktorom na javnim cestama.


Ova inovacija predstavlja potencijalno rješenje za nadogradnju postojećih traktora s CANBUS sustavom koji omogućuje različitim dijelovima vozila, poput motora, senzora, upravljačkog sustava i drugih elektroničkih komponenti, da međusobno komuniciraju putem zajedničke mreže. Vozač bi u budućnosti mogao koristiti i dodatne kontrole preko dodirnih zaslona (touch screena) ili glasovnih naredbi.


Navode i mogućnost naknadne ugradnje ovog sustava, iako iz samog Fendta trenutačno nema informacija o tome kada će biti dostupno na tržištu.