Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Concours Mondial de Bruxelles

Hrvatska domaćin prestižnog ocjenjivanja rose vina

Autor: Portal ZL

21.03.2024. 09:25
Hrvatska domaćin prestižnog ocjenjivanja rose vina

Foto: Ante Gusić

U Hotelu Amphora u Splitu u srijedu je svečano otvoreno trodnevno prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles – rosé wines session. U Split je pristiglo 57 ocjenjivača sa svih strana svijeta a kušat će više od 1.200 uzoraka vina iz cijelog svijeta, od čega 33 iz Hrvatske.


Na samom otvorenju natjecanja prisutne članove organizacije i mnogobrojne ocjenjivače prigodno je pozdravio direktor natjecanja Thomas Costenoble. Osim njega dobrodošlicu gostima poželjeli su Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, te Monika Prović menadžerica Udruženja Vino Dalmacije koje je ujedno i domaćin ovom natjecanju.


Poseban gost ove godine u Splitu je i g. Quentin Havaux, CEO kompanije Vinopres, vlasnika natjecanja. Ministarstvo poljoprivrede posebno je ponosno na hrvatsko vinogradarstvo, ali i na ovakav vid promocije Hrvatske kao destinacije. Želim vam svima ugodan boravak u našoj prekrasnoj zemlji i uspješno ocjenjivanje danas i u ostalim nadolazećim danima – na otvorenju je poručila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.


Uz Decanter i IWC, Concours Mondial de Bruxelles jedno je od najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina utemeljeno 1994. godine a od 2006. svake godine održava se u drugoj državi. Stoga odabir Dalmacije za domaćina ovom velikom natjecanju još je jedna potvrda kvalitete i značaja Dalmacije u proizvodnji rose vina


Domaćini žele istaknuti kako gostovanje prestižnog natjecanja poput Concours Mondial de Bruxelles-a doprinosi razvoju hrvatske enologije, koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija i prepoznatljivija među vinskim stručnjacima.


 A s obzirom da će ocjenjivači iz cijelog svijeta kroz tri dana natjecanja posjetiti i upoznati Dalmaciju kao vinsku regiju, zasigurno će postati i novi ambasadori, ne samo Dalmacije i dalmatinskih vina nego i cijele hrvatske vinske scene.


Pred pristiglim ocjenjivačima uzbudljivih je tri dana ocjenjivanja ružičastih vina, a tijekom i nakon samog natjecanja, suci i prateći novinari posjetit će brojna dalmatinska vinogorja i sve četiri dalmatinske županije, dok će grupa najutjecajnijih novinara i somelijera sudjelovati na posebnom trodnevnom putu Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life na Hvaru, Pelješcu, Komarni i Dubrovniku.