ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ATRAKTIVNA TRAJNICA

Fitonija, mozaična biljka koju je vrlo lako uzgajati kod kuće

Autor: Šarlota Brnčić

16.03.2024. 09:18
Fitonija, mozaična biljka koju je vrlo lako uzgajati kod kuće

Foto: PixabayUkrasna je sobna biljka kojoj se dive zbog svog raznolikog lišća, koje karakteriziraju duboke žile. Listovi šarolikih boja poput bijele, ružičaste, crvene i žute glavna su atrakcija ove zimzelene trajnice. Za uspješan uzgoj u posudi, važno je osigurati filtriranu sunčevu svjetlost i držati je u toplom okruženju.


Osim toga, vlažnost mora biti stalno visoka. S obzirom na prirodu plitkog korijenja, preporučljivo je koristiti plitke umjesto dubokih posuda.


Za održavanje vlažnosti možete se odlučiti za duboki tanjurić ispunjen ekspandiranom glinom, koji se održava stalno vlažnim. Druga mogućnost je uzgoj u hidrokulturi. Alternativno, može se uzgajati u bocama ili terariju, gdje je vlažnost uvijek visoka.
Presađivanje se provodi u proljeće svake 2-3 godine, u širim i nižim posudama, s tlom koje se sastoji od lisne zemlje i treseta ili univerzalne zemlje i riječnog pijeska, uz uvijek jamčeću savršenu drenažu.


Koja je idealna temperatura za Fitoniju


Najbolje uspijeva na idealnoj temperaturi od oko 18°C, no dobro podnosi i temperature između 20 i 28°C. Tijekom toplijih mjeseci, od svibnja do rujna, može se staviti vani na zasjenjeno mjesto.


No, zimi ju je poželjno držati u kući, daleko od izvora topline i strujanja hladnog zraka, na umjereno svijetlom prostoru.


Gdje smjestiti Fitoniju


Fitonija ne zahtijeva puno svjetla, ali je važno osigurati odgovarajuću izloženost, po mogućnosti zasjenjenu ili polusjenu, bez izravne sunčeve svjetlosti.


Čak i ako nije posebno zahtjevna, pobrinite se da okolina u kojoj se nalazi ima dobru difuziju svjetlosti.


Kako i koliko zalijevati


Zahtijeva redovito zalijevanje, barem dva do tri puta tjedno tijekom ljeta i smanjeno na jednom tjedno zimi.


Važno je spriječiti pretjerano isušivanje tla između dva zalijevanja, ali i stagnaciju vode.


Paraziti i bolesti


Lisne uši mogu napadati stabljike i lišće, uzrokujući propadanje biljke, čineći je ljepljivom i čađavom. Ovi paraziti zahtijevaju posebne tretmane. Pretjerano zalijevanje može dovesti do žućenja lišća.


Opadanje lišća i slab rast može uzrokovati stavljanje biljke na prehladno mjesto, preporučljivo je držati je na toplom mjestu zaštićenom od propuha.