Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

O TOME SE GOVORI

Druga polovica travnja i početak svibnja idealni za precjepljivanje

Autor: Marijan Tomac

20.04.2023. 10:12
Druga polovica travnja i početak svibnja idealni za precjepljivanje

Foto: Marijan TomacOblica kao najzastupljenija naša sorta maslina u ovim klimatskim promjenama neredovito rodi. Ima godina kao što je prošla kada je više nego obilato rodila, bez obzira je li joj se posvećivala pažnja i briga, kao i godina kada na stablu nema gotovo niti jednog ploda.


Rekli bi neki kako rodi u prosjeku, ali danas kada se traže mlada ulja visoke kakvosne vrijednosti to ne zadovoljava većinu maslinara. Za razliku od oblice druge sorte, prvenstveno introducirane, redovito rode, doduše nekada obilnije, a nekada skromnije.


Zbog navedenih razloga posljednjih nekoliko godina masovno se obavlja precjepljivanje maslina, to jest sorta Oblica zamjenjuje se s nekom drugom sortom, najviše Leccinom koji se pokazao gotovo idealan za naše podneblje.
Majstori za cijepljenje traže se na sve strane iako posao nije zahtjevan, već je potrebna mirna ruka i dobro oko. Posao je to koji može gotovo svaki maslinar obaviti sam, ali u strahu da cijepljenje ne uspije traže se majstori s pedigreom.


Jedan moj prijatelj kaže da je cijepljenje kao postavljanje keramičkih pločica koje može postaviti svatko, ali tko hoće da su fuge jednake i da nije jedna pločica zalijepljena dublje, a druga viri zove majstora keramičara.


Pravila za cijepljenje


Kod cijepljenja maslina postoji nekoliko pravila. Prvo i osnovno pravilo je vrijeme cijepljenja. Maslinu je najbolje cijepiti u punoj vegetaciji, to jest kada razvija cvijet, a to je na našem području druga polovica travnja i početak svibnja. Sljedeće što je važno je da plemka mora biti vodopija iz prošle godine debljine olovke i tada je prijem gotovo sto postotan.


Postoji nekoliko metoda cijepljenja, ali najviše se koristi metoda cijepljenja pod koru, zatim cijepljenje na klin ili kako Kotarci kažu na slavić i u novije vrijeme cijepljenje uz pomoć svrdla i aku bušilice.


Kod metode cijepljenja pod koru prvo što treba uraditi je otpiliti motornom pilom primarnu granu na određenu visinu. Kod piljenja mora se paziti da ne dođe do oštećenja kore. Ukoliko se kora ošteti, tada se prikrati primarna grana ručnom pilom. Nakon toga potrebno je poravnati otpiljeno mjesto voćarskim nožem.


Na mjestu gdje će doći plemka kora se zareže do drva u dužini 4 – 5 cm. Jednu stranu reza se podigne, odvoji od drva nožem, a druga se ne dira. Na to mjesto stavlja se plemka.Donji dio plemke odreže se nožem ukoso oko 5 cm dužine, a rez mora biti ravan izveden jednim potezom. Na strani plemke koja sjeda uz nedirnuti dio kore podloge skine se vanjski sloj kore cijelom dužinom reza. Tako pripremljena plemka stavlja se na mjesto reza na podlozi i čvrsto veže uz podlogu.


Vez se uvijek pravi u pravcu podignutog dijela kore podloge. Kao najbolje vezivo pokazala se električarska izolir traka, iako brojni maslinari koriste bužir vezivo. Na svaku granu potrebno je nacijepiti dvije do tri plemke.


Ukoliko bi se stavili samo jednu plemku došlo bi nakon nekoliko godina do propadanja dijela stabla ispod cijepljenog mjesta. Stavljanjem većeg broja plemki maslina će bolje kalusirati – srasti i biti otporna na udare vjetra da se ne odlomi na cijepljenom mjestu.


Cijepljenje na klin


Prednost cijepljenja na klin je što se može obaviti na tanjim granama, odnosno na maslinama koje su izbacile mladice nakon obnove na panj. Kod ove metode bitno je da je plemka što deblja u promjeru najmanje jedan centimetar, a podloga ne smije biti puno deblja od plemke, maksimalno do pet centimetara.


Plemka je veličine dva pupa, a donji dio veličine oko pet centimetara se zareže u piramidu, tako da sa strane koja će biti prema vani procjepa na podlozi bude s korom. Nakon toga u podlozi se okomito kroz sredinu načini procjep onoliko dubok koliko je stanjena plemka.


Sljedeće je da se plemka ugura u procjep cijelom dužinom onog dijela koliko je stanjena oštrim kalemarskim nožem, pazeći da ona strana na plemki gdje je ostavljena kora ostane poravnata s podlogom. Nakon toga spoj treba dobro pritegnuti da se u potpunosti priljube plemka i podloga te ih se učvrstiti električarskom izolir trakom.


Završni dio posla je da se spoj dobro premažei voćarskim voskom, kao i vrh plemke da ne dođe do isušivanja i ulaska vode tijekom kišnog perioda.


Cijepljenje pomoću svrdla


Kod cijepljenja pomoću svrdla i aku bušilice prvi korak je odabrati skeletnu granu na maslini koja će se cijepiti. Može se odstraniti krošnja s te grane, a moguće ju je i ostaviti. Zatim treba odabrati plemku na sorti kojom ćemo obaviti precjepljivanje. Najbolja je jednogodišnja vodopija promjera osam do dvanaest milimetara.Plemku prikraćujemo na dva pupa i skidamo koru s njenog donjeg dijela u dužini oko dva centimetra. Time je posao pripreme plemke završen.


Sljedeći vrlo važan korak je izmjeriti šublerom promjer plemke na mjestu gdje smo skinuli koru. Sljedeći posao je na stablu. Potrebno je izbušiti rupu bušilicom onoliko duboko koliko je na plemki skinuta kora. Rupa mora biti manja par desetinki milimetra od promjera plemke na mjestu bez kore.


Na primjer ukoliko je promjer 8,5 milimetara bušimo svrdlom promjera 8 milimetara. Kod bušenja bušilica mora raditi malim brojem okretaja da ne dođe do zagrijavanja stabla oko rupe. Zbog toga je najbolje upotrebljavati aku bušilicu.


Nakon toga frezom poravnamo koru oko rupe radi boljeg sljubljivanja kora plemke i podloge. Sljedeći posao je staviti plemku u rupu na podlozi. Kako je rupa tijesna zbog boljeg srastanja, plemku u podlogu nabijemo čekićem. Nakon toga mjesto cijepljenja i vrh plemke premažemo voćarskim voskom.


Isto učinimo s mjestom na podlozi iznad cijepljenja ukoliko smo odstranili granu. Time je posao završen. Primitak i srastanje je više nego odlično, a dobiveni navrci su otporni na snažne udare bure kakva zna puhati na našem području.