Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Najulov 2023.

Kapitalac iz deset metara dubokog mora

Autor: Boris Bulić

13.04.2023. 16:11
Kapitalac iz deset metara dubokog mora

Foto: Osobna arhivaIz Ždrila kraj Vinjerca nam se javio Dragan Knežević, ribolovac koji je loveći parangalom uspio uloviti rubu koja se i ne viđa baš svakoga dana. Doživljaj je bio svakako poseban.


Parangali kao prvi izbor


– Tu se u našem moru u Podvelebitskom kanalu može svašta uloviti, ali su to uglavnom ribe standardne veličine, nisu ništa posebne ni ogromne. Ponekad se zalomi i nešto veće, ali je to u zadnje vrijeme prije izuzetak nego pravilo, priča nam Dragan.


– Lovim parangalima s maestrom od milimetra i s pramama od 4 metra promjera 0,50 milimetara koje su međusobno razmaknute 4 metra. Udice su Mustadove, a ješka mi je najčešće mošun zato jer je dovoljno tvrd da može dočekati i kvalitetniju ribu. Kad bih koristio srdelu, sitna riba bi je brzo razbila, nastavlja Dragan svoju priču.

Veličina koja raste


– Ovoga sam puta parangal potopio ispred Selina večer prije pa sam ga ujutro pošao podići. Ispočetka se činilo da je na njemu standardna lovina, ništa veliko i posebno, tim više što je dubina na tom potezu gdje sam potopio parangal tek desetak metara.


A onda sam odjednom osjetio udarce koji su nagovještavali malo ozbiljniju ribu. Kako sam se više približavao, to je veličina ribe rasla, ali premda sam znao da je u pitanju veća riba, nisam se nadao takvom ulovu.


Premda je bio živ, vidjelo se da je brancin već umoran jer je očito dulje vrijeme proveo na udici. Ubacio sam ga u barku i izvagao, a vaga je pokazala 10,6 kilograma.


Za pravu feštu više nego dovoljno, ispričao nam je Dragan Knežević.