Ovaj smo vikend proveli u središnjoj Istri — u njenoj špici sezone, onoj čarobnoj jesenskoj etapi kad cijela regija diše istim mirisom: mirisom bijelog tartufa. Gdje god da zakoračite, u Motovunu, Oprtlju, Grožnjanu, Buzetu ili šire, svaki tanjur nosi notu te podzemne čarolije, svaki restoran odiše mirisima šume. Istra je najveće svjetsko stanište bijelog tartufa, i kao takva, iz godine u godinu gradi gastronomsku scenu koja sve više podsjeća na onu u Pijemontu — kolijevku slavnog bijelog tartufa iz Albe.
Jesenska sezona
No, ironija je u tome što se danas taj isti »pijemontski« tartuf često rodi upravo u Istri. Zbog turističke pomame i iscrpljenih nalazišta, Pijemont već godinama uvozi istarski bijeli u zapanjujućim količinama. Tako se može dogoditi da naručite tartufo bianco d’Alba u nekoj trattoriji u Barolu, a na tanjuru vam zamirišu – bijeli tartufi iz Motovunske šume.
Ipak, Istra je posljednjih godina postala svjesna svoje vrijednosti: sve više bijelog tartufa ostaje doma, na tanjurima domaćih restorana i u čašama koje sve češće prate vina odležanih terana, elegantnih, svježih i svilenkastih.
Ali kako izgleda jesenska sezona tartufa u njegovoj gastronomskoj domovini, u Pijemontu?
Ondje, između maglovitih brežuljaka regije Langhe, bijeli tartuf ne ide bez – nebbiola. I to ne bilo kojeg: najbolji se brak sklapa s Barbarescom ili Barolom. A među imenima koja utjelovljuju tu čistu harmoniju, jedno se izdvaja poput vinograda u magli – Bruno Rocca.
Manje je više
Priča obitelji Rocca započinje davne 1834. u Barbarescu, gdje se u crkvenim knjigama po prvi put spominje vinogradar Francesco Rocca. Unuk, također Francesco, kupio je položaj Rabajà – tada, kao i danas, jedan od najprestižnijih vinogradarskih lokaliteta u cijelom Pijemontu, čime su Rocce učvrstili svoj položaj vodećih vinara regije. Godine 1978. Bruno Rocca odlučuje učiniti ono što su mnogi tada smatrali ludošću: prestaje prodavati grožđe zadruzi i počinje puniti vino pod vlastitim imenom.
Bio je to trenutak prekretnice – trenutak kada su se obiteljski trud, tlo i znoj pretočili u etiketu koja će ubrzo postati sinonim za finoću Barbaresca.
Bruno, tihi perfekcionist, uveo je nova mjerila u vinifikaciji: spontane fermentacije, stroga selekcija grožđa i korištenje samo pažljivo sezonski sušenih bačvi. Njegova filozofija bila je jasna – manje je više, a autentičnost je jedini luksuz koji vino treba imati.
Danas vinariju vode njegova djeca, Luisa i Francesco, s istom onom pažnjom prema svakom trsu i svakoj čestici tla.
Njihov pristup je gotovo meditativan: raditi s prirodom, ne protiv nje. Rezultat su vina koja imaju puls zemlje i šapat obitelji koja ih njeguje već gotovo dva stoljeća.
Istra i Pijemont — dvije zemlje tartufa, dvije zemlje vinograda, dvije tišine koje mirišu na jesen. Dok Istra sve hrabrije gradi svoju priču, s tartufom i teranom u glavnim ulogama, Pijemont već stoljećima živi simfoniju nebbiola i bijelog tartufa.
A Bruno Rocca, u toj simfoniji, svira ton koji nikad ne zastarijeva – ton tradicije i dubokog poštovanja prema zemlji koja daje sve, a traži zauzvrat samo razumijevanje.
BRUNO ROCCA, BARBARESCO 2021
Berba 2021. u Barbarescu bila je poput savršeno izbalansirane partiture – klasična po strukturi, a moderna po čistoći izraza. Nebbiolo je jedina dopuštena sorta za Barbaresco te se ovo vino proizvodi od 100 postotonog nebbiola. Ujedno pokazuje zašto ga mnogi smatraju najinteligentnijim grožđem svijeta: osjetljiv na svaku promjenu, ali beskrajno zahvalan onima koji ga razumiju.
U čaši Bruno Rocca Barbaresca 2021 otvara se svijet aromatske dubine – u početku povučen, gotovo stidljiv, s mirisima crvenog i crnog voća, borovnica, ribizla, sušenih latica ruže i suptilne naznake tercijarnih tonova. Nakon sat vremena u dekanteru vino se otvara u punom sjaju, razvijajući slojeve šumskog poda, vlažnog lišća, gljiva i fine kože – kao da vam priča o zemlji iz koje potječe.
Na nepcu je tekstura gotovo savršena: tanini svilenkasti, fino granulirani i precizni poput talijanskog kroja. Voćnost je elegantna i nenametljiva, prožeta svježinom koja daje vinu pokret i ritam. U retrookusu se javlja blaga gorčina crnog čaja, trpkost aronije i dašak aromatičnih biljaka, s notama kadulje i bijelog papra. Te nijanse daju strukturu i dubinu, dok svježina nosi vino prema dugom, gotovo meditativnom završetku.
Sommelierski gledano, ovo je vino koje traži sugovornika na tanjuru, ne publiku. Savršeno se sljubljuje s klasičnim jesenskim jelima Pijemonta: tajarin s maslacem i svježe naribanim bijelim tartufom, risotto s porcini gljivama ili jednostavna polenta s kremom od Taleggia sira. Njegova finoća tanina i uravnotežena kiselina čine ga idealnim partnerom i za ozbiljnije parove – primjerice, carpaccio od jelena s bijelim tartufom ili sporo pečenu teleću koljenicu u umaku od gljiva.
No najljepši trenutak događa se kad ga pijete u tišini, uz miris tartufa u zraku i pucketanje toplog jesenskog kamina. Tada se osjeti ono što Bruno Rocca naziva »ravnotežom između čovjeka, zemlje i vremena«.
Barbaresco 2021 nije vino koje pokušava impresionirati snagom, nego elegancijom – vino koje govori tiho, ali ostaje dugo u mislima, poput šapata magle koja se spušta nad vinogradima Pijemonta.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Proračun za 2026.
“Vlada ‘pleše po rubu’ i propušta stvoriti zalihe u dobrim godinama”
Zadar & Županija
15. studeni
PREGLED DANA Selidba škola, hitna reforma hitne i sramotan napad na zadarske srednjoškolce
Zadar
trn u oku
Tko kaže da na Poluotoku fali parkinga? U pješačkoj zoni uvijek ima mjesta
Hrvatska
pandorina kutija
Branitelj o neoustaštvu: “Ako prestanemo reagirati, ako se povučemo, postajemo suučesnici”
Županija
advent u hanu
Blagdanska čarolija po prvi put stiže u Maškovića han
Zadar
KONCERT
Legendarni srpski pjevač dolazi na Višnjik! Pjevat će na Valentinovo, donosimo detalje
Crna Kronika
NAPAD
INCIDENT NA VELESAJMU! Napadnuta dva učenika iz Zadra
Hrvatska
Mišljenje stručnjaka
Željko Marušić o nesreći u Sv. Filipu i Jakovu: ‘Kazneni zakon je manjkav, potrebno je…’
Crna Kronika
Prometna nesreća
Vozač prešao na suprotni trak i poginuo nakon sudara s tegljačem
Zadar
OD IDUĆE GODINE