Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Veliki uspjeh

Zadarske Gestice iz Zagreba se vraćaju s nagradom za najbolju koreografiju

Autor: Zadarski list

28.11.2022. 10:49
Zadarske Gestice iz Zagreba se vraćaju s nagradom za najbolju koreografiju

Foto: Plesna udruga GestaOvu subotu Gestice su sudjelovale u finalnu velikog i najstarijeg plesnog natjecanja u Zagrebu u Centar za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasičan balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi izabrane su 34 najbolje plesne skupine iz cijele Hrvatske. Po kategorijama su dodijeljena samo prva mjesta i priznanje za najuspješniji nastup.


TREPS događanja tradicionalno se održavaju već 17. puta za redom, a susreti su započeli u svibnju i lipnju na kojima je predstavljeno više od 128 koreografija, 43 plesne skupine u kojima je plesalo preko 800 mladih plesača i plesačica.


Prvo natjecanje


Ponajbolji od njih su se kvalificirali za Festival, a najboljima su sinoć iza 21 sat dodijeljene prve nagrade po kategorijama, o kojima odlučuje žiri u sastavu: Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović, Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki renomirani plesni umjetnici i pedagozi.
Gestice su u finalno natjecanje ušle s čak dvije plesne koreografije, autorice i plesne pedagoginje Nene Jurišić, točnije ulomcima iz njihovih cjelovečernjih autorskih produkcija. Prva koreografija u finalu bila je koreografija Čudovišta skupine S1, kategorije B – djeca 7-9 god. To je malim Gesticama prvo natjecanje u plesnom stažu i veliki je uspjeh što su se plasirale u finale.


Druga i pobjednička koreografije je u D kategoriji  (djevojke 13/15) skupina S5 s koreografijom Lazy song iz posljednje dramsko- plesne produkcije Pila naopako… Skupina koja u Zadar donosi prvu nagradu su djevojke koje su kroz njihov razvitak i rad su plesno sazrijevale.D jevojke su to koje su danas srednjoškolke, a u svoje plesne paučice su ušle kao predškolke…


Ansambl različitih plesnih izričaja


– U današnje vrijeme tehnologije, društvenih mreža, TikToka u Gesti djeca ipak ostaju do kraja srednje škole, na što sam izuzetno ponosna. Treba im ponuditi sadržaj koji će ih zanimati, koji će ih ispuniti, a ne uljuljati u rutinu. Mi u Gesti to uspijevamo jer smo ansambl različitih plesnih izričaja i ovisno o temi predstave, plesni stilovi kroz skupine se mijenjaju. Tako da plešu primjereno dobi skupine, dječji plesni program, jazz dance, contemporary lyrical, musical theater, klasičan balet, pojasnila je Nena Jurišić te dodala kako im ulazak u društvo najboljih godi i laska, ali kao umjetnički voditelj priznaje da nije očekivala pobjedu u kategoriji jer su zaista sve koreografije u finalu bile na nivou.


– Zapravo, ne da nismo očekivali, uvijek se nadaš, ali smo otputovali bez pritiska i opterećenja… Ali potvrda struke je zaista nešto što dodatno motivira djecu, a nama pedagozima daje zeleno svjetlo. Uz odlazak na natjecanja Gesta uvijek organizira plesnu edukaciju koju su djevojke jučer po skupinama pohađale i stekle su nova znanja, rekla je Jurišić koja se plesom bavi već godinama. Kako ističe ona voli i živi ples, a to je razlog i za uspješan dugogodišnji rad.


– Vremena se mijenjaju, ali ples je oduvijek i u potpunosti prisutan u mom životu, i nakon više od dvadeset godina, raduje me na isti način pedagoški rad i stvaranje kroz glazbu koja je zapravo najveći moderator mojih plesni uradaka. Kad me pitaju, a najčešće su to djeca, kako je moguće da sam osmislila preko 400 koreografija i kako sve zapamtim, a rijetko se ponavljam, odgovor je uvijek isti…. volim i živim ples i sve ono što on jest, a to je radost.