Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

Predstavi svoj hobi

Gestice predstavile svoj ples i koliko uživaju u njemu

Autor: Matea Raguž

08.11.2022. 14:16
Gestice predstavile svoj ples i koliko uživaju u njemu

Foto: Filip GotovinaU sklopu Mjeseca hrvatske knjige Gradska je knjižnica organizirala program Predstavi svoj hobi. Tako su u Providurovoj palači članice Plesne udruge Gesta predstavile svoj rad i pokazale da je za njih ples i više od hobija. Udruga okuplja plesače od 3 do 18 godina pod mentorstvom osnivačice i voditeljice Udruge Nene Jurišić. Za ovu je prigodu nastupila najstarija skupina Gestica s ulomkom iz predstave Zajedno u novu i tako prikazale plesni izričaj theater musical swing.


Jurišić je ovom prilikom predstavila program Udruge za srednjoškolce, ali i njihova dosadašnja postignuća.


Motivacija mladih


– Dosad smo u Gesti na fakultet ispratili svoje tri generacije maturantica na što smo izuzetno ponosni. Program za srednju školu je puno složeniji, ali članovi su u toj dobi već gotovi plesači koji mogu pratiti ne samo rad u Gesti već se usavršavati i na raznim seminarima. Pritom je rad u srednjoškolskim skupinama baziran na edukaciji i seminarima na koje ih vodimo. Festivali su također izvrsna baza jer su u sklopu njih uvijek organizirane različite radionice, kazala je.

Priznaje da je u današnje vrijeme, pored brojnih distrakcija koje su im nadomak ruke, mlade puno teže motivirati na predan rad u plesu. Ipak, kao Udruga, svojim su programom i tome doskočili.


– Srednjoškolce dodatno motiviraju i putovanja koja ih obogaćuju i dodatno zbližavaju ne samo unutar skupine već i upoznavanjem plesača iz drugih sredina, ispričala je Nena.


Samo krene plesati


Koliko za njih znači ples kazale su članice Udruge 16-godišnja Luna Vidaković i 15-godišnja Rina Dukić.


– Meni je ples život. Svaki put kad se loše osjećam stavim slušalice u uši i krenem plesati. Onda je sve bolje, govori Rina.


– Toliko mi se stvari u životu promijenilo, ali ples je uvijek moja konstanta. Moje Gestice su uvijek tu, dodala je Luna.


Od svega u ples, kažu, najviše vole izvoditi mjuzikle, a svoju budućnost ne mogu zamisliti bez plesa.


Program Predstavi svoj hobi traje do petka 11. studenoga, a na stranicama Gradske knjižnice svi zainteresirani mogu vidjeti koji će još hobiji biti predstavljeni. Ovim putem podsjećamo da je tema ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige Generacija K. Ona je posvećena mladima zbog čega se kroz različite programe promiče čitanje knjige, ali i naglašavanje aktualnih društvenih vrijednosti.