Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od klasike do romantike

Za ljepšu i svečaniju večer, sastavili smo božićnu playlistu u kojoj ćete uživati

Autor: Sandy Uran

24.12.2022. 10:17
Za ljepšu i svečaniju večer, sastavili smo božićnu playlistu u kojoj ćete uživati

Foto: iStock

Žanrovski raznoliko kako bi svakome bilo po volji, lista skladbi nije duga, ali je upečatljivaBadnja je večer pred nama. U društvu svojih najmilijih dočekujemo Božić, blagdan kad je obitelj na okupu. Ne bi li nam ova večer bila što ljepša i ugodnija, svečana ali ne previše bučna jer ipak dočekuje se Božić, a ne Nova godina, dan i večernje sate uz uobičajene pripreme za svečanu večer može se obogatiti i glazbenom kulisom koja doprinosi dobrom raspoloženju.


Da tome bude tako, pobrinuli su se brojni glazbenici. Žanrovski raznoliko kako bi svakome bilo po volji, lista skladbi nije duga, ali je upečatljiva.


Klasika


Započet ćemo je klasičnom božićnom pjesmom naslovljenom »Božić je došel«, izvrsnom za trenutke kad se družimo s obitelji i blagujemo. Riječ je o kajkavskoj popevki Rajka Suhodolčana, Mirka Švende Žige i ŽVS-a Kušlec.
– Ideja za novu pjesmu »Božić je došel« nastala je prilikom susreta s mojim dragim prijateljem, spisateljem i pjesnikom, velečasnim Milanom Maksimilijanom Hercegom, istaknuo je autor glazbe Rajko Suhodolčan.


Pjesma »Ovog Božića« jedna je od najromantičnijih pjesama u duetu Josipa Ivankovića i Ane Marije Ćavarušić. Slobodno bismo mogli kazati da stihovi govore o ljubavi »na entu«.


U vrijeme blagdana svi smo dosta emotivni i romantika ima veliku »prođu« i kod »prikrivenih romantičara«. »Ovog Božića« nastavlja sjajan niz u kojem se mladi i talentirani kantautor trenutačno nalazi. Glazbu i tekst napisao je Josip Ivanković, aranžman je napravio Hrvoje Domazet, a pjesmu je zaokružio duet sa sjajnom pjevačicom. Ana Maria Ćavarušić je pobjednica raznih glazbenih festivala, a zajedno s Josipom članica je benda Krivi smjer TG. Pjesmu krasi i videospot u režiji Davora Đikića.


Drukčija romantika


E sad, vrijeme je za nešto drukčiju romantiku, onu životnu, pomalo sarkastičnu, ironičnu, a opet tako istinitu. Za takvo viđenje Božića i ljubavi zaslužni su Songkillersi. Svakako treba istaknuti da je skladba dio osebujne glazbene kompilacije koja donosi blagdansko ruho omiljenih pjesama Songkillersa, Detoura i Mangroovea. Nova božićna verzija hita »Sreća« Songkillersa najavljuje »AQ Holiday Sessions«. I to je to!


Vrijeme je za drukčiji Božić. Holiday Sessions najavljuje hit Songkillersa »Sreća«, za koji je Bane posebno prilagodio tekst ovom prazničnom razdoblju. Pomno poslušajte stihove. Nema patetike, ali ima ono »iz života«. Slijede omiljene pjesme Detoura i Mangroovea – »Snijeg«, »Slavlje«, »Ljubavna«.


Od izdavačke kuće doznajemo kako su pjesme snimljene u novom studiju u prostorima Aquarius Recordsa, te da glazbenu produkciju i aranžmane potpisuje Filip Majdak, dok je za videoprodukciju zaslužan Hrvoje Banić (MiB Produkcija).


»Sreća« i ostatak Sessiona dostupni su na svim streaming servisima. »Za spasiti svijet nemam ideju…« kažu Detourovci u »Snijegu«. Stoga, uživajte u Božiću sa svim blagodatima koje ono donosi. Posvetite se najmilijima jer to je ono najvažnije u životu. Idealna je stoga »Ljubavna« od Mangroovea.