Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

UOČI POLUFINALA

Sve je spremno za glazbeni spektakl u Liverpoolu! Pogledajte Letovce na ceremoniji otvaranja Eurosonga

Autor: Sanda Milinković

07.05.2023. 20:53
Sve je spremno za glazbeni spektakl u Liverpoolu! Pogledajte Letovce na ceremoniji otvaranja Eurosonga

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELLSve je spremno za glazbeni spektakl! Ovogodišnji Eurosong održava se u Ujedinjenom Kraljevstvu, točnije – u lučkom gradu rokerske duše, Liverpoolu.


Velika Britanija preuzela je domaćinstvo nakon trijumfa ukrajinskog sastava Kalush Orchestra s pjesmom »Stefania« u Torinu iz razloga što je organizacija u Ukrajini postala jednostavno nemoguća zbog ratnih događaja na teritoriju države.


Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila je da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo. Televizija domaćin je BBC u suradnji s ukrajinskom UA:PBC, a natječe se ukupno 37 država.
Naši predstavnici, Let 3, na rasporedu su prve polufinalne večeri. Prijenos natjecanja je u utorak u 21 sat na HRT1.


Prlja progovorio o sloganu


Ovogodišnji slogan Eurosonga glasi »United by Music« koji prati logo koji prikazuje partnerstvo Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.Logotip je zamišljen kao niz povezanih srca u ukrajinskim i britanskim bojama koji u animiranom prikazu pulsiraju kao jedno.


O sloganu je tijekom druženja s medijima u Liverpoolu progovorio i Zoran Prodanović Prlja, kazavši da je čitava organizacija na mjestu; od proba do partija na kojima se svi mogu družiti.


Napomenuo je da mu je posebno drago što se na jednom mjestu mogu družiti glazbenici iz tolikih zemalja i dodao: »Ujedinjeni u glazbi, to je prava poruka!«, kazao je.


Oglasila se Ukrajina


Ukrajina se nedavno oglasila priopćenjem u ime njihove delegacije, kazavši da je ovo vrlo poseban Eurosong.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Damir Martinović Mrle (@mrle.let3)U priopćenju su objasnili da će njihovi predstavnici Tvorchi Ukrajinu predstaviti pjesmom »Heart of Steel«, koja govori o nesalomljivom duhu naroda koji nastavlja dalje unatoč svim poteškoćama.


»Pjesma je o svakome tko, unatoč beznađu u grudima, nosi čelično srce i ne odustaje. Danas smo to svi«, stoji u izjavi za medije uz podatak da je izašla i nova (revamp) verzija pjesme s novim tekstom na ukrajinskom.


»Unatoč boli, nastavit ću svoju borbu«, jedan je od stihova.


Pjesma je nastala prošlog proljeća, kada su ukrajinski branitelji stajali u Mariupolju, a od tada je riječ »čelik« postala jedan od simbola ukrajinske upornosti.


Dodaju i da pjesma govori o hrabrosti biti svojim, slobodnim u akciji, izražavanju i mislima te nastavku borbe unatoč iscrpljenosti.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Let 3 (@let_3) 


U sklopu Eurosonga u Liverpoolu će se od 5. do 13. svibnja održati i EuroVillage, putem kojeg će svim posjetiteljima biti omogućeno na različite načine otkriti posebnost i raznolikost Ukrajine.


Velika voditeljska imena


Polufinalnim večerima moderirat će ukrajinsko-britanska kombinacija koju čine glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te članica ukrajinskog benda THE HARDKISS – Julia Sanina.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli wiwibloggs (@wiwibloggs)Planetarno popularni komentator Graham Norton bit će voditelj u velikom finalu. Ceremoniju otvaranja predvodit će komentator i prijašnji voditelj Eurosonga, Ukrajinac Timur Miroshnychenko, uz sportsku voditeljicu i olimpijku podrijetlom iz Liverpoola – Sam Quek.


Promjene u načinu glasovanja


Europska radiofuzijska unija krajem prošle godine najavila je u glasovanju koje će se implementirati već u Liverpoolu. Ključne razlike su dvije; prva je ta da će o prolasku u finale odlučivati isključivo glasovi publike, a svoj glas imaju i gledatelji iz zemalja koje ne sudjeluju na Eurosongu.


Oni će svoje favorite birati putem interneta, a njihovi će se bodovi predstaviti i podijeliti u obliku novog entiteta Rest of the World. Stručni žiriji i dalje će moći odlučivati o pobjedniku te će svoje bodove dijeliti u velikom finalu.