Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TEŠKO DJETINJSTVO

Bivši školski kolega otkriva: “Kralj Charles je kao dječak bio vrlo sramežljiv i žrtva maltretiranja”

Autor: P. N.

21.04.2023. 19:06
Bivši školski kolega otkriva: “Kralj Charles je kao dječak bio vrlo sramežljiv i žrtva maltretiranja”


Otprilike dva tjedna uoči krunidbe kralja Charlesa III., zakazane za 6. svibnja, otkrivaju se detalji o njegovom mučnom školskom periodu, o razdoblju 60-ih godina, kada je na inzistiranje oca princa Filipa poslan u školu Gordonstoun School u Elginu, u Škotskoj, ustanovu poznatu po strogoj disciplini i mnogo obaveznih fizičkih aktivnosti. Prema svjedočanstvu jednog školskog kolege kralja Charlesa, Johnnyja Stonborougha, koje je objavio list Daily Telegraph, mladi Charles je bio vrlo sramežljiv te je bio žrtva okrutnog bullyinga odnosno maltretiranja od strane drugih učenika. To je bilo za njega grozno iskustvo, napisao je kraljev bivši kolega.


Prenosimo tekst koji je napisao 


Mnogo govori činjenica da ni ja ni kralj nismo poslali našu djecu u Gordonstoun school, preferirajući umjesto toga Eton, unatoč tome što smo obojica pohađali Gordonstoun. Oboje smo ga mrzili, samo što ja nisam morao postati kralj. Mislim da znam zašto je morao pohađati baš tu školu: otac mu je napredovao upravo u Gordonstounu. Ali dječak kojeg sam upoznao kada je imao 13 godina, i koji je bio bolno sramežljiv, nije bio poput svoga oca – vojvode od Edinburgha.Sve je to bilo davno – pred 61 godinu – i princ Charles, kako smo ga morali oslovljavati, nipošto nije bio jedini dječak kojeg su maltretirale bande starijih dječaka u britanskoj javnoj školi. Ali bilo mu je teže. Bili smo u istom razredu, ali nismo boravili u istoj spavaonici. Općepoznato je da je Charles napadnut u svojoj spavaonici; naglo izvučen iz kreveta dok je spavao i slično. Ali prvi put sam posvjedočio maltretiranju tijekom jedne ragbi utakmice.


Udarali ga i vukli za uši


Tom se prilikom nekoliko dječaka odlučilo “zabaviti” pa su Charlesa udarali i povlačili za uši. Nije rekao ni riječi. Stoički je to pretrpio. U skladu s parolom: “Nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj”. Potkrijepljen motom škole Gordonstoun School “Plus est en vous – U vama ima više [nego što mislite]”.


Gordonstoun School je na krajnjem sjeveru Škotske, u Moray Firthu, istočno od Invernessa. Taj je kraj pružio puno dobre zabave izvan školskog vremena. Moglo se jedriti, što je bila dobra zabava (iako se to pretvorilo u pravu katastrofu za princa), a bilo je i svakakvih aktivnosti vezanih za zajednicu. Bila je tu vatrogasna postrojba, ja sam svirao u skupini gajdaša, princ je bio u obalnoj straži, što je značilo satima sjediti promatrajući sivo more.


Charles u školsko doba / Screenshot


U Gordonstoun  Schoolu nije bilo nikakve poštede ni brige za naš komoditet. Charles je navodno tu školu nazvao “Colditz u kiltu” (aludirajući na logor za ratne zarobljenike Colditz Castle). Hladnoća je bila naš stalni pratilac. Pet godina jutarnjeg trčanja bez majice bez obzira na vrijeme, hladni tuševi (jer je nestalo tople vode) i širom otvoreni prozori spavaonice.


Hodao je sam u svom plavom kaputu


Zauvijek će mi ostati u sjećanju princ Charles kako hoda sam u svom plavom kaputu, s rukama u džepovima. No nije imao modernu vrstu kaputa. Njegov i moj kaput kupljeni su u nekim od londonskih “klasičnih” dućana, što je bio još jedan razlog za zadirkivanje.


Družiti se s Charlesom bilo je gotovo nemoguće u ranim danima. Nekoliko dječaka pokušalo se družiti s princem, ali su ih mnogi zadirkivali i maltretirali nazvavši ih “kraljevim prijateljima”. Ali možda je našao mir u učionici. Bio je prilično bistar i ne sjećam se da su ga tamo zadirkivali. Ponekad bi i čavrljao s nekim. Rekao nam je da ne zna gdje su kuhinje u Buckinghamskoj palači. Mislim da se nije šalio. I bio je dobar imitator sa izvrsnim smislom za humor. Volio je radijski program The Goon Show, svi smo ga voljeli.


Išli smo zajedno na satove plesa u Highlandu. Tada u Gordonstoun nije bilo djevojaka pa smo morali plesati jedni s drugima.


No postojala je jedna pojedinost zbog koje je u našim očima izgledao vrlo “cool”: imao je tjelohranitelja, časnika Greena, visokog, prijateljski raspoloženog muškarca koji je vozio Land Rover prateći ga svuda. Princ mu se povjeravao tih prvih godina školovanja u Gordonstoun Schoolu. On je možda bio jedini prijatelj kojeg je princ imao.


Malo popio pa završio u novinama


Oni koji su imali dobre ocjene u školi mogli su ići na “krstarenje” jednim od školskih brodova, zvanim Pinta. Princ je također pošao na krstarenje i otplovio u Stornoway na Vanjskim Hebridima. Kad su učenici stigli mogli su odabrati hoće li ići u kino ili u hotel Crown. Charles je tada imao 14 godina.


Dječaci su odabrali hotel Crown, gdje je princ naručio višnjevaču. Vjerujem da do današnjeg dana žali što nije izabrao “lakši” lager shandy. Netko je prodao fotografije časopisu Daily Mirror i nastao je pakao u nacionalnim medijima. Posljedica skandala je bila smjena časnika Greena i princ je tako izgubio jedinog prijatelja i pouzdanika.


S vremenom je princ počeo sklapati prijateljstva. Doživio je nekoliko uspjeha i kao glumac. Godine 1965. glumio je vojvodu od Exetera. Mladi redatelj koji nas je upoznao sa Shakespeareom i postao veliki ravnatelj škole Eton bio je Sir Eric Anderson.


Princ je zatim privremeno otišao u drugu školu – Geelong Grammar School, u Victoriji, u Australiji, kada je imao 17 godina. Napustio sam Gordonstoun School kada se Charles vratio i tada je postao neka vrsta predsjednika razreda.


Tko zna kakve ožiljke kralj Charles nosi iz tog davnog razdoblja. Ne vjerujem da je iz te škole izašao bez trauma. Ali škola Gordonstoun School usadila mu je ljubav prema prirodi te razvila u njemu empatiju prema ljudima svih slojeva. Nebrojenoj britanskoj djeci moglo bi pomoći saznanje da je i njihov kralj maltretiran u školi i da je preživio, pruživši im utjehu, piše .