Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novo izdanje

Album Dunje Knebl i Adama Semijalca podsjetnik je na stare pjesme iz hrvatske baštine

Autor: Ivana Kocijan

15.02.2023. 09:24
Album Dunje Knebl i Adama Semijalca podsjetnik je na stare pjesme iz hrvatske baštine

Pjesme na albumu poredane su kronološki, uzimajući u obzir vrijeme ratova koji su bili u HrvatskojDunja Knebl i Adam Semijalac snimili su zajednički album koji je istovremeno podsjetnik na stare slabo poznate pjesme iz hrvatske baštine, no tema rata je u međuvremenu postala još aktualnija u odnosu na vrijeme prije tri godine kad je Dunja započela rad na ovom projektu.


Pjesme na albumu, njih 14, poredane su kronološki, uzimajući u obzir vrijeme ratova koji su bili u Hrvatskoj – od invazije Osmanskog Carstva do Drugog svjetskog rata. One su većinom kratki osvrti na događaje koji su unijeli tugu i bol u živote žena, njihovih ljubljenih, supruga, sinova.


Sve su pjesme tradicijske narodne pjesme iz raznih krajeva kontinentalne Hrvatske (Međimurje, Podravina, Hrvatsko zagorje, Prigorje, Slavonija).
Četiri pjesme nalaze se na Dunjinim ranijim albumima, a sada su u potpuno novoj obradi (»Kraj črlenog morja«, »Pisala je draga«, »Postaj sonce«, »Pismo z Belovara«). Samo jedna od pjesama doživjela je mnoge obrade (»Šume, šume«), dok većina ostalih nisu nikad snimljene, a Dunja ih je odabrala iz knjiga/pjesmarica kako bi ispričale priču o besmislenosti ratovanja.


Dunja i Adam napravili su zajedničke aranžmane, tako da pjesme prvenstveno govore svojim stihovima, pri čemu su koristili specifične instrumente i niz efekata koji su dostupni danas. Na taj način su dali potpuno novo ruho i smisao starim poluzaboravljenim tradicijskim pjesmama, učinivši ih aktualnim i svevremenim.