Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Radosnica, žalosnice, budnice

Predstavljena "Slagalica" Milana Bešlića

Autor:

30.11.2022. 15:13
Predstavljena


U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Udruge 3000 godina Za dar, u Gradskoj loži Narodnog muzeja predstavljena je knjiga “Slagalice”, jednog od vodećih imena likovne i književne kritike, pjesnika Milana Bešlića, autora više od stotinu izložbi suvremenih hrvatskih autora, više monografija te kultnog djela “Oltar hrvatske domovine”.


Autora i njegovu zbirku pjesama predstavila je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.


O samoj knjizi autor je kazao kako ima više dijelova, sastoji se od radosnih, tužnih pjesama, budnica, do onih koje prognoziraju aktualno stanje u našem društvu. U slagalicama se mogu naći stihovi koje govore u kakvom društvu živimo, kako se odnosimo prema jeziku, kulturi, povijesti…
– U drugim ciklusima, radosnicama, stihovi potiču čitatelje na radosna stanja, u žalosnicama obrnuto, a budnice potiče na obnovu. Radio sam na dijalektu, pisao u dijalektu, iako sam kroz cijelu knjigu nastojao prikazati ljepotu našeg književnog hrvatskog jezika, onoga kojeg govorim i kojeg pišem i to je jedno od najvećih blaga koje smo naslijedili i trebamo ga čuvati, izjavio je Bešlić.


Pjesme su nastajale kroz dulje razdoblje, nekoliko godina. Neke su u međuvremenu “otpale”, a one koje je sačuvao ukoričio je u zbirku jučer predstavljenu u Gradskoj loži.


– Ovo je prva zbirka pjesama, a druga je već u pripremi, saznajemo od autora.


“Slagalica” je predstavljena u Gradskoj loži gdje je povodom proslave Dana Grada Zadra i blagdana svetog Krševana, upravo postavljena Skupna izložba HDLU Zadar, pa će posjetitelji moći uživati u dva značajna događaja za kulturnu scenu Zadra.