Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SJAJ I BOJA

Izložba MUO-a otvorena u zadarskom Muzeju antičkog stakla

Autor: Marija Paleka

25.11.2022. 16:10
Izložba MUO-a otvorena u zadarskom Muzeju antičkog stakla

Foto: Filip GotovinaDugo planirana i zbog pandemijskih razloga odgađana izložba objedinjena pod nazivom “Sjaj i boja – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt”, otvorena je u petak u Muzeju antičkog stakla u Zadru s početkom u 12 sati u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja.


Autorica izložbe bila je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koordinatorica izložbe i stručna suradnica dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica Muzeja antičkog stakla u Zadru. Goste iz Zagreba dočekao je ravnatelj Muzeja antičkog stakla Hrvoje Manenica, uvodni govor uz zahvalu predvodio je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, dok je samu izložbu otvorila zadarska pročelnica za kulturu Dina Bušić.


– U tematski koncipiranom postavu, kroz ovu izložbu donosimo priču o tehnološkim inovacijama u staklarstvu 19. stoljeća, slojevitoj kulturno-povijesnoj pozadini, kaotičnom europskom društvu prepunom stilskih i modnih previranja te odjecima ukupne situacije na hrvatskom prostoru. Ovo je ujedno i prvo samostalno zadarsko predstavljanje staklene građe iz prebogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i pripadajuće Zbirka stakla koja je po broju predmeta, njihovoj reprezentativnosti i povijesnom razdoblju kojega obuhvaća, a govorimo o razdoblju između 16. i 20. stoljeća, jedinstvena u Hrvatskoj, kazala je Kandučar Trojan.


Naše najpoznatije staklane
Doznali smo i kako su izloženi primjerci prikupljeni s više različitih lokacija te objedinjeni u jedinstvenu postavu za publiku. Izložbeni eksponati stigli su iz Slavonije (staklana Zvečevo i Ivanovo polje) te iz blizine Zagreba (staklane Karolina i Osredek).


– Upravo zbog toga naročito se izdvaja poznata staklana Ivanovo polje nedaleko Daruvara koja je djelovala čak preko 100 godina. Ona najpoznatija koja se tiče našeg područja jest staklana Osredek u samoj blizini Samobora, koja je bila prepoznata kao jedinstvena u Europi upravo iz razloga što ju je osnovala žena, barunica Wilhelmina Kulmer 1839. godine, što je za ono vrijeme bilo “svjetsko čudo”, naglasila je Kandučar Trojan.


U izlaganju, prisutni su mogli uživati u razgledavanju oko ukupno 160 izdvojenih i reprezentativnih jedinstvenih eksponanta.


– Posjetitelji imaju prilike vidjeti mnoštvo čaša, pokala, boca, zdjelica, čajnika i vrčeva, ali isto tako i neke rijetke primjerke specifične namjene poput šećernica, bilikuma i svjetiljki. Jako je teško odgovoriti na pitanje koji bih eksponat naročito izdvojila zbog njegove unikatnosti i jedinstvene prepoznatljivosti, no ono što bih posebno naglasila jest da je 19. stoljeće bilo specifično po tome što su se tada izrađivale čaše po narudžbama, tzv. “uspomenske čaše” koje su se poklanjale nekoj osobi za određenu prigodu, ispričala je.


MAS kao čuvar staklenog blaga


Na pitanje što će zadarska publika dobiti od ove izložbe, autorica je navela kako će posjetitelji svakako naučiti mnogo toga zato što Zadar ima bogatu povijest 19. stoljeća, iako je, nažalost, zbog Drugog Svjetskog rata većina toga nepovratno nestala. Ovom prigodom, mogu se prisjetiti onoga što su imali u svojim domovima, kod baka, djedova, prabaka…


– Izložba je iznimna prilika da ovo stakleno blago, čije prikupljanje traje gotovo 140 godina, bude dostupno javnosti u teškom razdoblju za matičnu ustanovu koja je zbog stradavanja zgrade u zagrebačkom potresu 2020. godine zatvorena za javnost i trenutno se priprema za sustavnu obnovu, ističu iz MAS-a.


Svi zainteresirani ljubitelji kulture ovu izložbu, koja se postavlja u UN-ovoj Međunarodnoj godini stakla, mogu posjetiti do 25. veljače 2023. godine.