Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

monodrama

Predstava Drame plus tri dana gostuje u Zagrebu

Autor: Portal ZL

14.04.2023. 16:34
Predstava Drame plus tri dana gostuje u Zagrebu

Foto: Željko KaravidaNakon brojnih izvedbi u Zadru, Rijeci, na Festivalu glumca u Otoku, zadarska Drama plus tri dana gostuje u Zagrebu sa svojom uspješnicom, predstavom »Tko je ubio mog oca« autora Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića.


Zagrebačka publika tako će moći pogledati predstavu u petak, 14. travnja, subotu, 15. travnja i u nedjelju, 16. travnja 2023. u KunstTeatru u Zagrebu.


Monodramu igra Marko Kasalo, prijevod romana Zlatko Wurzberg, dramatizaciju potpisuje Antonela Tošić, scenograf je Luka Lang, kostimografkinja je dugogodišnja kostimografkinja Drame plus Anita Goreta, odabir glazbe Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić, a zagrebačku izvedbu vodit će Ivan Penović. Oblikovatelj tona je Mate Petričević dok je inspicijent i kreativni producent Domagoj Lindinger.
Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz Louisova prvijenca, autobiografskog romana Raskrstimo s Eddyjem, kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh. Louis se vraća u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile njegova oca, pa tako i cijelu njegovu obitelj.


– Za one koji imaju moć politika je, najčešće, estetsko pitanje, način razmišljanja o sebi, način gledanja na svijet, konstruiranja svoje osobe. Za nas, značilo je to živjeti ili umrijeti«, piše u romanu. Gotovo pa da je suvišno govoriti o tome koliko se Louisove teme uklapaju u kontekst hrvatskog društva u kojem je politika glavna »zvijezda«. Druga važna tema koju autor proteže kroz sva tri romana, pa i kroz ovaj jesu društveni okviri, njihovi oštri, nezahvalni rubovi, ustaljeni mentalitet koji sve drugačije od onog što poznaje, ponižava i odbacuje, navode u Udruzi za kulturu i umjetnost Drama plus (nl)