Četvrtak, 21. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Prva godišnjica

Obilježava se otvorenje za javnost obnovljene Providurove palače

Autor: Portal ZL

20.04.2023. 08:00
Obilježava se otvorenje za javnost obnovljene Providurove palače

Foto: Nikolina LucićOd svečanog otvorenja za javnost obnovljene Providurove palače prošlo je godinu dana. Tog dana su se Kneževa i Providurova palača povezale u jedinstveni sklop pod krovnim identitetom II Palače. U godinu dana arhitektonski prepoznatljiv prostor za koji su zaslužni hrvatski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, osvojio je Nagradu Viktor Kovačić koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva te nagradu Vladimir Nazor Ministarstva kulture i medija RH za najbolje godišnje umjetničko ostvarenje u kategoriji arhitekture i urbanizma. Na Danima hrvatskog turizma 2023. godine Providurova palača osvaja nagradu za »Kulturnu atrakciju godine«, kao i Kneževa palača 2017. godine, priznanje koje dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica.


Povodom obljetnice otvorenja Providurove palače u četvrtak, 20. travnja upriličit će se bogat program. U Ogranku Grad Gradske knjižnice jutro će započeti u 10 sati predstavljanjem nove metode pričanja priče na pregači djeci predškolske dobi. Vrtićka skupina Dječjeg vrtića Čuperak poslušat će priču »Mačak Puf u knjižnici«. Nakon priče izradit će se leporello slikovnica »Ja u Ogranku Grad«, dok se tijekom cijelog dana pozivaju djelatnici unutar II Palače i korisnici Knjižnice na igranje društvenih igara s knjižničarima.


Glazbeni program


Kustosi Narodnog muzeja Zadar održat će stručna vodstva kroz izložbe u II Palače. O umjetničkom obrtu u Italiji, remek djelima iz Palazzo Madama u Torinu i Šest salonskih priča u 11 sati govorit će Hrvoje Perica, kustos, voditelj odjela Muzeja grada Zadra, a sat vremena kasnije o izložbi »Jedan svijet« moći će se slušati izlaganje Koraljke Alavanja, kustosice Galerije umjetnina.
Koncertni ured Zadar organizira glazbeni program koji će se odvijati na balkonima Kneževe i Providurove palače. U 10:45 sati na balkonu Kneževe palače Patricija Lončar (violina) izvodit će stavke Bourrée i Gigue iz Partite za violinu solo u E-duru BWV 1006 Johanna Sebastiana Bacha, nakon koje će u 11:45 sati na balkonu Providurove palače Nela Šarić (sopran) izvesti pjesmu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta Alfija Kabilja.


Sopranistica Nela Šarić voditeljica je glazbene škole Arija u Kneževoj palači


Tijekom cijelog dana možete besplatno razgledati izložbu Providurova palača u objektivu fotografa godinu dana kasnije… u maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače na kojoj je izloženo osamnaest uokvirenih fotografija zadarskih fotografa s otvorenja Providurove palače 20. travnja 2022. godine te pored svake fotografije po jedan prazni okvir. Prazni okviri potom će se popuniti novim fotografijama nastalim na isti datum godinu dana kasnije na istim pozicijama s prethodno izloženih fotografija. Izložba je zamišljena kao dugoročan projekt te bi se povodom nadolazećih obljetnica prvenstveno u obimu izloženih fotografija izmjenjivali kadrovi uhvaćeni objektivima zadarskih fotografa koji bi tako postali svjedokom vremena, ali i života palače te bi bila svojevrsno dokumentiranje vremena jednog suvremenog prostora.


Povijesne priče


II Palače, kao novi centar društveno kulturnih događanja u gradu Zadru, jedinstveni je prostor koji nudi nebrojene mogućnosti za realizaciju izvedbenih i izložbenih projekata, ali i prostor za obrazovne projekte, privlačenje publike i sudjelovanje zajednice. Jedinstveni primjer integriranog djelovanja različitih korisnika iz sektora kulture, Narodnog muzeja Zadar, Koncertnog ureda Zadar te Gradske knjižnice Zadar, vidljiv je u prostoru II Palače koji zajedno nude građanima bogate kulturno obrazovne programe.


Objedinjene povijesne građevine, Providurova i Kneževa palača, zgrade su koje pojedinačno čuvaju i prenose brojne povijesne priče iz prošlosti Zadra, a zajedno tvore kompleks prepoznat i zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Upravo povijesna priča građevina, njihova obnova i rad institucija koje djeluju u prostoru definiraju krilaticu II Palače – Prošlost i budućnost kulture Zadra.


Osim brojnih nagrada i priznanje struke, II Palače su na dvije godine mjesto susreta s Vidovićem, Murtićem, Meštrovićem, Kniferom, Kulmerom i brojnim drugim doajenima hrvatske umjetnosti. Zahvaljujući Gradu Zadru, djelatnicima Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Narodnom muzeju Zadar i Ministarstvu kulture i medija RH, realizirao se događaj koji definira koncept jedinstva, donošenjem reprezentativnih radova iz nacionalnog središta u dalmatinski grad te taj pothvat označava kamen temeljac nove prakse. Upravo otvorenjem Providurove palače Zadar je dobio priliku uspješno odgovoriti na zahtjevan projekt postavljanja izložbe Jedan svijet i tako postati centar kulture u Republici Hrvatskoj.