Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Labuđe jzero

[FOTO] Publika u Arsenalu uživala u jednom od najizvođenijih svjetskih baleta

Autor: Nikolina Lucić

19.04.2023. 21:48
[FOTO] Publika u Arsenalu uživala u jednom od najizvođenijih svjetskih baleta


Uzbuđenje prije početka jednog od najizvođenijih svjetskih baleta – “Labuđeg jezera” i prije se početka same izvedbe moglo osjetiti u zraku, jer Zadrani su jedva dočekali da na pozornicu stupi trupa “Ukranian Classical Ballet” koja je u Zadar donijela čar najpopularnijeg baleta Petra Iljiča Čajkovskog. Kao dokaz velikog međunarodnog iskustva trupe “Ukrainian Classical Ballet” stoji činjenica da godišnje imaju preko 300 baletnih predstava.


Balet »Labuđe jezero« jedan je od najpopularnijih baleta na svijetu koji je postao sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost. Iako je ovaj balet poslije svoje neuspjele praizvedbe 1877. godine pao u zaborav i postao jednim od najvećih životnih razočarenja genijalnoga Čajkovskog, spektakularna izvedba održana poslije autorove smrti 1895. godine »Labuđe je jezero« pretvorilo je u »must have« svake profesionalne baletne produkcije. Svima dobro poznata priča o princu koji se beznadno zaljubi u začaranu princezu – labudicu i zbog te ljubavi smrtno pogine sa svakom novom izvedbom publici ponovno oduzima dah i vodi ih u bajkovit svijet prožet, tužnom, ali romantičnom pričom.





Nakon što je Arsenal bio pun u prosincu 2019. kada je “Ukrainian Classical Ballet” izveo »Orašara«, ovaj atraktivni zadarski prostor s ponosom je ponovno otvorio svoja vrata jednom od najljepših baleta i remek djelu »Labuđe jezero« pod vodstvom režisera i koreografa Vladimira Malakhova. Jedan je to od najljepših romantičnih baleta i prvi balet Petra Iljiča Čajkovskoga koji je opravdao popularnost koju drži već 150 godina. I zadarska je publika s jednakom očaranošću gledala ukrajinske plesače, koji su sa skoro nepojmljivom gracioznošću otplesali bajkovitu priču ruskog majstora. Iako ga je moskovska publika na njegovoj praizvedbi opisala kao ‘prekomplirican, prebučan’ i suviše ‘vagnerovski’ za njihov ukus, renome ovog neponovljivog baleta oduševio je punu dvoranu zadarskog Arsenala. Poznati taktovi “Labuđeg jezera” publiku su odveli u svijet mašte prožet teškom ljubavnom boli kojoj nema kraja. Jer ljubav princa Siegfrieda i njegove voljene Odette jednostavno nije bila suđena. Nakon bajke prožete velikom ljubavlju, preko obmana i laži, u finalu nastupa žestoka borba između princa Siegfrieda i zlog čarobnjaka Rothbarda. Iako se Siegfried još nada kako će hrabrošću i borbenošću uspjeti sačuvati svoju ljubljenu, zametne se strašna borba na život i smrt, a nekoliko crnih labudova iz jata pokušava pomoći svojem čarobnjaku. Poslije mnogih pokušaja Rotbart ipak uspije princu zadati smrtonosan udarac, no odmah i sam bude ubijen jer na njega nasrne jato djevojaka – labudica ohrabrenih njegovim gubitkom snage. Princ Siegfried umire pred očima svoje voljene Odette, koja posve uništena strašnom gubitkom umire od tuge za svojim voljenim, a njihova beživotna tijela ostaju isprepletena na obali jezera.


Foto


Balet Labuđe jezero na pozornici Arsenala


avatar

Snimio: Mate Komina


19.04.2023. 21:39


































Galerija

Foto: Mate Komina