Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

29. travnja

Obilježavanje međunarodnog dana plesa

Autor: Hina

20.04.2023. 18:29
Obilježavanje međunarodnog dana plesa

Foto: iStockMeđunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja, a tim je povodom Plesni odbor Hrvatskog centra ITI predstavio hrvatsku poruku, čiji je autor ove godine Tomislav Petranović, te međunarodnu, u kojoj kineska koreografkinja Yang Liping poručuje da je ples sredstvo komunikacije za svijetom.


Običaj je da se svake godine na taj dan diljem svijeta prije plesnih predstava ili na plesnim događanjima čitaju međunarodna i nacionalna plesna poruka koju je napisala poznata osoba iz svijeta plesa.


Baletni umjetnik Tomislav Petranović u hrvatskoj se poruci obratio prvenstveno plesačima klasičnog baleta.
“Klasični balet zasigurno je jedan od najzahtjevnijih vidova plesne umjetnosti koja ima svoje stroge zahtjeve i pravila pa se tako plesači klasičnog baleta često muče s tehnikom, formom, tjelesnim ograničenjima”, istaknuo je.


Pri tome ponekad vrlo malo vremena ostaje za uživanje u samom plesu, a kada nam se i učini da uživamo često je to tek trenutak oslobađanja od samokritike, dodao je te istaknuo da je ples puno više od forme i tehnike. “Ples je sreća…. i zato plešite!”, poručio je Petranović.


Kineska plesačica i koreografkinja Yang Liping u međunarodnoj poruci naslovljenoj “Ples – Sredstvo komunikacije sa svijetom”, ističe da je u njezinu svijetu, od najranijega djetinjstva, ples oduvijek bio neodvojiv dio života i postojanja od najranijeg djetinjstva.


“Oduvijek je bio ključ koji otključava komunikaciju ljudskog bića s prirodom i svim živim stvorenjima”, napisala je te pozvala sve plesače svijeta da zajedno zaplešu te tako prenesu ljubav i zahvalu nebu i zemlji, i poručila da život nikada ne završava, a ples nikad ne prestaje.


Međunarodni dan plesa ustanovio je Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) 1982. s ciljem stvaranja okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njezinog kulturnog i političkog položaja na međunarodnoj razini. U Hrvatskoj se kontinuirano obilježava od 1999. godine.


Autori međunarodnih poruka do sada su, među ostalima, bili Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, a hrvatskih Milko Šparemblek, Milana Broš, Sonja Kastl, i drugi.