Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZOF

Zadar Organ Festival večeras nastavlja svoj program

Autor: Portal ZL

11.09.2023. 09:31
Zadar Organ Festival večeras nastavlja svoj program

Foto: Jeronim Vulić



U četvrtak, 7. rujna, izvedbeni dio 5. Zadar Organ Festivala otvoren je u crkvi sv. Donata. Sjajan tim umjetnika uspio je transformirati cijeli prostor kako bi postao pozornica za jednu od najljepših legendi s korijenima u keltskoj i nordijskoj mitologiji. Pripovijedanje renomirane zadarske umjetnice Sanje Grgine donijelo je priču o Kópakonan, ženi tuljanu s Farskih otoka, dok je za glazbeni dio bila zadužena orguljašica i organizatorica festivala, Tea Kulaš, u suradnji s violončelisticom Joasiom Cieślak.


Međutim, osim na violončelu, ta je glazbenica svirala na haldorofonu, inovativnom električnom instrumentu nalik na violončelo, koji je dobio ime po svom izumitelju, Islanđaninu Halldóru Úlfarssonu. Istovremeno, orguljašica je svirala u prostoru koji originalno nema orgulje, dakle na digitalnom koncertnom instrumentu nizozemske radionice Mixtuur, što ovaj festival svojim konceptom zasigurno izdvaja od svih orguljaških festivala u Hrvatskoj i puno šire.


Cjelokupni je doživljaj bio upotpunjen zvukovima zadarskih Morskih orgulja i veoma interesantnim projekcijskim mapiranjem koje je priredio filmski autor, glazbenik i multimedijalni umjetnik Hristos Tolis, inače i redatelj ove predstave. Osvjetljenje dizajnirano od strane Alexandrosa Politakisa pomoglo je nevjerojatnoj preobrazbi prostora izvedbe, kako crkve sv. Donata, tako i Magazina soli u Pagu, 9. rujna. Obje predstave bile su jedinstvene budući da je Sanja Grgina poznatu legendu prilagodila prostoru izvedbe i ispričala jednom iz perspektive povijesti Zadra, a drugi put Paga. Bio je to zaista fantastičan, nesvakidašnji spoj koji na najbolji način opisuje interdisciplinarnost ovog međunarodnog festivala.




Već danas, 11. rujna u 19:30 sati, Zadar Organ Festival se seli u atrij novoobnovljene Providurove palače čiji će akustični prostor ugostiti koncert u tradicijskom ruhu. Radi se o vokalnom kvintetu Pjev čiji repertoar čine tradicijski napjevi šireg „balkanskog“ područja. Snažni ženski glasovi tog vokalnog ansambla privukli su pozornost svjetski poznatog britanskog glazbenika, orguljaša Kita Downesa, dobitnika BBC nagrade koji je i nominiran za glazbenu nagradu Mercury. Njegovo izvrsno muziciranje prepoznao i ECM Records koji ga je angažirao za solističke programe. S Pjevom i Downesom nastupa i saksofonist Hayden Chisholm, Novozelanđanin čiji „glazbeni otisak“ sadrži cijelu paletu neobičnih zvukova i instrumenata: mikrotonalnog ugađanja alt saksofona, indijske shruti kutije, analognog sintesajzera i grlenog pjevanja koje se smatra jednom od najtežih pjevačkih tehnika jer pjevač istovremeno mora proizvoditi više od jednog tona. Ovaj neobični sastav sjajnih pjevačica i glazbenika pružit će publici atmosferu sa svog novog, hvaljenog nosača zvuka Medna roso koji spaja i interpolira neobične zvukove orgulja i saksofona s bogatom vokalnom tradicijom „Balkanskog poluotoka“.


Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost novčane donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.