Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADAR DOES BANKSY

[FOTO] U Kneževoj palači otvara se izložba najpoznatijeg street art umjetnika

Autor: Ana Šarić

31.05.2023. 16:29
[FOTO] U Kneževoj palači otvara se izložba najpoznatijeg street art umjetnika

Foto: Luka JeličićZadar od danas postaje sjedište street style umjetnosti jer je u Kneževoj palači otvorena izložba “Zadar does Banksy” posvećena najpoznatijem nepoznatom umjetniku na svijetu. Naredna četiri mjeseca Zadrani i njihovi gosti moći će uživati u preko 70 umjetničkih djela koji su utjecali na njega i umjetnika na koje je on utjecao. Tako se izložba sastoji od njegovih originalnih grafita među kojima su najpoznatije Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag i Gulf Sale – poznata ručno prskana naslovnica Röyksoppove ploče i druge ploče s njegovim najpoznatijim grafičkim dizajnom, poput Flower Thrower, One Day We’ll Be In Charge, Happy Choppers. U izložbenim dvoranama Muzeja dvije palače posjetitelji će tako moći vidjeti plakate Greenpeace, Banksy’s Wall Off Hotel, Dismaland te brojne filmske plakate.


Kulturni aktivizam


– Banksy je jedan od najkontroverznijih umjetnika suvremenog dobiva, prvenstveno zato što njegov identitet nikad nije potvrđen. Smatra se da je rođen 1974. godine u nekom malom gradiću pored Bristola, ali za njega se vežu dvije kontradikcije. Prva se odnosni na činjenicu da je istovremeno i slavan i anoniman. To što on djeluje pod pseudonimom i što je identitet nikad nije potvrđen, od svog je imena napravio globalan brend te je on postao je i kulturni i društveni fenomen. Druga kontradikcija odnosi se na njegov odnos prema vrijednosti umjetnina, posjedovanju i samoj prirodi umjetničkog djela. S jedne strane njegova djela na aukcijama dostižu milijunske iznose, a s druge strane on se bori protiv komercijalizacije umjetnosti, rekla je Lorena Peroš, glasnogovornica Narodnog muzeja Zadar na otvaranju izložbe dodavši kako je Banksy originalan i svestrani umjetnik koji se pored grafita dodatno bavi snimanjem filmova i fotografija. Uz njega se veže termin kulturnog aktivizma jer potiče brojna pitanja uz uličnu umjetnost.

Organizator izložbe, David Rjazancev iz Deva Puri gallery d.o.o. proveo je medije izložbom i ispričao brojne detalje o Banksyju i njegovim djelima.


Banksy je poruka


– Banksy radi na toliko područja da je nemoguće da netko skuplja sve njegove radove. Poruka je Banksy i sve ono što on predstavlja. On je napravio velik broj radova sa svih mogućih područja koja ja mislim da su važne za naše živote, pojasnio je Rjazancev dodavši kako se ova izložba se proteže kroz šest prostorija te svaka nosi svoju u poruku, snažnu i jasnu, kao što je i sam umjetnik. Rjazancev je dodao i zanimljivost kako je u svijetu, u posljednjih deset godina, 90 posto izložbi od ovog umjetnika, lažno.


Foto


Zadar does Banksy


avatar

Snimio: Luka Jeličić


31.05.2023. 16:27


Galerija

Foto: Luka Jeličić


– On zapravo ne postoji i tu nastaje problem s autorskim pravima te bilo tko može napraviti izložbu u njegovo ime, pojašnjava Rjazancev te dodaje kako su u Zadru izložiti samo stvari koje je Banksy napravio sa željom da idu u neki muzej. Izložba osim toga uključuje i grafičke radove drugih autora koji su utjecali na Banksyjevu umjetnost, kao što su djela Andyja Warhola, Picassa i Black le Rata, a neki radovi predstavljaju radove mlađih umjetnika kojima je Banksy bio uzor ili su s njim surađivali na njegovom projektu Dismaland kao što su Cauty, Shrigley i Gillette. Osim izložbe koja će biti otvorena cijelu jesen, Inspiracija za ovu izložbu doša je od dokumentarca Banksy does New York koji govori o Banksyjevu jednomjesečnom boravku u New Yorku, u kojem je umjetnik svakodnevno predstavljao novo umjetničko djelo i svakog jutra objavljivao lokacije putem svog Instagram profila.


Popratni program


Narodni muzej Zadar u sklopu ove izložbe organizira i zanimljiv popratni program koji će se održati tijekom ljeta. Uz izložbu će se tako predstaviti projekt 15 minuta anonimnosti te Festival ulične umjetnosti.
– Prvi je projekt namijenjen mladim ljudima, a ideja je bila da se jave na natječaj koji smo već poslali te da interpretiraju temu anonimnosti iz svog aspekta kroz bilo koji vid umjetnosti, bilo da se radi o izvedbenoj, scenskoj, likovnoj umjetnosti. Ti radovi i performansi bit će izloženi i izvedeni unutar Dvije palače, objasnila je Lorena Peroš dodavši kako će se Festival odviti 17. lipnja od 17 do 23 sata u Perivoju Vladimira Nazora.
– Imali smo želju da izađemo iz zidova Palače te da Zadranima pokažemo uličnu umjetnost. Na tom projektu okupi će se zadarska grafiterska scena, bit će i plesni program koji predvode Zadarski plesni ansambl te Udruga In Flux, a izvest će se i performans apstraktne umjetnosti Mirroring Banksy prema konceptu Marije Šarić Ban i suradnji mentorica iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar. Tim projektom nastojat ćemo povezati i našu izložbu Jedan svijet, najavila je Peroš.