Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

'Raspivano Bibinje' i ove godine oduševilo brojne posjetitelje

Autor: Nikolina Lucić

13.08.2023. 13:45
'Raspivano Bibinje' i ove godine oduševilo brojne posjetitelje

Foto: Arif SitnicaBibinje je ponovno postalo centrom klapske glazbe održavanjem 42. “Raspivanog Bibinja”, najstarije i najpoznatije klapske manifestacije u Zadarskoj županiji koja se održava još od 1977. godine. Susret klapa “Raspivano Bibinje” je, uz susret dalmatinskih klapa u Skradinu, Omiški festival i festival Klape Gospi sinjskoj, najznačajniji nacionalni događaj nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na jednoj od najpoznatijih hrvatskih klapskih pozornica predstavile su se ovo ljeto klape “Garofuli”, “Liburnia”, “Bibinje” i “Šufit” kao i ovogodišnji sudionici “Omiškog festivala” “Banderija”, “Ventula”, “Krijanca” i “Oželanda”.


Sa prvim zvucima spektakularnog vatrometa uz zajednički nastup svih klapa službeno je zatvorena knjiga ovogodišnje fešte u čast i slavu dalmatinskoj klapskoj tradiciji. “Raspivano Bibinje” je susret bez natjecateljskog karaktera na kojem se okupljaju sve renomirane muške i ženske klape iz čitave Hrvatske. Posebno snažno klapska pjesma dolazi do izražaja u ljetnim danima i noćima kada Bibinjci svojim gostima iz ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva, uz ostale tradicionalne vrijednosti svoga kraja, organiziranim događanjima približavaju klapsku pjesmu.


– Druga subota u kolovozu uvijek će biti rezervirana za najbolje od dalmatinskih klapa. Bibinje se ne ponosi samo svojom dugogodišnjom klapskom baštinom, mnoštvom uspješnih skladatelja i pjevača, već i dugogodišnjim uspjesima u organiziranju ove manifestacije. Iako formalno nije natjecateljskog karaktera, drago nam je da nam se svake godine pridružuju najbolje dalmatinske klape, čime iz godine u godinu potvrđujemo kvalitetu “Raspivanog Bibinja”, ali i naše ljubavi prema tradicijskom klapskom pjevanju, poručio je načelnik Općine Bibinje Šime Sekula, dodavši kako će Bibinje i u godinama pred nama uvijek biti centrom dalmatinske pisme.


Foto: Arif Sitnica


Foto: Arif Sitnica


Klapa “Šupit” oduševila
– Ponosimo se našom tradicijom, prepoznatljivošću i kvalitetom, koju svake godine potvrđujemo nastupima najnagrađivanijih domaćih klapa, pobjednicima naših renomiranih glazbenih i klapskih natjecanja, dodao je Sekula. Udarni tjedan je započeo u srijedu koncertom zadarske ženske klape Kapric osnovane u rujnu 2011. godine. Od tada do danas djevojke su osvojile brojne nagrade. U Bibinje su stigle kao vlasnice “Srebrnog štita” s povijesnim grbom Grada Omiša i “Omiškog srebrnog leuta”, nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i publike s ovogodišnjeg izdanja “Festivala dalmatinskih klapa Omiš”. Pozornicu je potom preuzela splitska klapa “Šufit” koja ove godine slavi 30. obljetnicu djelovanja. Dobitnici su mnogih nagrada, od “Porina” do nagrade za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju.


Osim što je najstariji festival u Zadarskoj županiji, zahvaljujući njemu organizirani su mnogi drugi slični festivali. Do sada je uvijek dovodio najveća imena klapske pjesme, a poseban je po tome što se osim malo modernijih izvedbi na ovom festivalu može čuti izvorna klapska pjesma. Klape ga vole jer nije natjecateljskog karaktera, a posjetitelji su prepoznali njegovu kvalitetu te se svake godine traži ulaznica više, a Trg sri sela postaje sve manji za sve zainteresirane.


Osim klapske pjesme goste privlači i fešta poslije festivala, na kojoj se uz dobro jelo i piće nastavlja pjevati do ranih jutarnjih sati. Posebnost Susreta u Bibinjama je to što se ne osvajaju nagrade već se sve svodi na borbu za pljesak, bis i klapsko druženje, no ipak najveći i najvažniji cilj je njegovati izvorno “a capella” pjevanje kakvo se u Bibinjama pjeva od davnina i koje je iznimno važno za našu baštinu.


Foto: Arif Sitnica


Foto: Arif Sitnica