Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Igrajmo se

Sutra u HNK Zadar dvije izvedbe predstave "Zapisi s igrališta"

Autor: Portal ZL

18.05.2023. 19:17
Sutra u HNK Zadar dvije izvedbe predstave

Kazališna udruga Igrajmo u petak će odraditi čak dvije predstave. Sutra je tako na rasporedu izvedba predstave Zapisi s igrališta, koja će se održati u čak dva termina u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar i to u 12 sati te u 19 sati.




Pretpremijera za organizirane dolaske škola, koja je zakazana za 12 sati, već je rasprodana, a šira javnost i ostali školarci imat će priliku pogledati predstavu u 19 sati.


Ova predstava premijerno je igrana 16. studenog 2020. u okolnostima COVID-19 pandemije pred malobrojnom publikom. Bila je sastavni dio programa CIKLUS ODGOJNOG KAZALIŠTA.


– Svim sudionicima bio je to poseban projekt koji smo imali želju ponoviti i iznova progovoriti o stvarima koje su nam važne. Drugi glumci, druge okolnosti, isti tekst. Idejna misao ove predstave slijedi ideju cjelokupnog rada “Igrajmo se”, ali i ovogodišnjeg programa kojim slavimo 20 godina djelovanja. Naš rad nije isključivo vezan uz osvještavanje i odgajanje djece i mladih već i odgajanje publike koja obuhvaća sve uzraste, rekla je predsjednica Udruge i autorica predstave Matija Šango Šimurina davši obrazloženje zašto igra i vršnjačko nasilje.


Igra nije samo za djecu




– U igri djeca izražavaju svoje strahove, frustracije, radost, ljutnju i tugu, što odrasloj osobi pruža dobar uvid u djetetov svijet. Poteškoće proizlaze iz uvjerenja odraslih da je igra samo za djecu, da je odraslo, roditeljsko igranje zapravo “glupiranje”, a da će se djetetova potreba za igrom zadovoljiti u igri sa vršnjacima. Nedostatak  igre i prostora za igru  prepreka je emotivnog, psihološkog i fizičkog razvoja djeteta i osnovna ideja predstave iz koje proizlazi problematika vršnjačkog nasilja, objasnila je Šango Šimurina. 


Zapisi s igrališta autorski je projekt koji progovara upravo o važnosti igre, načinima igranja i rada Udruge, o preprekama za igru te o ishodima jednog i drugog. Igra (u ovom slučaju dramska igra) je zabavno sredstvo putem kojeg djeca najlakše uče o sebi, drugima i svijetu koji ih okružuje. Rad potiče uspješnu komunikaciju i dijalog kao primjer rješavanja životnih situacija i problema.



AUTORSKI TIM


autorica     MATIJA ŠANGO ŠIMURINA 


autor fotografije / oblikovanje plakata ROBERT BRKLJAČA 


kostimografkinja ANITA GORETA


suradnica za scenski pokret JOSIPA ŠTULIĆ


scenograf JOHN ČOLAK 


glazbu odabrali i uredili MATIJA ŠANGO ŠUMURINA , ROBERT BRKLJAČA, LUKA KLEČINA  


majstor tona MATE PETRIČEVIĆ 


majstor svjetla FRANE PAPIĆ 


Lica s plakata JAKOV ĆUKOVIĆ i IVAN PAVAO ČULINA 


izvođači GLUMCI IGRAJMO SE ZADAR 


tisak i obrada promidžbenog materijala DPI GRAFIKA