Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kazalište lutaka

Predstava "Sagradit ćemo kuću ponovno" u sklopu projekta FIRESPILL

Autor: Portal ZL

24.05.2023. 12:27
Predstava

Foto: Željko Karavida

Zadarska županija kao projektni partner već duži niz godina provodi programe suradnje iz Europskih fondova. U sklopu projekta Interreg Italy-Croatia FIRESPILL Zadarske županije, a u produkciji Kazališta lutaka Zadar nastala je edukativna predstava “Sagradit ćemo kuću ponovno”, sa svrhom podizanja svijesti o prevenciji i reagiranju na prirodne katastrofe i njene posljedice.


Što kada u trenutku izgubimo sve što imamo? Ili barem ono za što vjerujemo da nam je sve? Djevojčica Dunja u potresu gubi svoju kuću, sve igračke koje je voljela ostaju zatrpane pod teretom građevnog materijala i ona s mamom napušta razrušeno mjesto. Tijekom dugih mjeseci u kojima njen otac ponovno gradi kuću, jedina Dunjina utjeha je lutka Lila koju joj je s drugog kraja zemlje poslala nepoznata djevojčica Dora.


Dom nosimo u srcu


Tužna i uvjerena da je izgubila dom, Dunja se povjerava Lili koja je uči važnu životnu lekciju. Dom je ono što nosimo u srcu i sve dok imamo ruke, glave, srca i ljude koje volimo zapravo imamo sve. Kuća se može ponovno sagraditi, gradovi se mogu obnoviti, ali samo onda kad postoji zajedništvo i ljubav koju ćemo u njih utkati.

Namijenjena predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci te ih upoznaje s gubitkom materijalnih stvari na koje se i odrasli često previše oslanjaju te podsjeća na važnost prijateljstva, kreativnosti, igre i brige za druge. Predstava je nastala prema autorskom tekstu Karle Leko, a režirao ju je Vinko Radovčić. U predstavi glumi Sanja Grgina. Premijera će se održati u srijedu, 24. svibnja u 19 sati u Kazalištu lutaka Zadar.